On chce, ja nie

vivkau

janiq, ja ti samozrejme zelam vela stastia a len to naj. Mna len zaujima, preco sa teda dvaja nevezmu, ked im to perfektne klape, to je vsetko. Nech sa ti dari na skole, vzdelanie je potrebne, ja som tiez studentka.
myis, mrzi ma, ze si nemala stastie na biologickeho otca, bohuzial, rodinu si nikto z nas nevybera:( Ja som asi mala obrovske stastie, mam milujucich rodicov (manzelov:) aj sestry s rodinami, to sa asi az tak casto nestava...Som za to vdacna.

myis

Tie tvoje nazory su ako od mojej praprapra starej mamy, Vivkau.. Si sa asi niekde v minulosti zabudla. Mne moj nevlastny otec dal omnoho viac ako moj vlastny ( a to som bola planovana a narodena z "pocestneho manzelskeho lozka" - aj ked je to pekna somarina!).. Ake nabozenstvo?!! Ty tu pleties akesi tvoje nezmysly

janiq

Vivkou: dedicstvo maju vysporiadane, otec bol uz davnejsie s mamou u notara spisat zavet, keby "nadhodou nieco". A sme perfektne zabezpecene. I ked ja nie som na to odkazana. Uz od 19 si budujem svoj zivot a karieru, plus sukromna vysoka skola. Mala som nadherne detstvo, intezivne zazitky s rodinou, vela sme toho precestovali a prezili.Apropo, sice nie som manzelska, ale chcena. A vyjadrit svoj nazor je samozrejme demokraticke, ale povedat, ze "z pocestneho manzelskeho lozka" je velmi obmedzene...

vivkau

To zase pleties nabozenstva sem, to je kapitola sama o sebe...Ja som chcela len to povedat, ze ked maju dvaja super vztah, tak je krasne, ked sa vezmu...janiq, moji rodicia su manzelia 43 rokov:) A som rada, ze som narodena z pocestneho manzelskeho lozka:)), zelana a planovana. Jednoducho si myslim, ze ked sa dvaja vyborne poznaju a vedia, co robia, tak je radost do takeho cosi ist...Zase pisem len osobne pocity. Ja by som sa necitila dobre, keby moje dieta bolo "priatelovo" a viem, ze ani onby nedopustil, aby neprislo do manzelstva. tak len tolko, mam iny nazor, to sa smie, nie? Tiez nie som svata, zila som s partnerom bez sobasa, ale to preto, ze nebyvame v SR. janiq, maju tvoji rodicia papierovo vysporiadane co kto zdedi? Manzelia to maju automaticky vysporiadane...A vedecke studie poukazuju na to, ze deti z manzelstva prospievaju lepsie ako deti partnerov nezobratych, to nemam z brucha, to je fakt...

myis

Uhm, najma taki Arabi, co mozu mat 5 zien, ti naozaj uznavaju sobas a sviatost manzelsku.. Su krajiny, kde nie je sobas ako u nas

myis

Vivkau, zato, ze ty si tak organizujes zivot, to neznamena, ze si ho musia aj druhi tak predstavovat. Co mojej matke dal sobas?! Modriny na tv ari a zlomene srdce. Tiez verila, ze sobas je nieco krasne a ze budu zit stastni naveky a vecne.. To nie je nic ine, ako nieco, co vymyslel clovek.. Ja len nechapem jednu vec, ako niekto moze prist na nejaky pokec a hovorit druhym ako treba zit?! Tu si chodia ludia radit a chapat sa a nie silou mocou presadzovat svoje. Ja si myslim, ze vsetci tu akceptuju, ze sa chces vydat a mat ako to ty hovoris "po poriadku" - nech sa ti paci - ale nehovor druhym, ako maju zit

janiq

vivkau: si dost "mimo misu". Moji rodicia ziju "len" ako druh a druzka a nie ako manzelia. A su spolu vyse 25 rokov, ja mam 23.. A maju ukazkove "manzelstvo". Stastie v rodine a v zivote nie je zalozene na papieroch. Poznam x papierovych manzelstiev, ktory maju katastrofalne vztahy nielen medzi sebou, ale so svojimi detmi. A tym detom je vtedy prd platne, ci su manzelske alebo nemanzelske. Takze asi tolko.

vivkau

lusijka, ocividne nevies, o com tocis. Nie je to len kus papiera. Dieta ma prist na svet zelane, ved je predsa to 21.storocie, nie? Ja som za poriadok: sobas, dieta. Ja s partnerom zijem 4 roky a teraz ma poziadal o roku. Citovo sa nezmeni nic, ale pocitovo je to fakt rozdiel. Priatel-priatelka nie je uznavane nikde. Ale cely svet uznava manzelsky zvazok- manzel/manzelka terminy. A ja sa tesim, ze budeme oficialne spolu. No a dieta nechceme, tak davame bacha a sme spolu uz dlh, tak sa pozname. Priatelka tvojho brata sa urcite nezacala hadat kvoli sobasu, nepletme jablka s hruskami. Ked dvaja spolu ziju x rokov a dobre sa poznaju, ver mi, ze manzelstvo je este silnejsie puto. Hovorim z osobnej skusenosti. A mat dieta je trochu vyssi krocik ako sobas, takze dvaja sa citia na to mat spolu dieta ale sobas nie??????