Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

jannika

sasa7 to si pekne napisala a naozaj to dobre padlo,dakujem ste zlati.takze hor sa dotoho!!! budem sama sebou vzdy a stale :)

sasa7

ahojte vsetci, tak to kukam a oci si neviem vyocit, tesim sa ze sa nasa skupinka rozrasta /ze sa pripajate/
janinka brokeninside ti dava dobru radu, nelam si hlavu nad tym co si druhi myslia, ked mas pocit ze chces a mas co povedat jednoducho to povedz a neanalizuj ci budu ostatni pocuvat alebo dokonca suhlasit s tvojim nazorom, a opacne ked nemas co povedat tak sa jednoducho nesil,nemyslim ze by si mala sf ale davaj pozor aby si si k nej nesliapala chodnicek, pretoze ludia s sf sa stale obavaju nazorov a myslienok tych druhych a svoje vlastne potlacaju na vedlajsiu kolaj, vzdy ked si medzi viacerimi ludmi si predstav akoby by si sa spravala len medzi tymi troma ludmi uvolni sa a reaguj a hovor tak ako to ty poicitujes a nie ako by si mala aby to bolo "vhodne" pre ostatnych
ballu, ja sa tiez vobec necervenam, citim sice akoby navaly do hlavy ale necervenam sa ale kazdy z nas preziva sf inac tak neviem :(

jannika

dakujem brokeninside...asi mas pravdu,da sa na to pozerat z roznych hladisk a hento je rozhodne krajsie a prijemnejsie ako sa zozierat :) skusim to brat takto a mozno mi akurat to da pocit ze sa nemam za co hanbit.

brokeninside

ahoj jannika, ja to tiez vnimam podobne. ked som s ludmi, s ktorymi sa citim dobre, nemam problem kecat a ked som zrazu vo vacsej skupine, citim sa, ze tam nepatrim a nemam o com hovorit. a tych znamych niekedy tiez nerad stretnem, bo sa mi nechce nadvazovat temy o nicom. Ale myslim, ze len inteligentny clovek rozprava malo, pretoze hovori len ked hovorit treba, a ked ma co povedat. bud hrda na seba a netrap sa, lebo sa to moze zhorsit a nebudes moct ani vyliezt z domu. nieje vobec hanba rozpravat len ked treba... hovori to o tvojom vyssom intelekte...

ballu

Zbledneš? hmm takže nemusí byť priamy súvis medzi červenaním a SF. Pretože moja lekárka kožna ma stále len po cvokároch posielala a aj teraz mi môj učiteľ dal odporučenie pre ňu že ano ma SF ale červenanie s tým nesúvisí a že má hladať iné riešenie. Pretože vraj stretol veľa ľudí so SF ale takéto červenanie nemali. Skrátka ja fungujem úplne v pohode nie je na mne vidno že mám SF ale keď zacítim červenie ... tak ako keby ma niekto s vrelou vodou obaril

MarioFazekas

v pohode pis kolko uznas za potrebne,tak ja skor zblednem v situaciach v ktorych sa citim neprijemne,to je paradox ked mi ludia s SF sme ukecany,ja medzi ludmi ktorych doverne poznam kecam ze im to uz niekedy lezie na nervy

ballu

Ďakujem Mário, sa teším aj keď tej lekárke prídem, že budem konečne medzi svojimi :-))
ešte som mal jednu otázku: že spomínané čevenanie ste mali len pri určitých situáciách alebo stále? Pretože mojim problémom prečo sa cítim menej cenne je práve to neustále čevenanie kt. sa znásobujem pri fyzickej činnosti, prechode z tepla do zimy (samozrejme pri situáciach týkajúcich sa SF). Preto sa to snažím liečiť súčasne aj u psychológa aj u dermatovenerologičky, pretože ak by zmizlo čevenanie SF by určite sama s tým nedoišla a naopak ak by som sa aj dostával zo SF a stále mal červenanie ...
Ja viem viem poviete treba sa s tým zmieriť ale ja verím že idem správnou cestou skrátka neignorujem ani psychickú príčinu ale ani fyziologickú. Teraz v lete začínam cvičiť Jogu (ešte hľadáme učitela).

PS: inak ja som strašne ukecaný človek (s ľudmi kt. dôverujem a nemám z nich strach tak ak by toho bolo moc tak ma kludne stopnite :-))) )

ballu

Tak sa pridávam aj ja do skupiny SF :-)). Je to divné no toto ochorenie som si indikoval sám, hladaním po internete a najmä tým že som sa dostal ku knižke od Jána Praška - Sociálni Fobie (moja biblia). Toto vlákno som prečítal tak 14 strán do zadu a zas akoby online príbeh o mne. Saška a Mário sú akoby moji ludia :-)). Chodil som po všelijakých psychológoch kt. buď vycucávali peniaze alebo ma skrátka nechceli brať v úvahu, no našiel som jedného super ktorému nehovorím psychológ ale učiteľ, je úplne ale úplne iný ako ostatný, prístupom, filozofiou ... skrátka ja neviem to je šťastie stretnúť takéhoto človeka. Teraz som písal doktorovi Haštovi (odborník na liečbu SF) a ten ma z dôvodu jeho časovej zaneprázdnenosti odporučil na jednu doktorku v BA. Teším sa včera som tam volal, zavolajú mi kedy môžem prísť. A čo som zistil za ten čas čo sa týmto ochorením mordujem? Zmysel života je láska, nemyslím len tú partnerskú ale brata a sestry, rodičovská, kamarátska ... a keď jej dostávate málo, keď vám chýbajú dotyky objatia aspoň nejaký obdiv od iných ľudí tak sa dostanete do takýchto sračiek (sry za výraz). V každom pohľade človeka hladáte len zlé negatívne automatické myšlienky ... Som na tom dlhodobo veľmi zle no jednu vec na ktorú som hrdý je že mám chuť stále bojovať, keď som si prvý krát čital tú knihu tak som až plakal, plakal od šťastia že sú tam ľudia ktorý presne cítia robia to isté čo ja a keď som zistil že sa to dá liečiť ... :-). A tak sa teším na ten boj, lebo ja som človek ktorý pred problémom nechce utekať a naopak sa mu rozbehnúť zoči voči. Ako povedal H.Ford svojmu synovi: Synu tvoja chyba je že problém berieš ako niečo negatívne a nie ako výzvu ukázať svoje kvality.

PS: tak držte palce, budem sem chodievať častejšie, deliť sa s vami o moje zážitky ... nech to tu neni len chat medzi saškou a máriom :-))