Zdrave ranajky bez sacharidov

tomas 12345

slobodavodnikom :

Ide o to že tvoj nápad na bezsacharidovu stravu je nepriaznivý a preto nečakaj že ťa v tom budem podporovať ale skôr ty budem dokazovať opak.

Kasia

Jaj boze, tolko teorie a poucovania o jedle...nehovorim ze sa netreba zamysliet na svojou stravou ale toto uz je ozaj prehnane..... radsej budte radi ze mate vobec co jest

pravdajelenjedna

Treba si uvedomiť, že každý typ stravovania aký existuje funguje na jednom princípe : kalorický deficit. Čiže je jedno akú diétu človek drží, pokiaľ bude mať kalórie nad denný limit, chudnúť nebude. Pri ketóze je rozdiel ten, že 1 gram glukózy drží 3 gramy vody. V konečnom dôsledku pri dlhodobom držaní ketózy bude výsledok taký istý ako pri klasických diétach so sacharidmi. Ketózu ale neodporúčam držať dlho, hlavne z dôvodu toho, že človek čo nikdy necvičil a nedržal stravu môže zle zareagovať na inzulínovú rezistenciu čo mu môže spôsobiť cukrovku(preto keď človek chce držať ketózu potrebuje konzultácie s odborníkmi : najlepšie s doktormi) (samozrejme že aj cvičiaci človek)
Pre kondičných športovcov neodporúčam ketózu, hlavne z dôvodu že pri zmene tuku na energiu spotrebuje telo viac kyslíku ako pri sacharidoch.

odpíšem pár ľuďom na prvej strane
slobodu vodnikom : ovocie v ketóze jesť môžeš, ketóza začína pod 50g sacharidov na deň ... napríklad černice, maliny, ríbezle

BJ 2 : to čo tebe funguje, nemusí iným ... toto by si mal uvedomiť každý nutričný terapeut(výživových poradcov moc neuznávam aj keď sa nájdu výnimky), že všetci sme rozličný a každý jedinec potrebuje niečo iné ... ide o zvyky z minulosti, o stravu jeho rodičov(predkov), treba vedieť či nemá nejaké choroby atď.

Ovocie je úplne jedno koľko človek je, ide o kalórie a nie o množstvo ... povedať od brucha že 250-300g ovocia je sprostosť, lebo každé ovocie je iné(napríklad melón je 90% voda) ... treba si hlavne dávať pozor na frukózu, aby nepresiahla denný limit(30g), kedy začína poškodzovať pečeň

Neviem síce aku detoxikačnú fázu máš, ale viac by ma zaujímalo od čoho detoxikuješ :D kedže celá detoxikácia je nezmysel ... detoxikuje sa pri rôznych otravách v nemocniciach a nie pri hladovke alebo rôznych iných nezmysloch ako pitie čaju a neviem čo ... telo detoxikuje samé vďaka pečeni a obličkám
Čiže ty držíš hladovku a nie detoxikáciu
Počas hladovky upadá metabolizmus a vaše telo investuje väčšie množstvo energie do mozgu, aby hľadalo potravu. To znamená, že vaše mozgové bunky majú dočasne viac energie, a preto pociťujete napr. zvýšenie pozornosti. Tento efekt však nebude trvalý.

Tak isto s tou vodou nemáš pravdu, trávenie využíva vodu či chceš alebo nechceš, na tvorbu amyláz a žalúdočných kyselín, pankreatických enzýmov. Po jedle 3dc vody sú úplne top aby nebola malá koncentrácia žalúdočných štiav. Nejde teda o to, aký sacharid zje, ide o to, že ak ich zje veľa naraz, telo bude smädné hlavne pre to, že 1gram glukózy potrebuje 3 gramy vody. Čiže teoreticky, ak niekto pije málo vody a ide na pizzu kde zje sám 1kg pizzu, pričom má na 100g 33g sacharidov, bude potrebovať cca 1 liter vody(samozrejme závisí to od toho ako pil predtým a ďalších veľa vecí ku tomu)

Nechápem ľudí čo odsudzujú pečivo, celý mýtus okolo pečiva vznikol práve pri paleo/ketóze. Kedže veľa ľudí vyradilo chlieb(zdroj energie) tak logicky začali chudnúť ... ale to by chudli tak isto aj keby vyradia klobásu a hoci čo iné, lebo ide o kalórie.

Lialiana : pečivo je super vec, obsahuje vlákninu a dobrý zdroj sacharidov, tak isto obsahuje mikronutrienty ... treba ale rozoznať kedy je pečivo naozaj kvalitné a kedy len zafarbené

Nehrozí spomalenie metabolizmu ak človek je len dvakrát za deň?
Spomalenie metabolizmu hrozí keď má človek strašne málo bielkovín v strave a keď má strašne nízko nastavený kalorický príjem(podvýživa).

K jedeniu ráno : čiastočne to je pravda, ale nie že ráno ale prvé jedlo po spánku/hladovaní ... ide o to že telo nemá dlho žiadnu energiu z potravy a musí čerpať z vlastných zdrojov, preto hneď prvé jedlo dokáže kvázi rýchlo stráviť ... ale keď sa vrátime do reálneho sveta a nie teoretického, je jedno, kedy to zješ, ide o množstvo kalórii

BJ 2

zisti si nieco o prerusovanom poste / intermittent fasting. Drtiva vacsina ludi ma s tym pozitivnu skusenost. Nesadne to kazdemu, ale ten pomer ludi, ktorym to vylepsi zdravie, je uplne ocividny. Su aj taki, ktorym lepsie sedi, podla subjektivnych pocitov, lepsie najest s rano, a hladovat vecer.
Ja osobne to mam tak, ze doobeda je detoxikacna faza, po noci. A asimilacia zivin z predchadzajuceho dna. Ranajky prilis zatazia, lebo pri traveni sa spotrebuvava voda, a je velmi energeticky narocne.
Chlieb je zly celkovo, nieje to prilis zdrava vec. Dlho sa travi, travenie so syrom je este tazsie a odsava vodu. Je prilis suchy. Doobeda telo potrebuje vodu po noci, najlepsie su veci, ktore obsahuju vela vody (stavnate ovocie) a rychlo sa travi. Popripade melon, lebo to je zelenina, ale je tak vodnata, ze sa hodi aj na rano.

Lialiana

A keď si dobre pamätám dobreuz tu stále písal že ráno máme zjesť najviac jedla lebo vraj vtedy metabolizmus ide na plné obrátky

Lialiana

BJ 2 a čo je zle na celozrnnom pečive bez éčok? Myslím že kvalitný celozrnný chlieb so syrom sú dobré raňajky či nie? Prečo je podľa teba lepšie neranajkovat?

BJ 2

Ja neranajkujem vobec. Zacinam az neskorym obedom, vacsinou jem len podla prerusovaneho postu 20/4 alebo 16/8, obycajne len 2 jedla.
Kedysi som cele roky ranajkoval len ovocie, ale zistil som, ze lepsie je vynechat ranajky uplne.

Keby som ale ranajkoval, tak co sa tyka mnozstva ovocia, pre priemerneho chlapa, ktory sportuje max rekreacne (3x do tyzdna 1 hodina, beh alebo nejaky lahsi sport, alebo menej), staci mnozstvo cca 400g - pol kila ovocia. Da sa do toho este primiesat trochu kokosa ci chia semienok. Keby mi kaloricky nestacilo, tak do toho zamiesam este 1 jogurt. Take 2-3 banany a jogurt, zasiti a stale je to lepsia moznost nez pecivo.
Podla vahy si to odstupnujte, pre malu zensku co nic nesportuje bude stacit kusok ovocia, ano 250-300g napriklad. Najezte sa potom naobed, poobede a na vecer, doobeda je najlepsie hladovat. Ak nefungujes bez jedla, aj tak si na ceste do hrobu, zdrave telo ma zasobu glykogenu aj na cely den, cim menej vas 1 dnova hladovka odpali, tym ste na tom lepsie. Ak su uz problemy doobeda, je to varovny signal a treba riesit, lebo telo a metabolizmus uz zlyhava, a moze to skoncit zle ako to uz zacalo byvat zvykom v 40tke alebo 50tke zomret na chorobu.

slobodu vodnikom

Tak to zase nie. Rafinovy cukor nepouzijem vobec. Ovocie sa jedava az na veceru. Akceptovane su len sacharidy v zelenine.

Fatalia

skoro všade sú v určitom množstve zastúpené aj sacharidy, ide len o to, čo ješ v prvom a najviac zastúpenom množstve.... a či uprednostníš radšej kocku rafinovaného cukru, alebo zdravšej fruktózy obsiahnutej v ovocí a v kyslom ovocí navyše minimum.