Ahojte,
Všade sa začalo hromadne prepúšťať, čo myslíte, je tu kríza čoskoro? Ktoré zamestnania sú najviac ohrozené? Bude to ako v roku 2009? Nebolo by lepšie zbaliť sa a odísť do zahraničia?
Všade prepúšťajú ľudí, kríza?
Ja s tebou súhlasím, Defcon.
Toto je typické pre podnikateľov, choďte si to vyskúšať. Lenže ja nemám nápad, v čom by som mala podnikať, aby to ľudia aj chceli. Viem vyrábať ozdoby napr. na Vianoce, ale to nie je niečo, čo si ľudia kupujú každý týždeň.
Zamestnávateľ Ty si si však túto dráhu vybral, tak asi si mal nápad, v čom sa ti oplatí podnikať. A stále nadávate, že vaši ľudia sa v práci len flakaju. Vážne? Možno z 30 to robia 2, ale na takých nadávame aj my, ich kolegovia. Lebo nás potom všetkých hádžete do jedného vreca. Ja sa môžem v práci snažiť, aj iní a kvôli takým kolegom nám potom pridávajú robotu. Prečo potom netrestate len tých, čo nerobia? A oplatí sa mi snažiť, keď ten, čo sa viac flaka ako robí, má taký istý plat?
FullHD a co bude s tymi nekvalifikovanymi ludmi? Tiez nie kazdy moze byt CNC programator.
Skor si myslim ze prichadza ta doba kedy zamestnancov nahradzaju roboti.Je to omnoho vyhodnejsie.Kdesi na slovensku teraz vyrasta frabrika PORSCHE ktora nebude vyrabat auta ako si vsetci teraz myslite ,ale bude vyrabat roboti ktore budu nahradzat ludi po celom svete vo vsetkych fabrikach PORSCHE.V Stuttgarte klesol pocet pracovnikov vo vyrobe a stupol pocet inzinierov,vyvojarov.Myslim si ze do 20 rokov bude nekvalifikovanej roboty nedostatok.Kriza urcite teraz nepride si myslim.Skor si myslim ze pride to co sa vacsine ludom nepaci najviac-vytrati sa nekvalifikovana robota.Operator vyroby zmizne s internetovej ponuky,kopaci s krompacmi uz nebude treba.Nastupia profi bragristi ako to je teraz v nemecku.Treba sa nieco naucit,studovat,makat.Teraz ked som bol na slovensku mi vyskocila na nete ponuka do jaguara-land roveru kdesi do nitry.Brutto ani nie 800 eur na mesiac a kolko to je potom v cistom?NIkdy v zivote za tuto pracu nedostanete viac.Impotentny kreten s IQ 20 sa to nauci.Je to jedno ze to je drina,je jedno ze to je makacka.Na tieto nekvalifikovane pozicie sa hlasi vela ludi.Mozu si vybyierat.Ale najst CNC programatora nie je az tak lachke.Moj nazor je ze ziadna kriza neprichadza.Skor sa deje na nasej planete to co vsetci nechcu.Zmena.Modernizacia...
rast cien a rast platov sa rovna inflacia
zamestnavatel a vieš prečo slovák nekúpi? Je to veľmi jednoduché. Lebo na to nemá. Lebo z tých žobračeniek nemá na to aby si kúpil drahšie aj keď by veľmi rád, ale nedá sa. Myslíš, že by slováci nekupovali slovenské produkty? Kupovali, ale sú drahé a nemajú na to. Keď dostaneš 600 euro z toho sa skákať moc nedá. Preto ľudia kupujú lacné veci, vieš? Aby ušetrili. Ja som sama, žijem sama, starám ssa len sama o seba, keď som žila na Slovensku ani ja som si nemohla dovoliť kupovať kvalitné napr. potraviny. Z tej almužny čo som zarobila som bola rada, že som zaplatila nájom, niečo mi zvýšilo na potraviny, cestovné a .... bola som na nule. Život z výplaty do výplaty. Teraz žijem vo Švajčiarsku. Aj človek zarábajúci minimálnu mzdu tu dôstojne vyžije. Nie prežije, ale vyžije. Zaplatím si nájom, stravu, cestovné, kúpim si oblečenie a ešte stále mi zostanú peniaze ktoré ušetrím. Ďalšia vec .. na Slovensku je nenormálne daňové zaťaženie a obrovské odvody do poisťovní. To preto, aby mali naši politici z čoho kradnúť. Pamätám si na éru "práca na dohodu". Zamestnávatelia vtedy skákali od radosti ako si všetko museli platiť zamestnanci. To bol neskutočný oj.eb na ľudí. Zarobili žobračenku a ešte si museli sami platiť zdravotné. A to plnú paľbu. Napríklad v Anglicku keď zarobíš minimum, neplatíš ani zdravotné ani sociálne ani dane. Na Slovensku musíš platiť.
Psicek nezavidim jej. Len varujem mladez, ktora tiez chodi na toto forum, ze sa vobec neoplati v skole snazit alebo sam doma vzdelavat. Naco, ked plat bude rovnaky :)
Lepsie robit monkey bussiness a doma vypnut, nepremyslat, nestresovat sa,vsakze?
zamestnavatel, uz si sa zamyslel, preco slovac nekupi? no lebo ma maly plat, keby ma vyssi plat kupi viac, ja neviem, co cakas za trebars 600 eur, ze sa clovek ma zodrat? ano, aj sa ludia zoderu, tolko ludi, co na slovenku robi na zmeny nerobi nikde, prvy my 20 percent zamestnancov a potom je tusim holandsko 7 percent, vies, aky je to rozdiel?
trepes ako truban, zaplatit treba ludi poriadne a budu sa mat lepsie vsetci, treba platy hnat hore od velkych konporacii, bank, poistovni, tam su peniaze, aj stat musi zvysovat platy, aby sa urobila nejaka stredna vrstva, ktora bude mat na to, aby bola vacsia kupyschopnost a potom kupia a nie opacne, ved to je logicky nezmysel :D
upozornenie, to akoze zavidis upratovacke? :D ta ma skapat od hladu, lebo administrator si nevie vypytat adekvatny plat? skutocne zaujimave myslienkove pochody, kazdy mam mat pravo na slusny zivot, mame tu vysoke zivotne naklady, ani priemerna mzda ti ho nezaruci a nie nejaka minimalka, to je tak na stravu a ubytko niekde u mamy, o nejakom najme sa ani nemozme bavit
Si to zabil Marvin.
Defcon ale ty vobec nerozumies co ti ja hovorim. Ak zdvihnu minimalnu mzdu, tak bude v rovnakej vyske ako plat cloveka s VS a znalostou cudzich jazykov. Nehovoriac o tom, ze zvysenim minimalnej mzdy porastu odvody zivnostnikom - a ano, aj tym malickym, ktori ani nikoho nezamestnavaju
No a ten IT odbornik vydrzi upratovat tak dlho ako upratovacka.
Ako dlho by ten administrator dokazal manualne pracovat ? Hodinu a uz by plakal... chrbat boli, ruky bolia, cely clovek boli.....ale to cele myslim s nadsadzkou samozrejme. Administrator sa pripravoval na buduce zamestnanie zodpovednejsie ako upratovacka a odmenou mu je pohodlnejsie zamestnanie a vyssi plat.
Ulohou spolocnosti je zabezpecit aj upratovacke dostojny zivot a to je cez institut minimalnej mzdy. Spoliehat sa na slovenskych zamestnavatelov , ze v pripade moznosti neexistencie minimalky dokazu dat tej upratovacke slusny plat je slusne a diplomaticky povedane HLUPOST