Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Gastroendoskopia, kolonoskopia

Príspevok v téme: Gastroendoskopia, kolonoskopia
Anivia

Dobrý deň,
Mám 24 rokov a mám problémy s krvácaním z konečníka. Trpím pravidelnými zápchami už od malička. Pri vyšetrení po druhom krvácaní sa chirurg vyjadril, že sa môže jednať o polypy. Čakajú ma tieto dve vyšetrenia na gastre. Máte niekto s týmto skúsenosti? Je to veľmi bolestivé alebo ako to prebieha, tam kde som objednaná sa nedá ísť do celkovej anestézy pri kolonoskopii, len injekcia. Dá sa to aj tak zvládnuť? No najviac ma trápi aj tak to, či sú to polypy alebo nie. Je vôbec možné dostať polypy v tak mladom veku? :( som strašné smutná, vystresovaná a nemôžem tomu uveriť že sa niečo také stalo práve mne. :(

Almarinos

Pre Omen:
Tak teda pisem znova. Ani sa mi to nechcelo poriadne hladat.
Nasiel som napr. 1 pripad zeny na modrykonik.sk, ktora po absolvovani gastroskopie stratila chut do jedla a nafuklo sa jej brucho a potom ked to povedala gastroenterologovi, alebo hocikomu, len to zlahcovali.  A takto uz to mala dlho.
Takze az take bezpecne to zas nie je.

Dalsia z komplikacii, ako som sa docital, je to, ze pomocou toho nastroja je mozne, ze sa do traviaceho traktu moze zaniest aj Helicobacter. Tak to by som uz vobec nechcel-pise to 1 gastroenterolog na svojej stranke.
Ani sa mi to moc nechce rozpisovat, vyzera to tak, ze to asi zrusim.
Ked som tam bol na sono, tak to velmi rychlo odbavila 1 lekarka. Cize nemam rad ani taketo rychlovky.

Inak len tak mimochodom, zacina mi nejako dochadzat, ze vsetko, co sa nam deje, ma nejaku pricinu (skrytu).
Hovori sa tomu ze vraj duchovnu. NO zacina mi to za poslednu dobu dost pasovat.
Je to nieco v tom zmysle, ze zmen svoju mysel a zmeni sa ti zdravotny stav. Vela ludi je ovplyvnenych detstvom a podla toho aj myslia a konaju a potom napr. aj podla toho zavisi ich fyzicky, ale aj psychicky stav.

Pokial clovek zije v sulade s tym, ake ma zamery a nazory a vyjadruje co si mysli, nepovysuje sa a ani nepovysuje a neklame, a ma sa rad a pozna sameho seba, tak taki zvyknu mat aj dobre zdravie a choroby ich obchadzaju.

Poznam napr. 1 cloveka, na ktorom som videl ze je sam sebou a na nic sa nehra a on ma v 20 rokoch komplet vsetky zuby a vobec sa mu nekazia.
Alebo iny priklad, poznam 1 cloveka, na ktoreho nejdu komare. Netvrdim ze je "dokonaly", ale je sam sebou a ma svoj nazor , aj ked castokrat smiesny. To je zaujimave.

Iny priklad - videl som mladu babu a ona tiez sama sebou, na nic sa nehrala a vraj chodila kde kade po horach v zahranici a nedostala ziadnu infekciu napr. od komarov, alebo kliestov. Tiez mala vraj sex so 100 chlapmi a nikdy nedostala vraj ziadnu infekciu.
To su take zaujimavosti...

Diky ale za rady. Cenim si to.
Mimochodom-na teba idu komare, Omen?
To je zaujimave, ze na niektorych ludi idu a na niektorych nejdu. A zatial sa tusim ani nevie, preco.
Mizno mi to nebudes verit, ale napisem to aj tak- napr. riesim nejaku situaciu (napr. psychoanalyzu) a stale ma otravuje nejaka muska, sada si na mna na ruku, nejde vobec odohnat. V tej chvili,ked som nad niecim uvazoval- tak bolo to nieco v suvislosti s mojim podvedomim, robim si nejake analyzy a prichadzam na rozne veci a snazim sa pocuvat signaly, ktore mi telo dava. Cize pisem na papier, riesim nejaku ulohu a v tom na mna stale sada nejaka muska - tak si hovorim, co je dofrasa? Je mozne, ze nerobim nejaky dobry zaver, idem na to asi zle. Potom sa teda pozriem este lepsie na seba, poriesim tu ulohu uz z ineho pohladu a ked uz to bolo spravne, muska odletela. A to nebol len 1 takyto signal. Mal som inokedy ine signaly. No a intuiciu mame vsetci na to, aby sme mohli taketo signaly pochopit.
Jednoducho veci, ktore sa okolo nas deju, urcitym sposobom vypovedaju o tom, co sa v nas deje, ako rozmyslame. Myslienky pritahuju rozne veci.

Ina vec sa mi stala dnes, ked som si nieco pisal zo zivota na papier. Bolo to z mojej strany dost take ciste uprimne. A bol som vonku a prislo za mnou male dievcatko, hralo sa na pieskovisku a dalo mi do ruky take kamienky. Uplne ze mile. A potom dosla zas. A toto sa mi teda nestava. Jednoducho podobne pritahuje podobne. A podobne to bude zrejme so zdravotnym stavom.

Tiez sa mi stalo aj to, ze cez den vecer som hladal na nieco odpoved, nenasiel som. Rano, ked som sa zobudil,.ma to napadlo.
Alebo tiez ked sa mi nieco sniva- tak obvykle z min. 50 % to uz viem rozlustit. V snoch sa nam sniva o nasich strachoch a tuzbach.

A niekde som cital, ze nase rozhodnutia sami ovplyvnujeme iba z 10%. Z tych zvysnych 90% nas ovplyvnuje podvedonie. A nasou ulohou by malo byt ho pochopit a vediet s nim pracovat a pocuvat ho, co nam hovori.

Nemocni ludia su podla mna ti, ktori urc. posobom nie su vyrovnani sami so sebou. Kedysi som tomu neveril, ale je tomu zrejme inak.

pisticka

To nie je nic strasne ako nie je to prijemne vysetrenie ale da sa to prezit. Ide o tvoje zdravie, tak si to musis povedat.

Almarinos

Diky zatial Omen za rady. Este ti neskor chcem odpisat ohladom tohoto, len si to potrebujem trochu dostudovat, aby som mal vacsi prehlad o veci.

Omen

Dole máš odpoveď, ak je vyšetrenie robené klasickou metódou.

Pri novej - transnazálnej sa gastroskop zavádza cez nos, je tenší ako klasický, do nosa sa aplikujú nosové kvapky a gél, tiež ho musíš prehltnúť, riadiš sa pokynmi lekára, dýchaš ústami, rozprávať vieš a po vyšetrení môžeš jesť aj piť HNEĎ, kým v prípade, že ti bolo aplikované anestetikum ( oprava: Mesocain je ANESTETIKUM, nie analgetikum), to neplatí. Musíš počkať dovtedy, kým znecitlivenie nevymizne, inak by si si mohol narobiť problémy.

Čo sa týka kontraindikácií, alergií... je to rovnaké. Aj toto vyšetrenie nie je bolestivé, je menej dráždivé (tenšia trubica) a trvá tiež len niekoľko minút - záleží od nálezu na žalúdku a pažeráku.

Omen

Almarinos,
v tomto prípade sa používa sprej, ktorým sa znecitliví nosohltan.
Gastroskopia trvá len pár minút a lekár ťa neklamal. Odoberá sa minimálna vzorka klieštikmi (tkanivo sa vyštikne).

O všetkom ťa lekár poučí dopredu, aj o odbere vzorky a ty podpisuješ informovaný súhlas. Áno, v konečnom dôsledku rozhoduje lekár či vzorku odoberie alebo nie na základe zisteného stavu, ale ak je tam podozrenie na helikobaktera pylori, potom tú vzorku odoberá - zo sliznice žalúdka.

Dýchaš nosom, po celý čas sa riadiš pokynmi lekára, rozprávať nemôžeš, keďže v ústach máš plastový náustok, cez ktorý je zavedený gastroskop do žalúdka.

Vyšetrenie nie je bolestivé. Kontraindikáciou sú niektoré ochorenia, vysoký vek pacienta a alergia na prístroj, hoci aj to už vedia riešiť cez "alergickú prípravu", pokiaľ pacient nemá alergiu aj na tieto lieky. V prípade alergie na Mesocain, podstupuje pacient vyšetrenie bez znecitlivenia.
Komplikácie sa vyskytnúť môžu, preto si prever lekára a vlož do hlavy program, že TEBE sa nič také nestane.

Almarinos

no dobre.
takze mesocain sa podava normalne u zubara ked viem. To by nemal byt problem.
Este sa bojim toho, ze mi vyrezu nejake tkanivo zo zaludka-teda odber vzorky. Pytal som sa gastroenterologa, ze aka je velkost vzorky. Povedal ze 1 mm. Ale tomu moc neverim. Tu na fore sa asi odpoved nedozviem, ale ked nahodou vies, mozes odpovedat.
Bojim sa toho, ze ked sa to bude hojit ten vyrez-jazva, tak to mozno bude robit komplikacie.
Tiez neviem, ako to bude prebiehat, ci sa ma doktor pocas vysetrenia bude pytat, ci mu dovolim odobrat vzorku, alebo nie. Lebo on zvazi ma za klade toho, co tam vnutri uvidi.

Omen - Ty asi vies ako to chodi ze? A ako ten clovek potom vlastne dycha to nechapem, ked bude mat v krku tu hadicku?
V priebehu vysetrenia sa asi neda rozpravat ze?

Omen

Dá sa. Lekár na znecitlivenie strieka do hrdla Mesocain.
Ten, kto mal problémy s hrdlom po tomto vyšetrení mohol mať alergiu na toto analgetikum, na thiuramove substancie (gumy)...

Almarinos

Chcem sa opytat, ci je mozne gastropskopiu absolvovat bez znecitlivenia. Ja to tak chcem. Da sa to vydrzat? Tu hadicku musite aky dlhy cas prehltovat? Iba v zaciatkoch? Tak mi to bolo vysvetlene.
A druha otazka- ci ste niekto z vas pocitovali neprijemny pocit v hrdle aj po 2 tyzdnoch, resp. ako dlho. Lebo sa bojim, ze sa mi v hrdle mozu poskodit nervy.
Viem uz o 1 pripade z ineho fora, ze uz niekto zazil pretrvavajuci cudny pocit v hrdle. Nerad by som ho zazil tiez.

Letavizu1

Nic strasne to nie je, na kolonoskopii som bol uz 7 krat , ci to bude bolestive zalezi aky zapal mas , ale ak mas obavu tak sestricke povedz nech ti da injekciu od bolesti a nebudes nic citit. Zalezi ci ti bude gastroenterolog robit kolonoskopiuu alebo len rektoskopiu, rekto sa robi iba do 30 cm kolono cele hrube crevo asi 2 m . Diagnozu ktoru potom urcia bude na dozivotie , nepotesi ta to ale naucis sa stim zit ako kazdy. Vela statsia.