Mam 20rocnu dceru ktora velmi malo je.vysoka je asi 172cm a vazi asi 52-53kg.Ked aj je,tak moc nevladze zjest.ma za sebou maturitu a je nezamestnana.Nic ju nebavi,nevladze.Je psychicky labilna.Mam druha s ktorym si nerozumie.Pritom viem,ze ju ma rad.Ale je to tak ci tak pre nu cudzi clovek.Ku psychiatricke ju nedostanem.Bojim sa co bude dalej.Chcela by ist do cudziny s kamaratkou.Je moc nesamostatna,musi ju niekto drzat a dirigovat.Pani doktorka povedela ze ma nabeh na anorexiu.Treba to podchytit co najskor.Som z Martina.Kto by mi mohol a vedel poradit.Dakujem.
Kto by mi vedel poradit s dcerou.
Ahoj Saskia. Pracujem v OZ Odyseus, robime rozne testy na krvou a sexualne prenosne ochorenia, momentalne syfilis a HIV. Prvy test na HIV ktory sa vzdy robi je test na protilatky. Tento test sa ma robit az po cca 3 mesiacoch po "rizikovej situacii"(napr.prasknutie kondomu, sex bez kondomu..), pretoze hladina protilatok po infikovani musi stupat az po hladinu kedy je zistitelna testom. Toto obdobie sa vola "serologicke okno". Test na protilatky moze vyjst vzdy bud "negativny" alebo "reaktivny", hovori sa o tom, ze test na nieco zreagoval, mozu to byt protilatky na HIV (vznikaju po infekcii HIV), ale aj ako reakcia na nieco ine (ina infekcia, ockovanie, alebo zly test..). Preto ti lekar nemal povedat ze si pozitivna, nemusi to byt pravda-zbytocne ta vystrasil. Ak test vyjde reaktivny, urobi sa druhy, konfirmacny (potvrdzovaci) test. Ak TENTO vyjde negativny, si pravdepodobne OK (vysledok tohto testu hovori na 100% o tvojom stave spred 3 mes.-kvoli serologickemu oknu) Takze prveho ("reaktivneho") vysledku sa nemusis vobec bat. Dolezity je ten druhy. Kazdopadne nie je zle,ak by si sa dala testovat na HIV o take 2-3 mesiace, pripadne aj s partnerom, aspon o sebe budete vediet, a je fajn hovorit spolu aj o teme HIV:) Vernost totiz v praxi nie vzdy ochrani (ludia vacsinou netusia o svojom zdrav.stave ked vstupuju do vztahu). V BA sa robi testovanie anonymne/bezplatne na Kramaroch (www.hiv-aids.sk)./ Vsetko dobre! (ak nieco, kludne napis mail)
Saskia, ja som sa davala testovat pred tehotenstvom a vysla som negativna, najlepsie je dat sa testovat pred tehotenstvom. Inak, ked som si zistovala informacie o tychto testoch a co mi aj doktor hovoril, tak niekedy sa stane, ze vyjde falosne pozitivna a vtedy sa robi Western Blot test, ktorym sa to potvrdi. Falosne negativne skoro nikdy nevychadza iba falosne pozitivne.. A to najma po ockovaniach roznych ockovaniach a vela inych veciach. Ja som sa dala ockovat proti Hepatitide B a bolo mi povedane, ze ak budem robit po nom test na HIV, mozem vyjst pozitivna (aj ked to tak vobec nie je). Mojej kamoske vyslo to iste, ze je pozitivna a pritom nemala ani sex. Tak to potom poslali na testy a tam zistili, ze ma nieco so zelezom v krvi (uz si nepamatam, co). Pockaj si na vysledky a daj vediet..
Ahojte.Potrebovala by som tak poradit,ako este nikdy v zivote! Som tehotna,v 13tyzdni.Vcera sme ale boli u doktora a ten mi povedal,ze pri krvnych testoch mi zistili HIV pozitiv.Test zopakovali a druhy krat vysiel negativ.Tak ma hned poslali na dalsie testy.Najhorsie na tom je,ze som v zahranici,je premna este trochu problem porozumiet vsetkemu.V papieri sa pise,ze je to slabo aktivne,ze v krvi mi nenasli ziadne protilatky a ze bud je ten test zly ,ze sa to moze ukazat v tehotenstve,alebo sa jedna o velmi skoru fazu infekcie.Vraj sa to muselo stat priblizne pred menej ako 3 tyzdnami.S priatelom sa nepodvadzame,neberieme drogy a ani nic podobne.No aj tak ma to strassne desi,pretoze v minulosti som sa toho vela navystrajala.Strasne sa bojim toho,ze mozno tam ten vyrus bol aj niekolko rokov a zacal sa ohlasovat az teraz.Aj ked v papieri je napisane -menej ako 3 tyzdne.Ja sa strasne bojim, prosim ,poradte mi niekto.Druhy doktor,ktory mi zase bral krv mi povedal, ze sa to stava castejsie pretoze v tehotenstve sa vsetko v tele meni.Prosiiiiim,ak je tu nejaky gynekolog alebo niektora,ktora sa s tym stretla,poradte mi prosim! Hrozne sa o to male a o seba bojim...vopred dakujem..
ahoj chcela y som poradit uz dlhsie mam velke problemy so stravovanim a myslim si ze ide o bulimiu neviem co mam robit mam 19 rokov a trva to uz 2 roky ale mam sa stale horsie a horsie nikto o tom nevie ale ani nechcem aby to vedeli.Da sa z toho vobec dostat?sama si za to mozem ja viem ale asi naozaj potrebujem pomoc....
Ak je vaša dcéra nezamestnaná a nemá na nič chuť niet sa jej čo čudovať, treba to riešiť.Úrad práce, neziskové organizácie, vzdelávanie, šport, kultúra a mnohé iné aktivity dodávajú energiu a chuť do života, naštertujú človeka a pritom spozná aj nových ľudí, získa nové kontakty a hlavne jej nehovoriť aká je nesamostatná a pod. to jej akurát posilní pocit neschopnosti a menejcennosti - inak viesť dieťa k samostatnosti, poradiť si v živote ste mali už od malička, teraz sa pokúšate hasiť požiar, ktorý sa zapálil už veľmi dávno...
sylva-naco je dobre vytahovat minulost?pretoze som chcela aby mama vedela pocity z mojej strany.hm,ale uz teraz viem ze to nema vyznam.nedokazala zareagovat ani na tento moj posledny prispevok pre jaju2222 ci tu ci v sukromi.podla nej to do konca zivota bude len alen moja vina,presne som cakala ze to takto nejak dopadne.ze ju to zarazilo?to je ta podpora co mam od nej cakat?nehambim sa za to ze nechcem dret za 6000sk.preco tak isto mozem makat aj za 10000sk.chcem padnut na hubu,ano viem si predstavit ze zivot je tazky.pocitujem to aj teraz len nie v takych davkach.kazdy tym raz presiel a nik sa tomu nevyhne.nezijeme v rozpravke.
ODTERAZ
ROZPRAVAJTE SO SVOJOU DCEROU 100o/o UPRIMNE-KAZDE SLOVO!!! CISTO U P R I M N E!!!
VSTEKO JEJ POVEDZTE CO SI MYSLITE, NESETRITE SLOVAMI!!!!!
KAZDU MYSLIENKU CO VAM PREBEHNE HLAVOU JEJ POVEDZTE, POSTUPNE SA AJ ONA ZACNE OTVARAT!!!
BUDTE PRINCIPOVA, TRVAJTE VZDY NA TOM, NA COM STE SA DOHODLI, INAK SI VAS NEBUDE VAZIT A VASE SLOVA NEBUDU MAT HODNOTU.TO ALE NIE JE PRISNOST! NEBUDTE PRISNA!PRISNOST JE SOMARINA ZAKOMPLEXOVANYCH LUDI KTORI SI POTREBUJU ZVYSOVAT SVOJE SEBAVEDOMIE NA UKOR NIEKOHO INEHO-SLABSIEHO ,NAJCESTEJSIE SVOJICH DETI.
PRESTANTE ZO SVOJEJ DCERY ROBIT DIETA A AKCEPTUJTE KONECNE, ZE JE TO SAMOSTATNA INDIVIDUALNA BYTOST, KTORA SA CHCE SAMA TROSKU POPALIT A ZISTIT AKY JE TO POCIT NIECO SA V ZIVOTE NAUCIT NA VLASTNYCH CHYBACH!!!
VERTE JEJ KONECNE ASPON TROCHU A TUTO VIERU V NU SAMU JEJ AJ PREUKAZUJTE( POSTUPNE STALE VIAC A VIAC)!!!
VY MATE ZLE SVEDOMIE ZA SVOJHO PRIATELA-LEBO MATE ZLE ZAZITKY Z DETSTVA A PRETO VAM TO OSTALO V PODVEDOMI NO A TATO NESPOKOJNOST VO VAS VAM NARUSA HARMONICKY VZTAH S VASOU DCEROU, KTORA TO TIEZ CITI NIEKDE VO VNUTRI, ALE NEVIE, CO JE VO VECI.
SKUSTE SA SEBA SPYTAT, CI STE SVOJU DCERU NEZACALI ZANEDBAVAT PO DUSEVNEJ STRANKE-SPOLOCNE ZAUJMY, CAS STRAVENY SPOLOCNE -SVOJU DCERU, POTOM AKO STE SA ZOZNAMILI S PRIATELOM. TO JE TOTIZ PRVA VEC KTORA VELMI ZABOLI TO DIETA, NIE ZE STE JEJ NEKUPILI TU ALEBO TAMTU MIKINU, TEN ALEBO TAMTEN DEPILATOR, ALE TO, ZE MYSLITE CASTEJSIE NA PRIATELA, ZE JE PRE VAS PRIORITNEJSI AKO DCERA, ZE S NIM STRAVITE VIAC CASU AKO S NOU, NO VED VIETE...
VY SA HANBITE SVOJE DIETA POSTAVIT PRED MATERIALNU NUDZU-JEDNODUCHO NEVYHODITE JU Z DOMU, NEUKAZETE JEJ MESACNY ROZPIS, KOLKO VAS STOJI DO POSLEDNEJ KORUNY LEN ZATO ZE SA HANBITE JEJ TO POVEDAT-CITIT TO Z VAS. ALE TO JE VELMI ZLE. MOZNO SA HANBITE ZE BY TO POVEDALA RODICOM SVOJEJ KAMARATKY, ALEBO NIEKOMU Z VASICH ZNAMYCH ALEBO SUSEDIA BY SA TO DOZVEDELI A TO JE VELMI ZLE- VASA DCERA NECH JE AKAKOLVEK VY VZDY MUSITE JU MAT AKO PRIORITU-PRED LUDMI, PRED PRIATELOM,LEBO ONA JE NEOPAKOVATELNNYM STVORENIM JEDNYM ZO SEST MILIARD A BOH MA SNOU SVOJE PLANY.
POSLITE JU DO ZAHRANICIA-LEN JEJ TO PROSPEJE,VERTE,VSETKYM "PROBLEMOVYM" ADOLESCENTOM TO POMAHA NAJST SEBA SAMEHO, SPOZNAT KRUTY SVET A VAZIT SI TEPLO DOMOVA! (HOVORIM Z VLASTNEJ SKUSENOSTI)-TAM SA CLOVEK O SEBA STARA,VSETKO JE INE AKO KED DOMA O VAS PECUJU A DBAJU NATO, ABY STE ZJEDLI OBED,ALEBO PLNILI SI ULOHY. ONA MA DEPRESIU Z TOHO, ZE NEMA ZIADNU ISTOTU!!! V KAZDEJ NORMALNEJ KNIHE SA DOCITATE, ZE ISOTA JE ZAKLAD FUNGOVANIA, CHCENIA, USILIA O NIECO. ONA MA TERAZ ALEBO SKOR NEMA ZIADNU ROLU V TOMTO SVETE-DIVADLE, NEVIE SA ZARADIT. PUSTTE JU DO ZAHRANICIA, NECH ROBI AU-PAIRKU NAPR., TO JE TAKE NORMALNE A ASPON BUDE MOCT POROVNAT INE RODINY S VASOU A ZISTI, KDE ROBILA ONA CHYBY A CO BY MOHLA ZMENIT. NENI SA CO OBAVAT, A SKOR SA BOJTE JU NECHAT TU NA SLOVENSKU,VYHROCOVAT VASU SITUACIU SPONTANNE, TO JE VELMI NEBEZPECNE...
NEDBAJTE TAK MOC NATO, CO SI LUDIA MYSLA O VAS, ALE O DUSEVNE-PSYCHICKE POTREBY VASEJ DCERY
BUDTE K NEJ LEN UPRIMNA, ZIADNE PRETVAROVACKY, CHVALTE JU ZA KAZDU SKUTOCNU DOBRU VLASTNOST A SKUTOK KTORY UROBILA-AJ PRED DRUHYMI,ABY BOLA PRI TOM, ZE STE NA NU HRDA, ZE VAM ROBI RADOST A NEROBTE Z NEJ ZDROJ VASICH PROBLEMOV.ALE JEJ VZDY KED BUDETE S NOU OSAMOTE ZASE UPRIMNE POVEDZTE CO SA VAM NEPACILO!!!
LUDIA MY SME V TOMTO SVETE ZABUDLI MEDZI SEBOU K O M U N I K O V A T !
pocujem tu nejake muuuuuu, vizi de mas alicu?