prečo rodičia lobujú pre deti?

Príspevok v téme: prečo rodičia lobujú pre deti?
SofiaElla

Dobrý deň, nedávno som sa stretla na fb s niečim, čo ma dosť šokovalo.
Bola vyhlásená súťaž medzi deťmi ZŠ v rámci celého Slovenska ,kto krajšie nakreslí, že v rodine sa nemá fajčiť..
Ja som ostala zarazená, keď doslova pre "najslabšie kresby" rodičia lobovali u fb kamarátov, nech podporia kresby ich deti.
Krásny príklad, ako ukazujú rodičia deťom, že netreba byť najlepší, dokonca ani dobrý, stačí, aby za nich niekto loboval..

A takto dodnes vyzerá naša krajina.
Ja chápem,že každý rodič má to najlepšie a najkrajšie a naj naj naj decko, ale spôsob lobovania a oligarchie nás doviedol až k vražde novinára.
Možno predtým, než si rodičia začnú myslieť, že to jeho decko je naj, najskôr by si s ním mohol úprimne pokecať a viesť to svoje dieťa k tomu, aby dokázalo pochopiť, že prehra je niekedy aj motivácia a naopak, že výhra je niekedy len súčet lobistických lajkov.

SofiaElla

Carie - lobizmus nie je o priateľstve. Je o využívaní druhých ľudí - presne ako si spomenula, že poprosíš kamošku, tak zalobuje/zahlasuje.
Nie je to dokonca ani o rodine ani o morálnych hodnotách.
A nie, dieťa tým súdržnosti nenaučíš,ukážeš mu len toľko, že peniaze a známosti sú viac ako vedomosti, odbornosť a talent.

Carie

Kto ma pravo rozhodovat o tom ktora detska kresba je najkrajsia. Kazdemu sa paci nieco ine a niekto mozej na inej kresbe ocenit krasu ktoru ty nevidis. Niekomu moze prist najkrajsia uplne ina kresba ako tebe. A ziadanim rodiny a kamaratov o lajk sa decka naucia, ze rodina a kamarati maju drzat spolu, maju si pomahat a stat vzdy pri sebe. Raz ty pomozes mne, potom ja tebe. Toto ked sa naucia tak si vytvoria pekne kamatatske vztahy a pojde sa im zivotom lahsie. Lebo tento svet naozaj nie je zalozeny na tom kto ma najkrajsiu kresbu alebo najkrajsie cokolvek. Ked budu lipnut na absolutnej spravodlivosti tak preziju nestastny zivot lebo spravodlivost neexistuje. Ak ty povies priamo do tvare dcery svojej kamaratky ze obrazok ktory nakreslila a teraz ti ho chce dat je skaredy a videla si teda uz 100 krajsich tak sa ti moze lahko stat ze tu kamaratku uz mat nebudes a stratis ju uplne. Aj keby si mala 1000x pravdu.

swistica

Mila SofiaElla - obcas niekto vytiahne starsiu temu, kde mozno vidiet tvoje hadky s pouzivatelkou s nickom Omen. Dedukujem teda, ze ste si z nejakeho dovodu dost prekazali. Tiez som si vsimla, ze toto nie je prvykrat ked zensky nick s inym nazorom ako je ten tvoj ,,obvinujes,, ze ide o Omen. Nuz teda mila SofiaElla ja som tu nikdy pod nickom Omen nevystupovala :-). Ty by si svoj hnev a averziu voci Omen mala v sebe nejako spracovat, pretoze mat dlhotrvajuci virtualni spor s niekym, kto ocividne na toto forum uz ani nechodi, nie je uplne v poriadku. Ale samozrejme, je to tvoja vec a rob si s tvojim hnevom co chces. Ja sa do toho ale zatahovat nenecham.

swistica

Preco si myslis, ze som nepochopila tvoju temu? Co ak si len ty nepochopila moju otazku? :-)

V com vidis rozdiel ak matka ,,lobuje,, za svoje dieta aby vyhralo sutaz a ak dospely ,,lobuje,, za svojho znameho aby ziskal pracovne miesto? Mimochodom to si nikde poprepla, ze by si ty osobne u sefa nelobovala ak by k tomu doslo.

SofiaElla

swistica, ty si čistý inkvizítor. Lobovať za niekoho iného, kto je odborný, je iná téma...
kde tam je niečo o tom, že som lobovala???
Snažila som sa ti diplomaticky vysvetliť, že si nepochopila moju tému a tvoj príspevok je OT k mojej téme..

swistica

citujem: ,,Lobovať za niekoho, kto má odbornosť, je úplne iná téma,, - cize tato tvoja veta neznamena, ze by si u sefa ,,nelobovala,, za osobu tebe blizku?

PS: Skus si trochu precitat o marketingu na socialnych sietach. Zistis viac o tom, ako to cele funguje.

SofiaElla

Kde končia argumenty, tam nastupuje konfrontácia. ;)
swistica - nie, nikdy som za svojho člena rodiny ani kamaráta nelobovala. Dokonca mi aj sestra vyčítala,prečo nelajkujem príspevky jej dcéry. No - preto, že neboli najlepšie.

swistica

Vidis, i ty sama by si teda ,,lobovala,, za niekoho blizkeho. Tak to funguje. Dobre to asi nie je, no funguje to tak.
Co sa tyka konkretne tvojej otazky o zdielani na socialnych sietach. Uz samotny princip takejto sutaze nie je vobec zalozeny na najkrasnom obrazku, najkrajsej torte, najkrajsom cokolvek, ale na pocte zdielani a na zviditelneni samotnej stranky. Usporiadatelovi sutaze nejde vobec o krasu, sikovnost, odbornost sutaziacich ale o narast followerov jeho stranky, o narast navstevnosti no a napokon o samotny predaj. Ak sa niekto do takejto sutaze zapoji, je si vedomy, ze zdielat a ,,lobovat,, je nevyhnutnost. Co sa tyka deti, tak sa podla mna vobec nenusis bat ze prave toto pokazi ich charakter. Deti su vo virtualnom svete ovela zbehlejsie a poznaju pravidla :-)
Ja sama sa do takychto zdielacich sutazi nezapajam a ani nedavam like. Zaroven mi vsak vobec nevadia ,,lobujuci,, ludia :-) Ale lepsie odpovede dostanes asi skor na modrom koniku.

SofiaElla

Carie, spravodlivosť aj férovosť na svete existuje. Pokiaľ však budeš vlastné deti učiť, že nie, môže to mať nemilé následky.
swistica - podstata otázky znela, prečo lobovať za deti, ktoré očividne nie sú najlepšie, najkrajšie a vôbec nie odborné.
Lobovať za niekoho, kto má odbornosť, je úplne iná téma, ako pointa, na ktorú som v príspevku chcela poukázať a na ktorú som chcela dostať úprimnú odpoveď.
Tie deti totiž za pár rokov uvidia svoje kresby a zistia, že tam bolo pár kresieb oveľa krajších. Ale už budú naučené, že podplácaním a lobovaním, pôjdu aj lúzeri ako oni hore. Lenže, ak si rodičia skutočne uvedomujú, v akom zlom stave Slovensko je, toto by robiť vôbec nemali. Existujú aj iné cesty, ako ukázať dieťaťu, v čom je skvelé.