Ahojte, v roku 2014 som odišla do zahraničia, odhlásila som sa na základe pracovnej zmluvy z poisťovne a platila som zdravotné poistenie v zahraničí. Vo februári 2016 som v práci skončila. Od mája toho istého roku som pracovala ako servírka v Rakúsku, tiež som si tam odvádzala zdravotné. Od roku 2017 si neplatím zdravotné poistenie nikde, domov mi doteraz nikdy nič neprišlo, od augusta tohto roka pracujem v Česku, kde už si zdravotné platím. Dokopy, keď to rátam, ide o 2 roky a pár mesiacov, čo som si nikde neplatila zdravotné, dodnes mi nič neprišlo zo zdravotnej, žiadne dlhy, nič. Mám to priznať alebo to nechať tak?
Neplatenie zdravotného poistenia
Myslim, ze si sa mala nahlasit spat na slovensku zp ked si prestala pracovat v zahranici. Skoc na pobocku a spytaj sa.
nofasa:
Áno tak by to malo byť, ale nezabúdaj, že sme na Slovensku a tu je možné všetko. Najprv by veriteľ mal upovedomiť dlžníka o dlhu, ale vieš... SLOVENSKO.
Ako to, že zdravotné poisťovne v Európe medzi sebou nekomunikujú? To je divné. K Tvojmu problému, neviem sa vyjadriť, ale keď si odhlásená, tak si asi nemusíš platiť.
Ale ved exekutor ti nemoze len tak prist, naprv ti musi veritel poslat dopis ze mu dlhujes, v tvojom pripade zdravotna poistovna a vyzvat ta k zaplateniu. Az potom co to budes ignorovat to posunie exekutorovi. Urcite nie hned exekutorovi.
tak tato tema zaujala aj mna aku sumu musi clovek dlzit na zdravotke aby mu prisiel exekutor mate niekto skusenost?
Ja sa na SK už nevrátim, ale stále tam mám u rodičov trvalý pobyt. Svoje vlastné bývanie zatiaľ nemám, teda nemožem sa zatiaľ odhlásiť z trvalého pobytu na SR.
Na dlhy som sa informovala, žiadne dlhy voči ZP nemám a ani nie som nikde vedená ako dlžník. Poprosila som svojho kamaráta, on má známu v ZP, a tá povedala, že oni (ZP) so mnou nič nemajú, že som odhlásená. Ale stále zostávam občiankou SR a preto podlieham zákonom SR a ten hovorí jasne: ZP je povinné. Tak neviem...
Neviem, či je to 5 rokov,ale mne keď robili kontrolu,tak to bolo 10 rokov dozadu,až po 10 rokoch sa premlčalo.Až sa vrátiš na SK,poisťovňa bude chcieť pri prihlásení dokladovať,kedy a kde si bola poistená a všetko musí na deň navazovať,ja by som to neriskoval a spýtal sa na pobočke.
Defcon no práveže ja som občianka slovenska a na Slovensku máme povinné zdravotné poistenie a ja hneď po tom, čo som skončila v práci v zahraničí som sa mala prihlásiť na slovenskú ZP, nie? Neviem ako to je, preto sa pýtam. Na Slovensku nežijem, ale mám tam trvalý pobyt stále. Len sa nechcem dožiť toho, že mi príde obrovský dlh alebo exekútor.
VED BOLA RIADNE ODHLASENA, tak preco si kto mysli, ze jej vznikol dlh? A verejne poistovne v ramci eu zatial nespolupracuju, a podla zakona o verejnom poisteni jej tento dlh zanikne za 5 rokov od splatnosti. Cakat a hrat mrtveho chrobaka.