Zle stavy po kave

Príspevok v téme: Zle stavy po kave
Barbora2310

Ahojte, rada by som sa poradila. Poslednu dobu som si na sebe vsimla, ze konzumacia kavy mi nerobi dobre. Mam 23 rokov a kavu pijem cca od 17 rokov a nikdy mi nerobila zle. Boli obdobia, kedy som denne vypila kludne aj 3-4 kavy (ziadne instantne, ale z kavovaru alebo posledne obdobie z moka potu) a nic to so mnou nerobilo. Ani mi to nikdy nedodavalo nejaku extra energiu, ale kava mi chutila a rada som si ju davala rano k ranajkam alebo som nou zabijala cas pocas prestavok na VS. Posledne tyzdne sa mi ale stava, ze vzdy po jej konzumacii u mna nastanu strasne zle stavy. Zrazu pocitujem busenie srdca, trasenie prstov na rukach, silny naval stresu a uzkosti, pocit akoby ste mali pred dolezitou skuskou a pod. a pritom sa nic nedeje. Takisto sa citim trosku malatne a zacne ma prehanat. Posledny rok mam naozaj stresove obdobie, studujem a do toho pracujem a staram sa financne o seba uplne sama, mam menej spanku, moc sa nevenujem cviceniu (co ma kedysi velmi bavilo a naplnalo), takze som si najprv myslela, ze tieto stavy mozu byt nasledkom vycerpania, ale vsimla som si, ze sa najcastejsie dostavuju prave po tej kave. Nikdy v zivote som sa nestretla s niekym, komu by kava takto skodila, takze o tom neviem vela. Myslite, ze s tym moze mat kofein naozaj co docinenia? Dakujem za kazdu radu a prajem krasny zvysok dna!

Jarunka12

Ja už som sa kávy nadobro vzdala. Fakt mi nerobila dobre, odkedy ju nepijem, tak sa celkovo cítim lepšie, sviežejšie, mám viac energie.

stanka292

toto sa aj mne stale dialo, tak som proste prestala kavu pit uplne. ocividne kazdemu nie je predurcene byt kavickar :D

hricka00

nepijes prilis silnu kavu? taka robi zle aj mne, a to som dlhorocna kavicarka, takze problem moze byt aj v tomto.

In blossom

Ani ja nemozem kavu. Pre chut si obcas davam bezkofeinovu. Velmi mi drazdi nervy - uzkostne az panicke stavy. Zaroven taka predrazdenost a nervozita, vadili mi rozne zvuky, po kave sa to vzdy zhorsilo. Nepijem ju uz viac ako rok, spanok mam opat ako babatko a neurologicke problemy sa tiez zmiernili. A to som pila iba 1 max 2 relativne slabe kavy denne. Zaujimave, ze kofein z cierneho caju a cokolady mi nevadi, len ten v kave.

Peter Bratislava

Ahoj nerad tu necham prispevok na 100 rokov resp naveky a kazdy to tu bude zas len typicky komentovat nezmyslami . Vecne mam presne tento isty problem (zhoda 100%) ,pil som kavu 20 rokov v mega davkach a zrazu si nemozem dat ani zrnko kavy , nasiel som prispevok podla par klucovych slov . Mam aj podobnu minulost a asi aj diagnozu a velmi rad by som to s tebou prebral prosim ak mozes napis sem nejaky kontakt cislo na mna nula davat jedenast dva osem tri osemsto osemnast .Ahoj Peter Bratislava

house

Kava Vam drazdi nervovu sustavu.Ja mam to iste.Radsej sa jej vyhybajte.Hrozi aj porazka.Mozete pit len slaby caj.
Samozrejme ze cim mam vacsi zhon a stres tym viac skodi.
Davajte si pozor.Spojena tachykardia moze indikovat aj nastup
arterialnej hypertenzie zrejme nervoveho genetickeho povodu.

Omen

Barbora,
nespôsobuje ti to stres a nemáš žiaden psychický problém. Všetky popísané problémy ti spôsobuje ALERGIA na kávu. Musíš ju okamžite prestať piť a aj všetky tekutiny, ktoré obsahujú kofeín!

mamita1

kofein v malom množstve je v poriadku, telo dokáže nakopnúť, ale keď už to preháňame, že pijeme veˇa káv denne tak to v nás vyvolá len závislosť a pocit energie sa odďaľuje

ModraObloha

Káva je stimulant.. platí to pre každého, to že tebe sa chce po káve spať alebo ti nedá energiu je len z jedneho dôvodu. Ten pocit nabudenia neni len tak že sa tam vyskytne.. proste sa zvyši produkcia hormonov nadobličiek a dostane sa pocit energie atď.. to že u teba sa nedostával ten pocit dostatočne len znamenalo že tvoje nadobličky boli už vtedy celkom vytažené.. posledný rok si mala stress, prácu atď... stress vytažuje nadobličky ešte viac... pretože produkuju stresove hormony - kortizol,adrenalín a je jedno aký stres máš.. tie hormony sa do tela dostanu či ta nahána medveď a zachrania ti život tým že kortizol poskytuje energiu a adrenalín zvyšuje aktivitu tela. TO iste nastáva aj pri normalnom stresse... všetko toto viedlo do bodu kde si - vyčerpané/unavené nadobličky... "takze som si najprv myslela, ze tieto stavy mozu byt nasledkom vycerpania, ale vsimla som si, ze sa najcastejsie dostavuju prave po tej kave." toto len potrvrdzuje moju hypotézu

Ak si chceš pomôcť tak v prvom rade nepiť kávu , nejesť nekonzumovať a nepiť žiadny stimulant.. to može byt napriklad aj čokolda.. pretože ma kakao.. škorica napriklad.. všetky tieto látky..

Zohnaj si adaptogény na nadobličky, konzumuj viac tukov v strave pretože z tukov maš cholesterol z ktoreho sa vyrábaju hormony nadobličiek. Kup si adrenal cortex. A HLAVNE nestresuj sa a ukudni mysel.. energia sa dostaví.. len musiš byt k sebe šetrná.. nemožeš bičovať telo aby makalo viac keď už nevládze...

Čiže si dávaj pozor kolko čoho konzumuješ alebo piješ.. a na tvoju otázku.. ano kofein ma čo dočinenia s tvojim stavom... kup si ashwagandu a adrenal cortex.. trošku zmen stravu pridaj tuky , ukludni mysel a budeš v pohode..