Ahojte, rada by som sa poradila. Poslednu dobu som si na sebe vsimla, ze konzumacia kavy mi nerobi dobre. Mam 23 rokov a kavu pijem cca od 17 rokov a nikdy mi nerobila zle. Boli obdobia, kedy som denne vypila kludne aj 3-4 kavy (ziadne instantne, ale z kavovaru alebo posledne obdobie z moka potu) a nic to so mnou nerobilo. Ani mi to nikdy nedodavalo nejaku extra energiu, ale kava mi chutila a rada som si ju davala rano k ranajkam alebo som nou zabijala cas pocas prestavok na VS. Posledne tyzdne sa mi ale stava, ze vzdy po jej konzumacii u mna nastanu strasne zle stavy. Zrazu pocitujem busenie srdca, trasenie prstov na rukach, silny naval stresu a uzkosti, pocit akoby ste mali pred dolezitou skuskou a pod. a pritom sa nic nedeje. Takisto sa citim trosku malatne a zacne ma prehanat. Posledny rok mam naozaj stresove obdobie, studujem a do toho pracujem a staram sa financne o seba uplne sama, mam menej spanku, moc sa nevenujem cviceniu (co ma kedysi velmi bavilo a naplnalo), takze som si najprv myslela, ze tieto stavy mozu byt nasledkom vycerpania, ale vsimla som si, ze sa najcastejsie dostavuju prave po tej kave. Nikdy v zivote som sa nestretla s niekym, komu by kava takto skodila, takze o tom neviem vela. Myslite, ze s tym moze mat kofein naozaj co docinenia? Dakujem za kazdu radu a prajem krasny zvysok dna!
Zle stavy po kave
ROBI TI ZLE? TAK JU NEPI
Káva je ťažká na žalúdok. Môžeš ho mať slabší. Nemala by si ju piť nalačno, príp. s cigaretou. Ak je Ti po nej zle, skús ju nejaký čas obmedziť a potom piť menej a len ráno. Nie s mliekom ani cukrom. Pripravuj si ju napr. french press., koťogo. Kávovary tiež môžu byť riziko.
tak vyskusaj nejaku inu kavu
..moze to byt aj pliesen..ja by som si kavovar vycistila a vymenila kavu..
Pripadne, kedze sa ti to deje len par tyzdnov, mozes mat pokazene balenie kavy, alebo plesen v kavovaroch a pod.
Môže ísť aj o histaminovu intoleranciu ktorá u človeka vznikne v priebehu života a ktorá sa u teba mohla prejaviť len nedávno.
Tvoj organizmus možno reaguje takto aj na to všetko, čo aktuálne prežívaš, tiež toto kamoška mala, tá napokon prestala úplne kávu piť a začala čaje, to jej začalo robiť dobre, cítila sa lepšie, pokojnejšie, a nemala takéto stavy