Neplatenie zdravotného poistenia

Príspevok v téme: Neplatenie zdravotného poistenia
Sikorova-Jana

Ahojte, v roku 2014 som odišla do zahraničia, odhlásila som sa na základe pracovnej zmluvy z poisťovne a platila som zdravotné poistenie v zahraničí. Vo februári 2016 som v práci skončila. Od mája toho istého roku som pracovala ako servírka v Rakúsku, tiež som si tam odvádzala zdravotné. Od roku 2017 si neplatím zdravotné poistenie nikde, domov mi doteraz nikdy nič neprišlo, od augusta tohto roka pracujem v Česku, kde už si zdravotné platím. Dokopy, keď to rátam, ide o 2 roky a pár mesiacov, čo som si nikde neplatila zdravotné, dodnes mi nič neprišlo zo zdravotnej, žiadne dlhy, nič. Mám to priznať alebo to nechať tak?

Defcon

Pre tupohlavov hadzucich sem rozne lehoty premlcania mam doporucenie si precitat zakon o zdravotnom poisteni , hlavne §21 ods1 , kde je jasne uvedene, ze narok zdravotnej poistovne uplatnit narok na poistne a aj na uhradu za zdravotnu starostlivost sa PREMLCI uplynutim 5 rokov odo dna splatnosti.
Co sa tyka komunikacie zdravotnych poistovni medzi statmi, plati to, ze poistovne nekomunikuju priamo medzi sebou, ale v kazdom state je urad ktory sprostredkuva komunikaciu. Napr u nas je to urad pre dohlad nad zdravotnou starostlivostou. Teda ak nasa poistovna chce nejaku oficialnu informaciu od nemeckej poistovne, tak sa nasa poistovna obrati na urad pre dohlad, ten sa obrati na nemecky urad a az ten sa oficialne obrati na ziadanu poistovnu.

Gresi

Nemyslím, sestra je viac ako 10rokov v ČR a nikdy od nej nechceli žiadne dodatočné potvrdenie že je stále poistená inde. Oni počítajú s tým, že ked sa človek vráti je v jeho záujme si vybaviť poistenie. Poistovne na slovensku medzi sebou nekomunikujú nieto ešte v zahraničí. Ja by som bola ticho ved môže ísť okolo 2000euro, ktoré aj tak skončia v čiernej diere.

Neunahlisa

Pockaj este chvilu neunahli sa ked tu vlastne ani nechces ostat.Zajtra si prestudujem na stranke poistovne, ake podmienky tam maju.Mozno ani nebudes musiet

Sikorova-Jana

Gresi A nemôžu chcieť aby som preukázala, že si platím zdravotné inde? Neviem, či to priznať a doplatiť alebo to nechať tak.

Gresi

Ak sa už nebudeš prihlasovať do SK poistovne, tak si myslím, že nato nemajú ako dojsť, ale to je len môj názor. Oni riešia takých čo majú dlhy, ale kedže ty žiadne aktuálne o ktorých by vedeli nemáš, podľa mňa ťa riešiť nebudú.

Sikorova-Jana

Gresi A môžu sa to dozvedieť? Ja už sa na Slovensko vrátiť nemienim, celý ten čas som bola v zahraničí a som doteraz, takže na Slovenskú poisťovňu sa už prihlasovať nebudem. Teraz už pracujem a platím zdravotné v zahraničí, mne ide o ten čas, čo som bola síce v zahraničí, ale neplatila som si tam zdravotné a ani som sa neprihlásila ako platca na Sr.

Gresi

Keď sa vrátiš na Sk, mala by si sa ísť čím skôr zahlásiť na poistovnu. Oni budú od teba chcieť zdokladovať obdobie, kedy si nebola poistená na SK (teda zápočtové listy). Obdobie kedy si nepracovala a zároven nebola poistená, budeš musieť doplatiť. Možno by bolo riešením zdržať sa v zahraničí a byť tam poistná až po dobu premlčacej doby, kedy by už od teba nemali nič vymáhať. Môže to ale trvať dosť dlho. Teraz to nevymáhajú lebo nevedia že si medzičasom zrušila poistenie v zahraničí.
Viackrát som bola poistená v zahraničí a postup bol vždy rovnaký... aj ked sa mi krylo len pár dní musela som rozdiel doplatiť.

Sikorova-Jana

Tak ja fakt neviem, naozaj nechcem aby mi z 2000e o pár rokov vyrobili 10 000e a viem, že na Slovensku to je možné. Štát u nás nikdy nechránil obyčajných ľudí.

Ja15412

To je jedno kolko dlzis i ked 20€ oni to vyhrabu aj za 8 rokov ti pride papier, ze v roku 2001 od 31.3-4.5,2001 dlzis 34, 50€ ktore zaplat do buduceho piatka, lebo to daju exekutorovi. Ty sa na tom zasmejes, hodis do kosa a za par mesiacov ti pride vyzva ale uz nie na 34.5 ale 74.50 do 3 dni a ked to ani potom nezaplatis uz nabiehaju 100ky napocitaju si uroky a odmeny pre exekutora.Doktorka obvodna mi moja hovorila, ze jej dosiel list od exekutora, ze 1 den nebola poistena. Trebars ked menis prace a 1 den mas v lufte tak ma velmi vystrihala, nech si vsetko platim lebo ta daju do databazy a ziadny doktor ta bezplatne neosetri, mozes aj skapat od bolesti.Vitaj na Slovrnsku.Toto som v zahranici nezazila