Aké povolanie si vybrať?

Príspevok v téme: Aké povolanie si vybrať?
hnedovlasedievca

Mám takú menšiu dilemu.Vážne rozmýšľam o mojim budúcom povolaní.Podala som si prihlášky na psychológiu a učiteľstvo.
Neviem k čomu ma to ťahá viac. O psychológii rozmýšľam už dávno.Možno od 1.ročníka na strednej.Ale aj tam som cítila isté neistoty niekedy. Psychológiu mám rada a veľmi ma zaujíma. Veľmi rada sa rozprávam s ľuďmi o rôznych psychologických témach.Ľudia sa mi ľahko zdôverujú a mne to vždy dobre padne pretože viem,že mi veria a ja im rada pomáham. Viem byť empatická,viem počúvať čiže si myslím,že by som to mohla zvládnuť robiť aj v budúcnosti. Akurát si nie som istá v tom či by som vedela počúvať toľko ľudských problémov celý život. A ja sama mám svoje problémy taktiež.

Potom je tu učiteľstvo.Rozmýšľala som nad slovenčinou a literatúrou v kombinácii s občianskou náukou. Literatúru mám veľmi rada,rada sa ju učím,rada čítam a rada sa rozprávam o knihách.Z Nosky ma napríklad dosť baví filozofia a rada prepájam literatúru s filozofiou.Ak by som náhodou bola učiteľka,chcela by som svojim žiakom niečo predať a motivovať ich do života,pretože viem,že veľa učiteľov vie byť demotivujúcich.Určite by som chcela byť priateľská,nápomocná a chcela by som aby žiaci mali moje hodiny radi.Ja sama v poslednej dobe rada chodím do školy a niektorí učitelia mi vedie naozaj zlepšiť náladu.Myslím,že mi to školské prostredie bude chýbať. Ale aj tu mám isté pochybnosti či by som túto prácu zvládla,či by to nebolo stresujúce a či by som mala také komunikačné schopnosti a kapacitu vysvetľovať.

Ako človek zistí ktorá práca je jeho poslanie? Neviem k čomu sa prikloniť viac.

Emilius

Ahoj, to je celkom ťažké... ja som napríklad šiel na gymnázium lebo som nevedel čo chcem.. potom keď som si podával prihlášku na vysokú školu, tak som vedel čo chcem.. a mojím cieľom bolo byť moderátorom v rádiu... tešil som sa na výšku a potom vlastne postupom tých 5 rokov som si uvedomil že tak to teda vôbec nie je to čo chcem robiť a nesnažil som sa ani angažovať do takých aktivít... po škole som poskúšal rôzne práce kde som prichádzal do styku s ludmi (čo som vždy aj chcel)...ale furt som necítil že to je ono...až neskôr som zistil že to čo chcem robiť je marketing..- je to aj budúcnosť.. a tak som začal s kurzami www.vita.sk kde som sa učil všetko od začiatku.... postupne som nazbieral skúsenosti.... potom som šiel na juniorsku pozíciu do firmy..a tak sm sa postupne vybudoval.. a teraz viem že to je to čo ma baví..... ono ten proces je dlhý... :)