Ahojte. Chcela by som sa opýtať,.. ukončila som strednú školu v druhom ročníku, kvôli zdravotným problémom.( Moje diagnózy sú atypická mentálna anorexia a sec.socialna fóbia). Som evidovaná na úrade práce, ale keďže mám zdravotne problemy, navrhli mi PN. Na PN som už niekoľko mesiacov, môj stav, ktorý trvá už 2 roky sa nezmenil.Doktorka mi stále hovorí aby som chodila viac medzi ľudí, a mám skúšať. Zamestnať sa nemôžem, lebo jednoducho, nevydržala by som tam. Skúšala som to a nešlo to. Brigádu som ukončila. A tak sa chcem opýtať: keďže nemám žiadneho zamestnávateľa, a ani nepoberam žiadne peniaze (okrem ZŤP), viete mi povedať, aké by boli následky, keby mi prišla kontrola, a nebola by som doma?
PN pomôžete mi?
Musis skusat aj tu pracu, cim viac budes skusat tym vacsia pravdepodobnost, ze sa to spravi ;)
autorka - ako si pochodila u lekarky? Dovolila ti vychadzky?
Zákon 461/2003, § 38 - Vylúčenie nároku na výplatu nemocenského
Poistenec nemá nárok na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní odo dňa porušenia liečebného režimu určeného lekárom.
Rada by som vsak dostala od teba odpoved na moju otazku:
Skopiruj mi prosim kde sa uvadza, ze kvoli tomu, ze bude niekto na vychadzke o par minut dlhsie pocas PN dostane vypoved. Aj so zdrojom.
V opacnom pripade to beriem, ze tato tvoja informacia je nepravdiva.
swistica
@ pravda je taka, ze nik z nas nevie, aku sankciu by voci nej pouzili - vid citacia zo zakona, aj ona je poistenec, aj na nu platia tie iste zakony a pravidla, aj ked je evidovana na UP
@ mne o pravdu neide, ale o to, aby som poskytla primeranu radu cloveku ktoreho mam pred sebou
@ povedala by som, ze sme jej poskytli dostatok relevantnych informacii na to, aby pochopila, ze ma dodrziavat liecebny rezim
@ tu mas pravdu - napr. tvoja 1. reakcia
@ ostatne je mlatenie prazdnej slamy a ja mam pracu
Takze pravdu sme nemali nikto :-)
Tu je odpoved z profesie:
"Ak si evidovana na UP a si PN, pri neododrziavani liecbneho rezimu ta mozu vyradit z evidencie.
Na PN mozes mat aj vychadzky, tak o ne lekara poziadaj"
tvoja prva reakcia bola: " by ukoncili tvoju pn a musela by si zacat pracovat" , co nie je pravda. O tom som uz pisala.
Skopiruj mi prosim kde sa uvadza, ze kvoli tomu, ze bude niekto na vychadzke o par minut dlhsie pocas PN dostane vypoved. Aj so zdrojom.
O takomto pripade som nepocula a nemyslim si, ze by to tak bolo. Nuz ale necham sa prekvapit tvojim zdrojom.
swistica
@ ved uz v mojej prvej reakcii som napisala "dosledky",
@ uz sa stalo, ale ze si to ty, tak najblizsie nespomeniem.
ja to pisem pre zamestnacov, aby si nevyrobili pruser. najhorsie je, ze mozu dostat vypoved z dovodu porusenia liecebneho rezimu, a to dokonca aj vtedy, ak budu v PN pokracovat dalej a tato im nebude zrusena
swistica, tesilo ma. tak nabuduce. : )
okamzite:
a) ona sa nepyta ci je povinna, to predopkladam vsetci vieme, ze sme povinni pocas PN dodrziavat isty rezim. Ona sa pyta na dosledky.
b) nepis prosim, ze zamestnavatel moze kontrolovat zamestnanca v mieste jeho bydliska, lebo zase si to precita nejaky .... a bude tak sikanovat svojich zamestnancov. Zamestnavatel dava podnet na Socialnu poistovnu a na kontrolu pride pracovnik socialnej poistovne.