Červenanie = Socialna fobia

Príspevok v téme: Červenanie = Socialna fobia
nádej

Našiel som vo fóre už niekoľko článkov o tom ako ľudia trpia červenaním. Ja patrím k nim a tak som sa rozhodol pátrať trochu po tejto "chorobe".
Ak chceš vedieť viac, čítaj trpezlivo ďalej...

Jednou z najmladších fóbií je sociálna fóbia. Touto fóbiou trpí každý desiaty človek. Vzniká predovšetkým v detstve a v dospievaní, keď sú ľudia oveľa viac citlivejší na úsudok okolia. Jedným z prejavou sociálnej fóbie je červenanie sa. Červenajúci sa cíti svojim rúmencom ponížený, pretože prezrádza jeho neistotu. Postihnutí sa boja byť v centre pozornosti ostatných, majú strach z jeho hodnotenia, z vlastných rozpakov a trápnosti. Sociálna fóbia postihuje okolo 3 percent žien a asi 2 percentá mužov.

Príznaky sociálnej fóbie:
Strach,
že sa druhí na vás pozerajú
že sa znemožníte
aby ste neboli stredobodom pozornosti
z neprirodzeného správania
z večierkov a voľnej zábavy
jesť pred ľuďmi
zo schôdzí, stretnutí, verejného vystúpenia
z použitia verejných WC
hovoriť pred malou skupinou
písať na verejnosti (vyplňovať formuláre)
hovoriť pred autoritou
nadviazať konverzáciu, udržovať ju
požiadať si o to, čo človek potrebuje
z rozhovoru s cudzím človekom
telefonovať

Človek trpiaci sociálnou fóbiou by mal vyhľadať odborníka!!!

arwen

:)) Mario uz som prečesala cely telefonny zoznam:)a kvazi kamošov alebo znamych nejdem radsej volat von, este by za tym hladali niečo ine:)
a isto nebudem nikoho oslovovať na ulici:)

MarioFazekas

pravy kamosi ta neopustia,porozmyslaj koho poznas a zavolaj mu alebo jej a chodte napr. na zmrzku na kavu alebo hocico ine len nebud sama.samota ubija.alebo chod a oslov hocikoho na ulici a pozvi ho na dzus.ja by som siel s tebou na kofolu

arwen

Teraz tiež sedim za PC a rozmyslam kam by som šla sama..totiz ani pes po mne nestekne..ani neviem kedy som stratila uplne vsetky kamaratky

MarioFazekas

arwen len neprestavaj bojovat alebo ten boj premen na nieco pekne co ked dosiahnes bude ti prijemne.hovor tomu Svoj ciel a negativne sa zmeni na pozitivne.

MarioFazekas

tak sa vyrozpravaj tu a naj by bolo si najst nejaku psychologicku,psychiatra alebo take nieco.my sme len laici a toto je na to aby sme sa poradili,podporili medzi sebou.niesi sama,mas nas,sme taky isty ako ty a tu sa nemusis hanbit za nic.v pohode mozes pisat o tom co ta trapi alebo aj tesi.

arwen

no ved bojujem Mario asi tak, ze mam pracu, kde je SF absolutne nepripustna, takze kazdy den je boj..myslim ze to nikto o mne ani netusi..nemam nikoho s kym sa môzem normalne porozpravat

MarioFazekas

arwen.si normalna ako kazdy v tomto fore.my len kus inac vnimame kazdodenne situacia a sme citlivejsi ako druhy.bojuj a boj vyhras.

arwen

Ahojte, myslim ze aspon čiastočne patrim do Vašho "klubu", aj ked sa snažim s tym bojovat:)myslim ze som az nenormalne sebakriticka, okolie mi vravi ze som pekna, teda aj reakcie chlapov tomu nasvedčuju, ale ja si pripadam hrozna, trapna, stale analyzujem, čo si asi okolie o mne mysli, ako ma vnimaju..stale sa kontrolujem..a napr. v jedalni v praci, ked mam odniesť taniere, tak si myslim, ze ma absolutne kazdy pozoruje a rehoce sa mi:) no som ja normalna?

MarioFazekas

ahojte.sorry ale dnes sa idem chvalit.presne pred dvoma rokmi som posledny krat "okostoval" alkohol.7,7 su pre mna druhe narodeniny a myslim ze som frajer,ze som sa dostal s toho zacarovaneho alkoholickeho kruhu.co s toho vypliva?kazdy zacarovany kruh sa da pretnut a ist dalej.preseknime ten nas SF kruh a kracajme dalej!zivot je fajn