ahojte.... nazov napoveda o com bude tato tema... ako je mozne ze na Slovensku kde ma vela vela ludi plat okolo 500-700 eur stoja byty 130 000 eur ked vôbec nemaju taku hodnotu za komacov ich postavili za 20 000 korun... je to strasne... mladez ako tu vlastne zvládate platit 2-3 izbovy byt a utiahnete rodinu pri takých cenách? to vsetci naozaj robite v IT alebo v zahranici? Preco ceny bytov nejako nereguluje tento stat aby si to ludia mohli dovolit?
predrazene byty a domy na Slovensku ako to zvladate platit?
Zvladam tak, ze kazdy mesiac musim brat dopredu zalohu, casto krat nemame ani na jedlo ku konciu mesiaca, kvoli hypoteke a vysokom najme, pracujem obaja za par eur, tak asi tak...depresie, zufalost a neistota
Ja som z Rimavskej Soboty, tam je velka bieda, isla som s frajerom do Bratislavy. Obaja sme sa na zivnost zamestnali v kurierskej firme. Plat mame 1.200-1.300 eur. Byvali sme v prenajme a platili za garsonku 400,- eur. Po roku, ked sme mali podane danove za prijem zo zivnosti, tak sme si vybavili hypoteku na dom pri Bratislave (14 km) na 5 arovom pozemku a dom ma 95 m2 stal 130.000,- a platime mesacne hypoteku 390,- eur. Mesacne nam ostava vyse 1.000,- eur.
Podla mna to vobec nie je tazke ziskat velmi kvalitne byvanie a velmi slusne zit, len treba makat, to je cele. Berieme kurierov, kto chce. Dojdite do nasej firmy na konci Bratislavy smerom na Senec odbocte dolava a pytajte si pracu. Menej ako 1000 eur nedostanete. Denne treba rozniest okolo 100 zasielok, co sa da v pohode za 8 hodin zvladnut. Mame obrovsky problem s ludmi, mame ich nedostatok a nikomu sa nechce robit zvlast ak pochadza z Bratislavy a okolia. Sme tu skoro sami vychodniari, oravaci, bystricania. Ja osobne nechapem, preco ludia placu a stazuju sa, co im to pomoze, ved ak chcem nieco viac, tak musim aj viac pracovat.
no je to ťažké, čo ti budem hovoriť, tak ale žijem aj ja nejako :-) najsmiešnejšie je, keď v nejakých správach povedia, že priemerne je Slovensko jedna z mála krajín, kde majú ľudia vlastné bývanie, alebo že sa slováci v porovnaní s inými krajinami príliš zadlžujú....
však a čo iné im ostáva?!
Ak ma clovek hypoteku, boji sa o stratu prace. Tym padom drie ako kon a neotvori si usta i ked je v prave a je napriklad i porusovany zakonnik prace. Zeby to bol ciel aby ludia drzali usta a makali? :- )
Tak, že si jednoducho zoberú vysokú hypotéku a potom celý život platia. No je pravda, že teraz by som nehnuteľnosť v žiadnom prípade nekupovala. Sú najvyššie ceny! Treba počkať, oni budú zachvíľu klesať, keď zistia, že sa im nepredávajú.
Rozhoduje lokalita. S podpriemernym platom treba zabudnut na krajske mesta. V malych mestach a na dedinach je to byvanie dostupnejsie a clovek moze slusne zit aj za par 100e.
Najvacsi nezmysel je ist do BA a zarabat 500e.