Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

sasa7

stale vsak nezvladam ked niekoho znameho "z nenazdajky" stretnem napr. na ulici, namiesto mileho usmevu a ahoj ako sa mas sa kyslo tvarim a trasiem som sprosta!!! coho sa tak bojim?

sasa7

no mna to obmedzilo uplne, nemohla som vobec vyst z domu, tak som sa bala, nemohla som otvorit dvere ked niekto klopal, nemohla som ist nikde,a presne to co si pisal, to som este nevedela co mi je a vyhybala som sa tymto situaciam uplne, v tom case som chodila na vysku a aj tu som prerusila, osoba ktorej som to povedala /moja sesternica/ma dokopala ist k doktorovi a tem mi ozrejmil co mi je, chodila som na sedenia ale s AD som nezacala, zacala som sa "ucit" zvladat tieto situacie a celkom mi to ide ale bola /a stale je/ hrozna a stastiplna cesta, dnes mi uz napr. nevadi masa ludi, dokazem sa najest vonka, ale iba s ludmi ktorych doverne poznam,inac som cela roztrasena, aj ist medzi ludi zvladam uplne v pohode, vzdy vsak vsebe nosim strach zo strachu, z akeho? z nevysvetlitelneho, ale aj toho sa zbavym
PS: aj skolu som dokoncila :)))))

sasa7

ohladom tej psychologicky, tak si nieco vymysli sam, vies o com ste sa bavili, mozno aj ona zabudla :))))
ci nie ? :)))))))

MarioFazekas

to som rad ze sa mas dobre,
chcem sa opytat,v com ta najviac obmedzila tvoja SF?
ja napr.zo zaciatku som nemohol chodit autobusom,potom po uradoch a tak sa mi to stupnovalo ze som nemohol ist vobec medzi ludi,nemozem jest na verejnosti a tak ...

sasa7

nooo, to aby si zacal pouzivat zapisnik, haha :)) ale nie, ja nad tym casto uvazujem lebo tiez casto zabudam, raz si hlavu dakde zabudnem, dnesny den? celkom fajn az na to ze som si bola kupit nieco v lekarni a ta "predavacka sa ma zacala pytat ze na co a aky mam problem, ze my pomoze atd. lebo to co som chcela nemali, tak jej teraz vysvetluj pred vsetkymi ze na SF, no do mysacej diery by som sa vopchala keby tam daka bola :)))) ale inac som v pohode zatialma moje "strachy" obchadzaju, chvala bohu