Stále sa musím ospravedlňovať

Príspevok v téme: Stále sa musím ospravedlňovať
fmfiain1234

Dobrý deň,
trvá to už dlhšiu dobu. Po každé keď niečo urobím, cítim sa zle. Či sú to témy a príspevky na tomto fóre, alebo sú to moje činy v mojom pracovnom živote, alebo súkromnom živote. Stále cítim potrebu sa za seba ospravedlniť.
Prepáčte, že Vás obťažujem so svojimi problémami. Prepáčte, že robím to čo robím. Prepáčte, že som. Prepáčte, že existujem.

Ďakujem za odpoveď a ochotu (ale naozaj).

snejty

Tak ako si to popisal, by to fungovalo v idealnom svete. Idealny svet tu ale nemame. Never vsak tomu, ze grant dostanes vdaka kreativnemu napadu. Ak mi neveris, kludne zacni citat noviny a sleduj denne dianie. O kolkych ludoch s dobrym kreativnym napadom sa docitas? Mozno o malom start upe, kt. ide na zivnost. Urcite vsak nie o statnej sfere a korporatoch.

Co sa tyka vztahu s veducim diplomovej prace. Zalezi na jeho postaveni na katedre. Ak by mal väcsi vplyv, ver tomu, ze by si dopredu vedel temy na pohovor.

To, ze budes studovat skripta ti k nicomu nepomoze. Dolezity je networking. Cize zacni chodit na konferencie, pis clanky, davaj o sebe vediet.

fmfiain1234

Dobrý deň snejty,
na získanie grantu potrebujem mať dobrý nápad. Granty udeľujú rôzne firmy, ak sa im nápad zdá byť prospešný (banky, elektrárne atď.). Čiže treba byť kreatívny.
Môj potencionálny školiteľ ma dobré pozná, lebo ma mal aj na diplomovej práci. Tiež ma podporujem, ale nápady za mňa robiť nebude :).
Môj potencionálny školiteľ mi jasne povedal, aby som sa doučil
psychológiu pre učiteľov, anglický jazyk, matematiku a programovanie grafických aplikácií.

Kým to nespravím, nemám sa hlásiť na doktorandské štúdium.

Ďakujem za ochotu a odpoveď.

Ondo1994

Snejty... Ano.
Len nerozumiem autorovi, ked sa ho niekto pekne opýta a snaží sa diskutovat o keho probléme tak reaguje podráždene a vlastne vsetko neguje :(

snejty

aha, takze problemom su primacky na PhD.

Tak potom by si mal vediet, ze primacky na tento druh studia vobec nie su o schopnostiach. Je to o tom, ako dobre vychadzas so skolitelom, ci mas niekoho na ministerstve a teda mozes katedre pomoct ziskat spravny grant. Prakticky na denne studium sa bez takychto znamosti sotva dostanes. Mozno by bola sanca externe studium, no i tam potrebujes mat niekoho za sebou.

Ak po PhD. tuzis, tak za tym chod, studuj, chod na konferencie, pis clanky a snaz sa zoznamit so spravnymi ludmi. Avsak nemalo by to mat dopad na tvoje sebavedomie.

fmfiain1234

Dobrý deň Ondo1994,
napísal si "Hovoríš len o štúdiu ako keby si nič iné nerobil.".
Máš túžbu o tom, čo by si chcel dosiahnuť skôr ako zomrieš.
Život je krátky a by som v tom mojom chcel stihnúť stať sa doktorom (PhD.).
Napísal si "Neviem, ospravedlňuju sa ľudia iba taky čo sa citia vinný".
Ja sa cítim byť vinný, pretože som sa v minulosti dostatočne neučil a teraz to musím dobiehať a otravovať ľudí ako si ty.
Moji kamaráti nemajú toľko času, aby mi odpovedali na "moje" problémy. Ale poznajú ma a podporujú ma v cieli, za ktorým idem.

Ondo1994

Mne sa teda zdá, ze si moc zahladeny do seba. Hovoríš len o štúdiu ako keby si nič iné nerobil.
Neviem, ospravedlňuju sa ľudia iba taky čo sa citia vinný.. A co nato kamarati? To robíš aj im? Nevadí im to? Alebo prečo to robíš?

fmfiain1234

Dobrý deň ahjajjaj,
písala si "Asi si si nie vedomý Tvojej hodnoty."
U mňa to začalo, keď ma vyrazili z prijmačiek na doktoradské štúdium. Tam mi ukázali, akú hodnotu mám a kam patrím. Nechcem uraziť tých, ktorý toto štúdium nemajú, ale pre mňa to veľa znamená. Už roky sa pripravujem na toto štúdium a stále mi chýba mnoho vedomostí. Hanbím sa sám za seba. Druhý vyhadzov by som už neprežil.

ahjajjaj

Myslím, že sa nemáš veľmi rád. Skús sa na seba pozerať ako na milovaného dobrého človeka. Asi si si nie vedomý Tvojej hodnoty. Azda by sa to zmenilo, keby si sa menej sústreďoval sám na seba a pokúsil by si sa pomôcť iným. Ako si na tom s fyzickým zdravím?
Psychicky na tom dobre zrejme nie si. Skús si prečítať niečo o sebavedomí a hľadať možnosti, ako si ho zvýšiť.

Almarinos

:) ani som si poriadne tvoj príspevok neprecital a dodatocne som si to vsimol a presne tymito vetami si vyjadril to, o com som písal v predchadzajucom poslednom odstavci:

....Prepáčte, že Vás obťažujem so svojimi problémami. Prepáčte, že robím to čo robím. Prepáčte, že som. Prepáčte, že existujem.....

a to je to, ze sa ospravedlnujes za to, ze vobec existujes. cize citis sa nehodny byt tu.
Cize aj ked sa citis, ze obtazujes, tak sa neospravedlnuj. Budes sice prezivat pocit viny, ale kazdy mma pravo si vybrat, ci na teba bude reagovat, alebo nebude.
je mozne ze toto budes riesit do konca zivota (ako napr. ja)

Almarinos

fmfian - mas zvlastne prispevky, hladas rady, a podakujes za pomoc. Potom napises ze si na to prisiel. Co ma zaujalo u teba, ze hladas odpovede na pomerne " jednoduche" otazky. Mna konkretne moc nebavi na to reagovat. Ale to neznamena,.ze nemozes polozit taketo otazky. Ale riesis tu dost elementarne veci. Elementarne=zakladne (keby nieco vysvetlil som ti to :) )
Nad ktorymi sa ostatni mozno nepozastavia. Ja teda moc nie. Ale viem, ake je niekedy tazke najst odpoved.
Na to je forum. Popravde sem uz vela ludi nechodi.

Ospravedlnoval som sa aj ja volakedy a naozaj dost. Za to aky som a co som " porobil"
Kedze toho bolo niekedy prilis, rozhodol som sa, ze sa prestanem ospravedlnovat, aj ked urobim "chybu". Vytrenoval som sa v tomto a teraz sa uz takmer neospravedlnujem - tak zavisi od toho pri com. Mozes to vyskusat tiez. Aj ked sa budes pri tom citit neprijemne previnilo, zostan normalne ticho a ziadne sorry, ospravedlnujem sa

Zacal by som debatu napr. nechcem ta moc obtazovat, ale chcel som sa spytat... dakujem za odpoved. Ziadne ospravedlnenie. Lebo ked sa nadmerne ospravedlnujes, vyjadrujes tym, ze ty nemas ziadnu hodnotu... Ale to nechcem rozoberat ako som na to prisiel.