PRE ZAUJIMAVOST:
Uz mi to asi dnes doslo. A doslo mi aj to, preco som citil tie sympatie, hoci realne ta ani nevidim.
Ako som pisal, to, co som tu opisoval, tu hadku s tebou, tak mi to evokovalo teda moju matku. A asi som aj zistil, preco mi ide pri tebe tak dobre odhalovanie tych blokov.
Tazko sami to vysvetluje, asi mi to ani nikto neuveri, ked to napisem, ale v mojom zivote sa casto opakovali konflikty s urcitymi zenami. A tieto zeny boli typovo extrovertky. Dost typicke extrovertky. Boli komunikativne, vyrecne, z nicoho si nic nerobili a neriesili napr. take veci, ze by isli viac do hlbky ako ja. Ich reci boli povrchne, na rozdiel odo mna. Ale vedeli sa zabavit, zasmiat, chodili na diskoteky, boli v pohode a nic sa ich len tak lahko nedotklo. A ak sa ich aj dotklo, hned ich to preslo.
CIZE PRESNE MOJ UPLNY OPAK! Ale mna tie zeny niecim zvlastnym pritahovali, ale nevedel som preco.
Dnes som si rozpomenul zase na inu situaciu, ked sa mi posmievalo 1 dievca. Bolo to ked som isiel po ceste. Ja som isiel po ceste a ona paralelne po chodniku s 2 kamoskami. Vedela o mne vtedy, ze sa bojim ludi a ona to vyuzila. Bola tam v partii. Ja som jej povodne nevenoval pozornost, isiel som len po ceste. A ONA MA ZACALA necakane PODPICHOVAT. Povedal som si: "Co toto ma znamenat?" BRNKALA MI NA CITY. A VEDELA, ZE SA JEJ BOJIM A TO AJ VYUZILA, ABY SA NA MNE ZABAVILA.
Citil som, ze sa jej vobec nemozem postavit na odpor A NEVEDEL SOM PREČO MÁM TENTO DRUH STRACHU (tento druh strachu bol velmi specificky, nebol to obycajny strach z ludi, ktory som ako clovek so soc. fobiou zazival. Bolo to nieco velmi silne). Ked som ja kracal po ceste subezne s tou skupinkou ludi, tak len s velkymi problemami a so strachom v hlase som ja dokazal tejto dievcine vobec vyslovit nejake slovicko. (TÍ, KTORÍ MÁTE SOCIÁLNU FÓBIU, VIETE O ČOM PÍŠEM). A ona si ma stale doberala a doberala a psychicky ma to zozieralo.
ALE NEVEDEL SOM SA JEJ NIJAKO POSTAVIT, A NEVEDEL SOM, PRECO MAM TENTO VELKY STRES. Ja som ju vtedy totizto videl 1.x v zivote, avsak, kedze ma ludia ohovarali, tak ona vedela, ze si moze do mna "kopnut" a ze sa jej nic nestane.
Po cely cas, co som isiel ponizeny subezne s nimi po ceste, rozmyslal som, co urobim. Citil som sa zase velmi ponizeny. Vnutorne som citil, ze nechcem, aby mi skakala po hlave, ale nevedel som sa branit a bolo mi aj trochu do placu (co si nevedel vysvetlit, preco mi tak ubizuje nezname dievca).
Po cely cas som vsak pracoval s dychom, aby som postupne znizoval napatie v situacii, v ktorej som bol (este som vtedy nevyuzival RUŠ). Postupne sa znizil stres na taku uroven, ze som bol cim dalej vo vacsom klude a ja som nabral odvahu a postavil som sa jej do utoku. DO SLOVNEJ OBRANY A ZACAL SOM JU PODPICHOVAT. V mojom hlase sa zrazu objavila odvaha, uz nebol tak traslavy ako na zaciatku. Videl som na nej, ze SA MA NAOZAJ PORIADNE ZLAKLA. Chcel som ju zastrasit. A to sa mi podarilo, lebo to NECAKALA. Myslela si, ze mi moze stale ublizovat, lebo "vedela" , ze som bojazlivy clapcek a nemam odvahu sa jej postavit. Cize slovne som ju zacal napadat, az som ju uplne dostal do uzkych, a pocitil som, ZE SA U NEJ KONECNE OBJAVIL STRACH. A to som potreboval, aby videla, ze si ja po hlave skakat od nej nenecham. Mne boli totozto ludia zvyknuti skakat po hlave a ja som bol vzdy ticho.
Toto dievca bolo ale vyzorovo celkom pekné, zaoblené tvary, stredne velja postava, typicky extrovert. Bol tam paradox "JE PEKNA, ALE UBLIZUJE MI A BOJIM SA JEJ. AKO JE TO MOZNE? ".
Cize slovne som ju dostal do uzkych a kedze som ju chcel este viac vystrasit, tak som sa k nej viac priblizil,aby si uvedomila, ze aj ona ma tiez strach. Nemam toto v povahe robit ludom, ale nechapal som- PRECO ublizuje neznamy clovek inemu, ktory mu ani nic neurobil?
(...... ti co sem chodite casto na forum a riesite podobne problemy so sikanou napriklad v skole, pozrite sa do svojich rodin, ako to tam u vas funguje... Verim tomu, ze nie som jediny. Vysvetlenie nizsie.)
ALE DNES SOM TO POCHOPIL. To pekne dievca, ktore mi ublizovalo, mi pripominala typologicky moju matku. Nie len tym, ze bola zena, ale celkovo temperamentom, aj postavou. Cize moje nespracovane zazitky sa mi ukazali ASOCIACNE zase s tymto istym typom zeny.
A mam preto pocit, ze ty ovomaltine nieco zo seba vyzarujes ( hoci ty za to nemozes, ze ma to pritahuje :) ) , tak to na mna posobi z tvojich prispevkov, ako prispievas, ze si pravdepodobne podobny typ zeny. Predpokladam, ze aj povahovo analogicky, ked niekto do teba rypne, tak si proste nenechas skakat po hlave, ako to bolo napriklad v tom mojom pribehu.
No a dnes, kedze stale riesim, tu hadku s mojou mamou (potlacene pocity) som bol pri 1 zene. Iba som bol pri nej, nemal ani v umysle jej nic zle robit. A zase ten isty typ zeny. Ale ona zareagovala na mna nejak strachom. Nevedel som ze preco.
Kedze stale si razim tu svoju cestu, ze chcem poznat svoje emocie v realnych situaciach, tak sa mi stalo toto. A vyhodnotil som reakciu tej zeny ako: "BOJÍ SA MA" (~MAM STRACH Z TOHO, ZE SA MA BOJI) a zaroven dostal som aj strach z toho, ze sa ma ona boji. Nevedel som prečo.
Rozmyslal som co za tym je, nic ma nenapadlo. Az po chvili na napadol ASOCIACNE pribeh, ktory opisujem hore, ked som sa tej peknej extrovertke postavil na odpor a nahnal jej strach.
Potom som este isiel hlbsie do zakladnych vztahov a zistil som, ze sa jednalo prave o situaciu v 1 hadke s mojou matkou. AVSAK NA ZAKLADE TEJTO KONKRETNEJ ROZPOZNANEJ EMOCIE "BOJÍ SA MA" som si spomenul, ze po vsetkych tych utokoch zo strany mojej matky na mna (hadkach, bitkach) som sa matke raz postavil na odpor. Vzoprel som sa jej a rukami som ju mierne suril dozadu. Aby si uvedomila, ze si to nenecham. V TOM OKAMIHU SOM SI NA JEJ TVARI VSIMOL, ZE SA MA ZLAKLA. A SUCASNE JA SOM SA JEJ ZLAKOL VTEDY, ZE ONA SA MA BOJI.
Emocny program znie preto: "VADÍ MI, ŽE SA MA BOJÍ". Resp. iba skrátene :"BOJÍ SA MA". Cize ponoril som sa do tej situacie s matkou, kedy som sa jej postavil na odpor , prezil som to znova, potom sa mi ulavilo.
Chcel som to sem napisat hlavne kvoli tomu, co sa tu v tejto diskusnej teme odohralo, ze mi to pripada presne rovnako: Ovomaltine reagovala prispevkom na to, co som ja vyhodnotil ako utok na moju osobu, PODVEDOME. O tom som tu pisal, ze podvedomie su aj nase zazitky z detstva. Ja som reagoval utokom, ale tak, aby som jej nahnal trochu strach a sucasne som jej aj naznacil, ze "sa mi paci", resp. som si ju vsimol tu na fore, co je pravda.
[analogicky - pribeh hore, ked som sa postavil na odpor tomu dievcatu, tak moje slovne narazky na nu dokonca aj obsahovali sexualny podton. Ja vtedy so socialnou fobiou som dal ironicke narazky s miernym sexualnym zafarbenim dievcatu, ktore sa mi pacilo, z ktoreho som mal strach a zaroven mi ublizovalo. Uveri mi niekto, ze toto je aj mozne???? :) ]
Ovomaltine na to reagovala, ze som ironicky atď.
Zasa nahoda? :)))) Neverim tomu.
A co som tym chcel povedat, ze pokial som ti svojim prispevkom nahnal strach, tak spustilo sa to zase podvedome, bol to v tom okamihu ciel, ze som to chcel urobit, lebo ma podrazdil tvoj prispevok, NECHCEL SOM TI ALE POVODNE UBLIZIT, ABY SI TOTO VEDELA. Lebo som som ta mal rad, ako som pisal povodne (ved v lete 2021 sme sa ani raz nepohadali, taky som bol opatrny:) ). Lenze spustilo sa to vo mne po tej tvojej poznamke na moju adresu automaticky kvoli tomu, ze som nemal spracovanu tuto konkretnu situaciu s matkou v detstve. CIZE NEMUSELA SI TO TAK MYSLIET, AKO SOM TO JA POCHOPIL. Nedalo mi to.
Povodne som rozmyslal, ze s tebou budem hrat nejaku slovnú prestrelku dlhsi cas o pozicie kto z koho :))), ze nech je aspon trocha zabava, ale rozhodol som sa ze to zakoncim tymi vetami, KTORE SI NAOZAJ SPRAVNE VYHODNOTILA, AKO BOLI MYSLENE, ZE BOLI IRONICKE. :).
Je teda naozaj mozne, ze si skutocne nebola v tej 1 reakcii na mna ironicka. A ja som to zobral vazne.
Ja viem, ze pisem dost vazne, ale viem aj s humorom nieco dat.
Cize napisal som to pre zaujimavost, mozno to niekoho zaujme, ze aj inym ludom sa moze stat, ze sa vam paci nejaka zena (v pripade muzov) a tato zena vas zacne ponizovat pred ostatnymi, a sucasne mate z nej obrovsky strach. Ako je to mozne? Nespracovane zazitky z detstva.
Zvlast sa toto moze diat ludom, ktori ste mali nasledky po bitkach od rodicov.
Pre ovomaltine. Teraz zase vychadzam zo skusenosti s tymi inymi tebe podobnymi zenami, ktore mi teda boli sympaticke ze su teda velke extrovertky a na zaklade toho, ti teda polozim 1 otazku. Ja odhadujem, ze odpovies "nie".
Zaujima ta toto, co tu ja analyzujem do detailov toto pozadie psychiky, alebo nie?
Z profilu vsetkych tych zien, ktore ako som pisal vyssie, ze mi pripominaju mamu, mi vyplyva, ZE TA TIETO VECI TAKMER VOBEC NEZAUJIMAJU, ALEBO PRESNEJSIE: VOBEC NEZAUJIMAJU...
A TIEZ JE MOZNE, ZE ASI NECHCES TOTO VOBEC PODROBNE ROZOBERAT.
( Pretoze s mojou matkou sa toto, tiez neda rozoberat a vidim na nej ze je jej to neprijemne ked o tom hovorim. JE TEDA ANALOGICKY MOZNE, ZE JE TO NEPRIJEMNE AJ TEBE (mozes mi to rovno napisat), HOCI SI SA PRIAMO NEVYJADRILA.
Preto nechcem zbytocne zas do teba rypat. Bolo toho asi uz dost.
Odhalil som teraz ale dalsi blok, ked mi moja mama chcela nieco naznacit, alebo mi povedala nieco a ja som nevedel, co tym vlastne mysli. Ten blok sa vola: "NEVIEM ČO MÁ NA MYSLI".
Pisal som ze ma niecim pritahujes, ale ukazalo sa mi, ze v suvislosti s tym, co vsetko som riesil tu na fore konkretne iba s tebou sa u mna jedna iba o "hladanie cesty k vlastnej matke", ktoru mi pripominas, nic viac v tom asi nebude a podoba sa to na zamilovanost. Ty si mi to proste iba ulahcila, ze si so mnou komunikovala, to je vsetko. Cize nie je to taka ta skutocna zamilovanost (preto som vtedy napisal spojenie "asi zamiloval", lebo som si nebol isty), ako som povodne pisal, ale to velmi specificky pocit tazko vysvetlitelny, ze to asi ziadna psychologicka kniha neopisuje. :).
Cize predchadzajuce vyjadrenia voci tebe ohladom "velkej lasky" beriem spat...
Toto co tu ja opisujem su veci, co sa ani nedaju vysvetlit slovami, co ja vnimam v zivote. Ale mam urcitu potrebu to napisat. Asi preto, ze som bol nevypocuty.)
Ak je toto pravda, v pohode, napis, nebudem to tu uz cele vypisovat. Ak neodpises, tiez je to v pohode. Stacilo uz. Ale mal som tu potrebu objasnit to pozadie, co je za tym.
Ja som prislusne bloky spracoval, tak nech sa uz vyjadris akokolvek, prezijem to :)
Tym ale nevyjadrujem, ze vsetky extrovertky vnimam rovnako. Ale je tam proste 1 typ zien, na ktorom sa mi zrkadli stale prave moja mama.....