čawte ľudia, viem že vám už asi leziem na nervy, ale včera som si bola dať predpísať AD. Predpísala mi CITALEC, Lexaurin a Calmaben. Máte niekto skúsenosti s Citalecom? Díky
Zase ďalšia téma o antidepresívach
mamca presne si to vystihla, dakujem.
RNG a odkial to prislo prvykrat, ked som ani netusila ze taketo lieky existuju? preco teraz mi staci polovicka hypnogenu, ktory beriem uz rok(!) a na zaciatku som brala cely? preco uz rano nemusim brat polovicku rudotelu, ktory beriem cely kazdy vecer, lebo uz nevstavam s triaskou a unavena? preco mi potom pomohli? vies preco? lebo som bola a som este stale chora, lebo dodrziavam predpisane davky a radim sa so sisi. lebo na sebe pracujem, lebo sa snazim z toho dostat. jasne ze pribalove letaky zneju ako z horroru, s vacsinou liekov je to tak ale vsetky zistene neziaduce ucinky tam predsa musia byt uvedene a asi ked sa mi pohorsi alebo sa nieco divne deje nebudem to do seba hadzat halabala. a je jasne keby to zacal brat zdravy clovek tak mu samozrejme prepne. ja som si vyhladala informacie o liekoch ktore beriem takze viem co do seba pcham. pre mna je dolezite, ze mozem chodit do prace, venovat sa svojmu hobby a v podstate druhej praci a aj ked mavam este uzkostne zachvaty viem uz ako na ne a viem, ze kebyze prerusim liecbu som v kybli. a samozrejme ze su aj navykove, ved ich uzivanie som nezacala konskymi davkami a ani ho neukoncim zo dna na den. vsetko co pisem su moje skusenosti a moznosti ake mam.
a neodpovedal si. takze taketo pocity nepoznas a ja ti uprimne zavidim.
velaxin=venlafaxine, (SNRI=serotonin norepinerhrin reuptake inhibitor), pouziva sa tam kde len SSRI nezabera
en.wikipedia.org.
Ma plno bocnych ucinkov, vysoka pravdepodobnost na sebevrazdu, nevhodny pre tych co maju kolisave hladiny mineralov alebo iregularnu funkciu enzymov v peceni a vylucovania cez ladviny a podla novsih hodnoteni sa nahradza inymi
Consumer Reports, which originally rated venlafaxine as the most effective among six commonly prescribed antidepressants,[6] no longer recommends it. Fluoxetine, citalopram and bupropion have been chosen as Consumer Reports Best Buy drugs in the updated version of their guide, based upon effectiveness, safety, side effects, and cost.[7]
Rudotel=medazepam=benzodiazepine,
utlmujuca navykova droga, kratkodobo pomahajuca po case strati efekt dokonca robi opak.
web4health.info
Hypnogen, navykova uspavacia droga, nebezpecna.
Nežádoucí účinky
Možné nežádoucí účinky
Podobně jako všechny léky, může mít i Hypnogen nežádoucí účinky, které se
ale nemusí vyskytnout u každého.
U citlivějších pacientů a zejména u starších pacientů se mohou objevit
zmatenost, halucinace, noční můry, neklid, zvýšená nespavost, změny
libida, nervozita, podrážděnost, agresivita, bludy, zuřivost, poruchy
chování (nevhodné chování), náměsíčnost a deprese. Pokud se tyto
nežádoucí účinky objeví, je třeba přerušit léčbu a vyhledat lékaře.
Dále se může objevit točení hlavy, bolesti hlavy a ospalost během dne.
Zcela výjimečně byly pozorovány výpadky paměti, ke kterým nejčastěji
dochází několik hodin po podání přípravku.
-odkaz odstránený-
Takze nebezpecna uspavajuca droga moze sposobit nespavost(?!?),depresiu(pre ludi s existujucou depresiou?!?)halucinacie atd.
Nezda sa ti, ze prave tieto priznaky mas a snazis sa ich odstranit drogami, ktore ich sposobuju?!?
Môj názor,hoci nie priamo z vlastnej skúsenosti,je taký,že pri vážnej duševnej chorobe je potrebná "prvá pomoc" vo forme AD,aby človek mohol vnímať,pozviechať sa a získať pevnú pôdu pod nohami a potom môže svoj stav posilňovať,svoj organizmus regenerovať prírodnými prostriedkami,ktoré sú iste účinné,len nie tak vhodné ako monoliečba v akútnom stave.
RNG vies, lenze tu nie sme v nemecku ale na slovensku, nejdem rozoberat system zdravotnictva alebo farmaceuticky priemysel. skus sa na to pozriet aj z inej stranky, sam si uznal, ze ak by zlyhali prirodne lieky, skusil si by si synteticke. ja depresiu beriem ako chorobu, ktora sa naozaj tazko a dlho lieci. pozeram sa na to teraz mojimi ocami. ludia maju rozne skusenosti s psychiatrami. ja som mala stastie na lekarov so skusenostami. maju svoje moznosti a pacientov riesia ako mozu. a tych moznosti nie je az tak vela. zato robia co mozu. je skvele a ocenujem, ze tieto alternativne informacie a moznosti existuju ale na druhej strane by som syntetika neodsudzovala sposobom, ze su to navykove drogy aj ked su, no pomahaju mnohym ludom. citala som o ludoch ktorí sa sice trapia ale AD sa boja brat. pritom by im pomohli a zivot by mali kvalitnejsi. ano maju vela neziaducich ucinkov ale ja radsej prezijem jeden kratsi hodnotny zivot ako dlhy utrapeny alebo dokonca ziadny. o tomto sa da vela polemizovat. kazdopadne ja som za, ak si clovek uzna ze je chory a ze s tym zacne nieco robit. a myslim, ze v sucasnosti je uz dost menej agresivnych a nebezpecnych liekov. ja osobne beriem velaxin, rudotel a hypnogen a podla potreby magnezium s B6. este mam na teba otazku. zazil si niekedy pocit, ze aj nadych je strasne tazky? ze ti hlavu niecim vymyli? ze vstat z postele nema zmysel? videl si niekedy sam seba mrtveho? ze sa bojis ani nevies coho? ze strasne chces spat a nejde to lebo existuje len polospanok? ze ti tecu slzy a ani o tom nevies? ze presiel tyzden a ani o tom nevies? a este horsie...a vies ake to je po takom niecom vstat rano vyspaty, plny energie s radostou, ze aj ked prsi, den je krasny?
Tish, nazory su rozne. V inej teme som citoval statistiku, kde v Nemecku predpisuju miesto syntetickych farmaceutik St Johns Wort. Tam som tiez uviedol statistiky 15 roznych lekarov na ucinnost pripravkov zo St Johns Wort v porovnani s inymi antidepresantmi.
Vysledku boli lepsie, nie horsie, nez so syntetickymi antidepresantmi. A bez bocnych ucikov, ktore casto poskodia nervovu funkciu(presne opacne nasledky, nez to, co sa chce dosiahnut).
Podobne je to aj s 5-HTP, ktory je vlastne polotovar na vyrobu serotoninu, bez bocnych ucinkov a drogovej zavislosti.
RNG: moj nazor je, ze potravinove doplnky mozu fungovat u ludi s lahkou depresiou ak su si vobec vedomi ale nemyslim ze u niekoho kto ani nevie co sa s nim deje a robi a je mu srdecne jedno ci este dycha s totalne rozhadzanou chemiou v mozgu. so mnou moja sisi (tak volam psychiatricku, nech sana mna nehneva:D) urobila v podstate na zaciatku pokus. bola mi diagnostikovana tazka az extremne tazka depresia a ak nenastane zmena do mesiaca, idem do spitalu. po mesiaci som zacala takmer normalne fungovat a po dvoch som sa konecne dokazala ucit na skusky. ale na druhej strane nepovazujem AD za jedinu spasu pri liecbe depresie. depresivny clovek nevie racionalne mysiet, aspon ja ale ked to najhorsie prehrmi treba na sebe pracovat, ci uz sam alebo s odbornikom, psychologom... a ak je z toho clovek relativne vonku, vtedy by som skusila doplnky skor ako prevenciu. toto je moj osobny pohlad na vec. a nikomu toto zazit neprajem.
Tish, keby ti nezabrali menovane prostriedky z prirody, definitivne by som bral farmaceutika aj ja.
Ale az po zlyhani vsetkych potravinovych doplnkoch, nie skorej.
pre RNG: na depresiu sa liecim 6 rokov. u mna je jednym z priznakov posttraumatickeho stresoveho syndromu, okrem depresie je tu este uzkost, priznaky panickej poruchy a ppp vo vsetkych formach. ked u mna naplno prepukla, dostala som sa az do totalnej apatie, slo to rychlo, studovala som na VS. jednak ma nikdy nenapadlo, ze mam depresiu a uz vobec nie aby som sa zdravo stravovala, stravovala som sa v ramci moznosti, potom som uz nejedla VOBEC, nespala... odmietala som komunikovat, vsetko. na psychiatriu ma odtiahla kamoska. dostala som deprex a nitrazepam forte, ten som postupne znizovala az som ho vysadila uplne a spanok sa na cas upravil. len vdaka tomu som bola schopna dokoncit skolu bez prerusenia. stale po polroku od vysadenia liekov sa mi depresia vratila, nastastie som to uz vedela rozpoznat a vcas podchytit. az raz som sa zatala a povedala si, ze zvladnem to bez chemie...tak som sa dala na bylinkove preparaty, pila som specialne caje, pchala do seba kadeco az som to totalne nezvladla a spadla som tam kam som presne nechcela a takym tempom, ze som ani nevedela kedy sa to stalo. teraz na jar som zacala s psychoterapiou a vsetko sa zmenilo. lieky beriem stale. bez nich by som uz nebola. nepodcenujem silu prirody ale nezatracujem farmaceuticky priemysel. zvlast pri dnesnom rychlom zivotnom style. ja nemam cas dlhodobo sa pomaly liecit. nemozem si dovolit neist do prace lebo sa neviem postavit z postele, ja proste musim fungovat ci chcem alebo nechcem. tak isto ako kopec mladych ludi v dnesnej otrasnej dobe plnej stresu. aka rada by som bola kebyze som v pohode a nemusim si chemiou prepchavat telo...ale niekedy to naozaj inak nejde...a pritom na psychiatrov som mala stastie, obe lekarky sa mi snazili pomoct ale moja chyba bola, ze som im nepovedala vsetko co som mala, teraz uz verim, ze sa vyliecim a robim pre to vsetko co je v mojich silach.
vase prispevky si skutocne vazim ale v tomto s vami suhlasim iba z casti. ked je naozaj zle, AD mozu zachranit zivot. mozem povedat ze ten moj zachranili, inak by som asi uhnila v posteli.
Citalec(cesky vyrobok=citalopram=Celexa,
jeden z selektivnych serotoninovych resorbcnych(reuptake ) inhibitorov, znamy pod mnohymi menami
en.wikipedia.org
Samozrejme je to navykova droga...
Lexaurin=bromazepam a mnozstvo inych mien je nebezpecnejsia ako dlhsie sa absorbujuce ine diazepamy(bromovany benzodiazepam)
en.wikipedia.org
Navykova droga, podla popisu vo wikipedii vlastne ani nema antidepresivne vlastnosti( It does not possess any antidepressant qualities)?!?....
Calmaben=dyphenhydramin,(Benadril,Dimedrol, Nytol)
uspavadlo, antihistaminikum
en.wikipedia.org
Ma plno bocnych ucinkov, od ospalosti cez den az po sexualnu disfunkciu a poruchy mozgovej cinnosti.
Nuz co by som na take "lieky" povedal.
Slusnost mi nedovoluje...
Zialbohu, ale predpisuju sa v desiatkach milionov vsade a nikto nepropaguje odstranenie depresi, nerspavosti uzkosti a podobnych situacii zmenou diety(teda prijmom latok, ktore pomozu telu zmenit hladiny neurotansmiterov(napr lubovnik bodkovany, l-tryptophan, 5-HTP).
Tak isto je slaba dusevna podpora pre ludi s depresiami-totiz da sa to ciastocne riesit aj psychologiou a s psychlogiou spojenymi prostriedkami(sugescia, hypnoza,meditacia,rozne cvicenia na upokojenie=hatha yoga, thai chi, ...vesela spolocnost, zaujimava aktivita..)
Citalec je podla mojich skusenosti velmi dobry liek na depresiu. Beriem to asi pol roka, zo začiatku prvé 2-3 dni mi z nich bolo horšie, mala som zhoršené pocity uzkosti, zlé sny...aj som rozmyslala že to prestanem brať, no teraz som rada, že som neprestala..už 4 den bolo všetko v poriadku.
Takže moja skusenost je dobrá..a Lexaurin, to je liek na upokojenie..tiež fajn, len je návykový.