Gastroendoskopia, kolonoskopia

Príspevok v téme: Gastroendoskopia, kolonoskopia
Anivia

Dobrý deň,
Mám 24 rokov a mám problémy s krvácaním z konečníka. Trpím pravidelnými zápchami už od malička. Pri vyšetrení po druhom krvácaní sa chirurg vyjadril, že sa môže jednať o polypy. Čakajú ma tieto dve vyšetrenia na gastre. Máte niekto s týmto skúsenosti? Je to veľmi bolestivé alebo ako to prebieha, tam kde som objednaná sa nedá ísť do celkovej anestézy pri kolonoskopii, len injekcia. Dá sa to aj tak zvládnuť? No najviac ma trápi aj tak to, či sú to polypy alebo nie. Je vôbec možné dostať polypy v tak mladom veku? :( som strašné smutná, vystresovaná a nemôžem tomu uveriť že sa niečo také stalo práve mne. :(

Almarinos

A tak pravda, moze sa to hojit aj same od seba. Ibaze to vidim tak, ze je to nejake rychlejsie - to znizenie intenzity bolesti.

Almarinos

Omen- diky za rady. Mam pocit, ze ty sa pohybujes (alebo si sa pohybovala) niekde v nejakom nemocnicnom prostredi, nieco take si tusim davnejsie pisala.

No dnes som sa ale tak poriadne zamyslel nad tym svojim zdravotnym stavom, ze ci na to vysetrenie ist, alebo neist (nemusim na to moc mysliet uplne kazdy den) a tusim ze ma to az tak moc neboli. Ci uz po najedeni, alebo aj na ohmat tych organov. Len aby som to nezakrikol, ale mam pocit, ze je to predsa len lepsie. Aj bez liekov, lebo teraz ziadne neberiem (ten pantoprazol napr. som bral davnejsie). A strava je pritom ta ista.
Zacal som za posledne 2-3 tyzdne pracovat dost mentalne-analyza myslienok, viac si uvedomovat, kto som, pritomny okamih, na zaklade coho konam ako konam, preco asi vznikla ta bolest brucha, ake strachy tomu predchadzali a ako boli spolu na seba naviazane do minulosti atd. Nemam sice vsetko pochopene, ale o to mi tu ani nejde vsetko rozpisovat tu na fore, co vsetko som so sebou robil atd... Nemam potrebu sa tu z toho uplne spovedat.

A snazil som sa doverovat samemu sebe v tom, co robim, co citim a co vo mne vyvolavali moje myslienky. Bez ohladu na nazory inych ludi. To je dolezite.
Takze tak nejak.
Pokial sa z tohoto dostanem bez lekara....uau! Tak potom ja som lekar! :)

Diky za alternativy diagnostiky. Ale co na zarazilo na 1. navsteve gastroenterologa, tak VÔBEC mi neurobil prehmatanie brucha. Nevyznam sa v tom, ale si myslim, ze ako takyto specialista to mal urobit ako zakladne vysetrenie. Moja vseobecna lekarka ho spravila.
V podstate tuto temu uz mozem ja z mojej strany ukoncit, pokial nic nemas. :)

Letavizu1

Almarinos
Spravne pochopenie vsetkeho co sa okolo nas deje je najdolezitejsia vec v nasom zivote, osvietenie, uzko suvisi aj z chorobami, V tomto ides spravne , drzim ti palce .

Almarinos

Omen ked nechces, nemusis ani odpisovat, ani ja nemusim, ked nechcem, a myslim ze neni sme nijako k tomu zaviazani, aby sme sem chodili :). Neexistuje pre mna nutnost sem chodit. Ale mozno ta to zaujme.
Pisem to sem len pre info.

1.PRIPAD, co som pisal, ze mala zena nafuknute brucho po gastroskopii z modrykonik.sk:

Problémy po gastroskopickom vyšetrení
od thehenrieta24. sep 2019
Dobrý deň, v Apríli tohto roku mi na gastre brali 2 vzorky jednu so žalúdka a jednu z čreva. Chcem sa opýtať či je normálne keď ma odvtedy stále pichá v žalúdku, a mám nafúknuté črevá tak že vyzerám ako v 3-4 mesiaci a pocit plných čriev. Som vysoká 170cm a vážim 50kg, od vyšetrenia nedokážem nič zjesť pretože nemám chuť v ústach a vlastne nemám chuť na nič, len nasilu bez chuti do seba tlačím jedlo lebo jesť treba. Navyše od vyšetrenia som prestala mávať menzes. Doktory sa mi smejú že to nie je možné aby som vôbec cítila nejakú bolesť po vyšetrení a že to mám psychosomatické, neviem či zrovna to ako vyzerám a sa cítim je psychické.. pred vyšetrením som samozrejme viedla normálny bezbolestný život.. budem rada ak sa nájde niekto kto mal podobný problém ako ja a pomôže mi sa z tohoto dostať ďakujem.

www.modrykonik.sk

2.Komplikácie a riziká pri endoskopickom vyšetrení: (www.gastroenterolog.com)
Žiadne endoskopické vyšetrenie nie je bez rizika. Pri gastroenterologickej endoskopii sú to najmä:
Perforácia (prederavenie) orgánu, ktorý je vyšetrovaný alebo cez ktorý sa prístroj do tráviaceho systému zavádza. Ošetriť sa dá endoskopicky alebo chirurgicky, v závislosti od veľkosti a lokalizácie.
Krvácanie môže byť najčastejšie menej závažné, ktoré sa buď zastaví samo alebo sa dá ošetriť endoskopicky. Len v krajnom prípade je potrebný chirurgický zásah. V rukách skúseného endoskopistu sa tieto komplikácie vyskytujú len v promilových číslach.
Infekcia sa pri endoskopickom vyšetrení môže dostať do organizmu vyšetrovaného cez nedostatočne pred výkonom dezinfikovaný endoskopický prístroj alebo nástroj, ktorý sa pri endoskopii zavádza do tráviaceho systému. Pri dodržiavaní príslušných, veľmi prísnych predpisov na dezinfekciu endoskopických prístrojov a nástrojov je riziko infekcie minimálne.
Vzhľadom na uvedené hroziace komplikácie, pacient musí pred vyšetrením, po poučení podpísať informovaný súhlas podľa §6 Zák. 576/2004 Z.z.

Ja uz sa nejako zariadim.

blueberryNN

Absolvovala som obidve vysetrenia. Vsetko prebehlo lahko a rychlo, nie je sa vobec coho bat. Najhorsi je ten stres z neznameho, to ostatne je uplne v pohode.

Omen

Almarinos,
rado sa stalo. : )
K tomu 1. prípadu - NEZMYSEL! Buď to bola psychicky narušená osoba alebo je za tým psychosomatika, čo zasa poukazuje na to prvé, že nie je psychicky o.k. Chuť do jedla toto vyšetrenie NEovplyvňuje a brucho jej to nemohlo nafúknuť, keďže jej bol vyšetrovaný žalúdok a do žalúdka sa NEVHÁŇA vzduch!!!
Ľudia toho nakecajú, navymýšľajú si, až niekedy človeku ostáva rozum stáť...
Nie všetko, čo napíšu, je pravda - tak ako s Wobenzymom, že je to liek na imunitu...

K 2. prípadu - ak gastroskop nebol poriadne vydezinfikovaný/ vysterilizovaný, stáť sa môže.
Čo sa bezpečnosti týka, je to také bezpečné, ako chôdza človeka po chodníku - aj tu ho môže zraziť auto, padnúť naňho meteorit...

Všetko, čo sa nám deje, má nejakú príčinu - súhlas! Je to duchovná príčina, ale sú tam aj iné veci. Psychika vplýva na fyzické zdravie a naopak. Donekonečna sa vyhovárať na detstvo sa nedá, dospelý má svoj život v rukách, je tu na to, aby zdolával prekážky a učil sa...
Komáre ma priam zbožňujú, ale ja ich necítim. Pomáha užívanie B-kompexu. Máš tam veľa zaujímavých a zároveň pravdivých postrehoch, ale nedajú sa aplikovať a posteriori na každého človeka, aj tu platia výnimky. Na dnes končím, možno sa ti ešte ozvem.

.

Almarinos

Letavizu1 - :D
Praveze naopak-ked zacnes chapat seba a to, co sa okolo teba deje a davat veci do suvislosti, vtedy sa posuvas dalej a diagnozy budu ubudat.

Zbavil som sa napr. niektorych typov uzkosti, lebo som pochopil z coho vznikli. Ked sa pozriem takmer na akukolvek knizku o psychologii, alebo psychiatrii a pozriem sa aj na tych, ktori sem vypisuju-tak ide len o uzkosti, ktore ludia ziju a "nevedia" preco. Pretoze sa snazia ignorovat svoje pocity. Ako chalan som pocuval od vrstevnikov-kasli na pocity. Ale naozaj je toto cesta?
A napr. kniha Brandon Bays-Cesta o niecom vypoveda a niektori ludia sa dokazali pomocou tej knizky zbavit dvojich problemov.

Letavizu1

Almarinos, z toho ako ty komplikovane myslis , ten chaos v tebe a ztoho ako veci posudzujes budes mat coskoro strasne vela diagnoz. Tvojim heslom by malo byt ze dokonale veci su jednoduche.