Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

brokeninside

hej, aj ja mam sf. a z toho depky a zacarovany kruh. ale su chvile, ked je lepsie. vtedy to treba vyuzit, nieco robit, nemrhat casom, lebo cas mi pekne preteka cez ruky. rok po roku a ziadny posun... nejak mi na um prisli tie myslienky, tak som to sem napisal...

sasa7

"A potom prídu ľudia, ktorí povedia: ,,To je len lenivosť, pohodlnosť, výmysly, mnohí trpia oveľa viac..."

neviem ako to je s tou lenivostou, mna ked pocujem takyto nazor ide "rozdrapit" myslim ze toto moze povedat len clovek, ktory nema ani tusenie co zazivame ked mame ist napr. medzi ludi,niekde som citala kde niekto opisoval "zdravym" ake pocity asi zazivame .
„Ak si chcete priblížiť ten hrozný stav, ktorý prežíva človek trpiaci touto fóbiou, predstavte si, že máte o pár sekúnd vystúpiť pred početné obecenstvo. Trému, ktorú pociťujete, vynásobte ešte niekoľkostonásobne,“ je to skutocne "zemetrasenie" v organizme,
trocha som sa rozpisala to len na adresu tej lenivosti,

MarioFazekas

no,to vystihol presne a este k tomu mi to dnes bolo povedane,ze som lenivy a pohodlny.pravdu povediac sa zacinam citit lepsie.to bude tym kamosom co prisiel s Nemecka.on ma vie tak prehovorit na take situacie do ktorych by som mal chodit aby som sa zbavil SF.

sasa7

ahoj mario, som ok pozeram ze ty robis super pokroky, tak to je super len tak dalej, co povies brokeninside to vystihol presne, pekne prirovnania a pravdive

brokeninside

Sociofóbia je choroba, je to bolesť. A jej liečenie je ako keby ste liečili akúsi chorobu vkladaním ruky do ohňa. Aj keď to páli, bolí, je to jediný účinný liečebný postup. Po mnohých popáleninách a pľuzgieroch choroba trocha ustúpi. Chcete si oddýchnuť, nechať zahojiť popáleniny. Ale tento oddych vás stojí draho. Choroba je opäť naspäť a v plnej sile. Človek sa vždy bolesti snaží vyhnúť, ale pri sociofóbii sa do nej musí vrhnúť, aby si pomohol. A keď ruku v ohni chvíľu nedrží, choroba sa vracia. A potom prídu ľudia, ktorí povedia: ,,To je len lenivosť, pohodlnosť, výmysly, mnohí trpia oveľa viac..."

MarioFazekas

ale uz idem buvat lebo som spal iba tri hodinky.som vycerpany s tej SF.vysala so mna vsetku energiu.behal som medzi cudzimi ludmi a davalo mi to dost zabrat.dobru nocku

MarioFazekas

ahoj,teraz som dosiel len domov.mam sa fajn.lietam ako pirat,som stihol vela veci,grilovali sme si,tri krat na telgarte pri byvalom spoluziakovi a tak.proste som sa flakal