Šikana

Príspevok v téme: Šikana
Margatetka123

Ahojte, mám poblém. Som v 9. triede na ZŠ a mám pocit že ma šikanujú. Nevolajú ma menom, ale priezviskom, nikto si ku mme nechce sadnúť a dnes som ich videla pri bráne paneláku ako mi zvonili do bytu a potom utiekli. Som veľmi citlivá a hanblivá. Keď mám prezentovať nejaký projekt pred triedou, strašne sa bojím, že sa mi vysmejú. Na konci roka máme mať rozlúčkovú, na ktorej máme tancovať a ja už vidím ako so mnou nebude nikto chcieť byť v dvojici. Už sa teším na strednú, ale bojím sa že to bude pokračovať, niektorí spolužiaci idú na tú istú školu čo ja. Naozaj neviem prečo to robia, nič som im neurobila a začínam mať z toho depresie a nízke sebavedomie. Prosím, poraďte mi.

ahjajjaj

v súčasnosti sú učitelia na tému šikanovanie školení. Ak by nedôverovala triednej, možno účinnejšie by bolo ísť za riaditeľom školy.

jsji

A ešte k tomu zvereniu sa triednej: dobre to zváž, veľmi zaleži od toho, aky je triedna človek. Moja bola falošna, afektovana, nemala ma pre moju tichost rada, čo mi otvorene dávala najavo, uprednostnovala tych, čo mali bohatych alebo vplyvnych rodičov, ohovarala inych ludi alebo ich oblečene. iKebyže jej to poviem, akurat by to bolo horšie a viem, že by sa tešila. Navyše každy šikanovany sa to hanbí povedať. A niet sa vobec čomu diviť.

jsji

marge1987: To sa veeeeeelmi lahko hovori. Akosi si však pozabudla, že sebavedomie buduju rodičia doma alebo (aj) potom dobry vzhlad (najma v puberte, dospievani). Lahko sa vravi "bud sebavedomy/a", ked sa spravne narodiš, však? Čo keby si sa narodila ako škareda, nizky muž, plešata, s hrbom, mala predkus, nemala prsia, mala velky nos? Vedela by si byt v kolektive ktory ťa nonstop zhadzuje za niečo, za čo ty nemôžeš perfektne sebavedoma? Plus keby si mala aj prostredie doma na H? Najlahšie sa skače dobre vyzerajucim z kompletnych zabezpečenych rodin, to tých najčastejšie počujeme "ale ved bud sebavedomy".

jsji

Moja zlata, do konca roka to už vydržiš. Na strednej skus aspoň HRAT sebavedomu, kontroluj si ako držiš telo, chod vzpriamene, hlava hore, hovor nahlas, pozeraj sa ludom do oči (na to existuje finta, nemusis sa im priamo pozerat do nich, pozeraj sa na ten priestor medzi obočim a ono to vtedy vyzera akoby si sa im pozerala do oči). Skus nosiť rozpustene vlasy a aspon jemny make-up. Lebo ked sa hanbiš, červenaš sa a to je najviac vidiet na licach (preto make-up) a na ušiach (preto rozpustene vlasy).

Prešla som si tym, na ZŠ to boli ziaci z inej triedy, kt. sa posmievali mojmu račkovaniu, ale moji spoluziaci boli uzasni, nikdy sa mi za to nesmiali. Avšak na ZS to bolo fakt len malo a občas.

Na strednej začalo peklo vdaka jedinemu spolužiakovi. Volal ma opica alebo škareda, zhadzoval mi peračnik alebo prešiel okolo a buchol mi (ale nie privelmi) po hlave a potom čakal že sa s nim budem nahanat po triede a vracať mu to a naramne sa na tom zabaval. Skákal aj do iných (pre male prsia či blede obočie, kt. nebolo vidno), ale najviac do mňa. Ja som bola vďačny terč, slabo sebavedoma už len vdaka domacemu prostrediu, otec sa so mnou nestykal a nezaujimal sa o mna, mama vždy uprednostnovala brata, kedykolvek prišiel otec, boli len hadky, krik, nadavky. Bola som velmi osamele a zakriknute dieťa, citila som sa na nič, menejcenna ako brat doma a vdaka šikane v škole tiež. Otec nechcel platit, mama zarabala malo a nemohla som si dovoliť take krajšie oblečenie či dat opravit zuby (mierny predkus). Hnevala som sa aj na mamu, že kedysi ma odmietla dať na logopediu, hoci mi to učka napisala do slovnika. Najzvlastnejšie je, že obaja rodičia neračkuju a my ako ich deti, všetci traja ako sme račkujeme. A neviem či s tym niečo nema aj ten nespravny zhryz alebo prostredie. Ten spoluziak to mal a ma trošku ine, kedze je len povolanie syn a jeho otec vlastni cukraren. Jeho šikanovaniu sa najviac zabavala moja dlhoročna "naj kamoška". Na dozvukoch na chate, po mnohych myšlienkach na samovraždu, po mnohych blicovaniach a preplakanych nociach mi povedal, že dufa, že som to nebrala važne. Dokonca bol v ten den na mna mimoriadne mily. Neskor potom som ho stretla, ked som išla na diskoteku a povedal mi: "aka si pekna, prečo si sa takto neobliekala aj v škole?" A to ovela viac zaboli ako poteši. Stale som račkovala, mala podla neho krivy nos (taky maličky hrbol na nom), vyzerala ako opica (zrejme kvoli tomu predkusu), ale bola som inak oblečena a upravena a z velmi škaredej ma bol schopny nazvať peknou, hoci som nebola na žiadnej plastike. Takže mi to bolo mimoriadne divne. Nevedela som ako zareagovať, odišla som.

Dodnes mam však nasledky v podobe nizkeho sebavedomia, kt. hram na take normalne. Akonahle vyjdeš zo strednej, budeš mať pokoj. Ludia su potom skôr lahostajni. A ked budu na strednej dobri spoluziaci, už teraz bude pokoj. Som prehnane kriticka na svoj vzhlad a planujem plastiky, strojček na zuboch už konečne mam. Račkovanie nie je nejake strašne, dokonca mi ho na VS mnoho chalanov pochvalilo. Ale nedokazem sa citit spokojne, kym sa nezbavim mojich fyzickych chyb.

Co sa tyka toho spolužiaka: ignoraciu berie ako slabosť, odvravanie využije proti tebe (každe slovo). A ešte ma niektore spoluziacky buzerovali "ja by som si to nedala", "prečo mu niečo nepovieš" a pod. Pritom som skušala VSETKO a nepomohlo. Lenže syty hladnemu neveri. Navyše ony sa zabavali tiež.

Momentalne o rok končim VŠ. S ludmi zo strednej sa nestykam a určite nepridem ani na stretavku. Zivot ide dalej, budeš mať ine starosti a problemy, ale ja im to nikdy nezabudnem. Nevšimaj si ich, sustred sa na školu, ta je doležita.

ahjajjaj

Na šikane je najhoršie to, že totálne podkope sebahodnotenie človeka. Tu ide o to, že nikto Ti nesmie ubližovať, lebo si hodnotný človek. Ty sa nemáš čo hanbiť za to, akí sú iní ľudia. Ty sa každému môžeš pozerať priamo do očí a nehanbiť sa. Chápem, že máš trápne pocity z tohoto celého, ale Ty za to celé naozaj nemôžeš, si v tom nevinne, a k psychológ by Ti vedel najviac pomôcť.
Akurát som čítala knihu Nikomu to nepovedz. Tam to bolo tiež o tom, že o tom dievča nechcelo nikomu povedať, lebo sa príliš hanbilo. Pritom tam bola jednoznačne chyba na strane agresora.
Takže hrdo. Nemajú právo Ti ubližovať. Ty si pôjdeš iba vymáhať svoje práva, keď sa zdôveríš psychologičke. Ona si o Tebe kvôli tomu nič zlé nepomyslí, skôr bude hľadať metódy zlepšenia vzťahov v triede.

Margatetka123

Juliana 565 naozaj neviem co je za tym, vobec nic som nikomu neurobila a snazim sa byt mila. Nerobia to vsetci, skor taka skupinka chlapcov ktori su "popularni" a bavia sa s dievcatami. Celkvo s dievcatami problem nemam. A ano, v minulosti ma uz sikanovali asi pred 4 rokmi, ale to bolo v inej triede.
Teraz je to skor take nepriame sikanovanie. Nikto mi do oci nic zle nepovie, ale zapocula som ako ma ohovaraju, volaju priezviskom a Boze chran aby si ku mne niekto sadol...
A ďakujem za odpoved, s nikym som o tom este takto nehovorila a ku psychologicke ist nechcem

Juliana565

Ahoj margaretka netráp sa mňa tiež v poslednom ročníku na zs nemali radi lebo som mala akné, tak ma súdili preto, prišla som na strednú začala som používať taký lepší makeup ktorý neskodil mojej pleti a hneď to bolo iné, dokonca som sa jednému spolužiakovi veľmi páčila celé štyri roky. .

Naozaj netusis čo by mohlo byť za tým? A bolo to také vždy alebo začalo to až teraz v 9. Ročníku ? A robia to úplne všetci? Aj dievčatá? Neverím že tam nemáš jedinú kamošku a nemôžu byť predsa všetci ľudia v tvojej triede zlí, určite je tam niekto kto by sa s tebou rozprával...Je mi ľúto čo zazivas, ver že na strednej bude lepšie..ahoj

Margatetka123

Ďakujem vám za rady, naozaj ten mesiac a pol uz nejak vydrzim. Na tu rozluckovu by som chcela ist, v triede mam nejake 2-3 kamartky. V juni budeme mat plno akcii a vyletov. S kamoskami je mi fajn, ale neviem ci by som sa tam citila vítaná. Inak na tom sebavedomi skusim zapracovat a budem sa snazit byt sebaistejsia a menej ticha.

swistica

ahjaj - pacia sa mi tvoje rady pre Margaretku, no mam vyhradu voci tomu, ze to sikana nie je. Veru je. Je to zaciatok psychickeho sikanovania. Nemusia hned niekomu znicit zosit, aby mu zneprijemnovali zivot.