Pomáhajme bezdomovcom

Príspevok v téme: Pomáhajme bezdomovcom
Tomas12345

Pred 2 týdnami ked bolo teplejšie som sa išiel prejsť do mesta v ktorom som uviedol niekolko bezdomovcov. Ludia majú k bezdmovcom zväčša negatívny názor, no sú to pravé bezdomovci ktorým by sme my kresťania mali pomáhať najviac, a to i viacej než našej vlastnej rodine.

Evanjelium podľa Matúša 25:40
Poďte, požehnaní môjho Otca, zaujmite kráľovstvo, ktoré je pre vás pripravené od stvorenia sveta. Lebo som bol hladný a dali ste mi jesť; bol som smädný a dali ste mi piť; bol som pocestný a pritúlili ste ma; bol som nahý a priodeli ste ma; bol som chorý a navštívili ste ma; bol som vo väzení a prišli ste ku mne. Vtedy mu spravodliví povedia: »Pane, a kedy sme ťa videli hladného a nakŕmili sme ťa, alebo smädného a dali sme ti piť? Kedy sme ťa videli ako pocestného a pritúlili sme ťa, alebo nahého a priodeli sme ťa? Kedy sme ťa videli chorého alebo vo väzení a prišli sme k tebe? Kráľ im odpovie: "Veru, hovorím vám: Čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili".

Najmenší bratia sú chudobní a bezdomovci. V biblii samozrejme existuje ešte viacero veršov zvýraznujucich podporu bezdomovcov.

Cast penazí nám slúži ako životné minimum pre prežitie, avšak ak nám vznikne nadbytok penazí, nešetrime si svoj nadbytok na dovolenky a veci ktoré k životu, k prežitiu nepotrebujeme, svoj nadbytok rozdajme chudobným.

ahjaj

Pre pobyt v ubytovni u Mariana Kuffu existuje jedna podmienka, ktorú väčšina z nich nevie dodrzat: žiadny alkohol!

Tomas12345

Rasto365 :

Ano, viem o tom, a takto by sme sa k bezdomovcom mali správať i my všetci. Zoberme si z tohto príklad.

Zuzka8 :

Ja som nenapísal že im dávam peniaze, ako som už povedal, nebudem hovoriť ako im pomáham/nepomáham aby som sa tu nechválil. Povedal som však že ak chce niekto bezdomovcom pomôcť, tak môže tak spraviť formou jedla, odevu, či penazí.

Ak aj daný bezdomovec pije, tak za tie peniaze si predsa nekúpi len alkohol, ale napríklad aj ubytovna nie je zadarmo, takže aj na nu si musí našporiť, ak si na nu nenašporí tak bude musieť zostať na ulici. Casto krát je vidno i bezdomovcov s nákupnými taškami, takže peniaze utracaju i za potraviny, kedže na ubytovniach im teda moc jedla a kvalitného jedla nedávajú.

Ak má ale človek obavu dať peniaze, nech im dá aspon jedlo, odev.

Rasto365

Bezdomovcom pomáha kňaz Marián Kuffa. V Žakovciach pri Poprade je na cirkevných pozemkoch vybudovaná veľká ubytovňa, kde môžu trvalo bývať a stravovať sa "zadarmo", ak dodržia podmienky - práca, slušné chovanie...

Pag

Aj zvieratka maju svoje prislovia - slimaky - pomaly dalej zajdes, opice - kto neni drzy zemre brzy, zajace - praca nie je zajac no ja som zajac, had - lies have no legs...

Zuzka8

Ahoj Tomáš, prepáč, som nad tým premýšľala, že či im dávaš aj peniaze, a teraz čítam, že aj peniaze. Ja by som napr. peniaze nedala, lebo viem, že pijú alkohol, a tak ich nepodporím v pití. .. Za stravne lístky sa tieš dá kúpiť alkohol, nie? Alebo si ich zamenia poprípade. Na ulici asi nenájdeš bezdomovca, ktorý by nepil, nie?

Môj kamarát dával bezdomovcom utopencov. Boli pravidelne pred Tescom, tak keď o nich vedel, tak im niečo kúpil (utopencov). Dobrý nápad a aj povedať o Bohu zároveň.

Tomas12345

SofiaElla :

"V zahraničí existuje projekt nazvaný "housing first" - už podľa mojich info existuje aj u nás, kde sa rôzne organizácie zaoberajú tým, aby pomohli ľuďom bez domova."

U nás sa tým bezdomovcom pomáha naozaj velmi málo. Na ubytovni dostanu tak studenu vodovu polievku a to je tak všetko, žiadne poriadne jedlo, navyše aj tie ubytovne nie su zadarmo ale bývaju platené. Skús si ty žiť na vodových polievkach a uvidíš aký ťažký život tí bezdomovci majú.

O tom ako pomáham či nepomáham bezdomovcom tu písať nebudem, ako so muž povedal nebudem sa tu vychvalovať. Je ale zaujímavé že ty v tom máš ako im pomáham jasno. Ako pomáhať bezdomovcom som tu už napísal, to je to podstatné na čo by sme sa mali zamerať a nie riešiť tu mna.

"Ďalšia vec, ktorá je u teba zarážajúca a poukazuje na tvoje pokrytectvo, je vyjadrenie, ktoré tu asi zarazilo viac ľudí vrátane mňa. Ide o tvoje zmýšľanie: takto sa to/by sa to Bohu páčilo."

Tvrdím to na základe Biblických veršov, napriíklad aj tento, je ich však viacero :

"Ale keď dávaš hostinu, povolaj chudobných, mrzákov, chromých, slepých, 14 a budeš blahoslavený, že ti nemajú čím odplatiť, lebo dostane sa ti odplaty pri vzkriesení spravodlivých."

Lk 14 : 13 - 14

"Myslím, že si veľmi jednoduchý človek (z hľadiska IQ), vidím, že nad ničím nepremýšľaš, nehľadáš príčiny, dôsledky."

A na základe čoho toto tvrdíš ? Alebo dalšie tvoje obvinenie bez dôkazu len aby si si mohla do niekoho štuchnut ?

"Mám pocit, že sa extrémne bojíš pekla (v ktoré ja ako veriaca vôbec neverím), dokonca si myslím, že si ten zmanipulovaný fanatický niekto, kto sa aj doma zbičuje, len aby "Boha nenaštval".

Ano, mám pred peklom rešpekt a verím v neho pretože tak to vyplýva z Biblie. To že ty z neho neveríš je preto lebo v neho veriť nechceš a neberieš Bibliu tak ako je napísana ale vytrhávaš si z nej verše ktoré ty vyhovujú a tie verše ktoré ty nesedia odignoruješ.

"Ospravedlňujem sa, že som ti to napísala takto necitlivo a natvrdo - nemyslím si, že si zlý človek - myslím, že si veľmi nevhodne zmanipulovaný človek. Je mi ťa vlastne veľmi ľúto."

Nemusíš tu klamať, tebe mna vôbec nie je lúto, len ty spravilo velmi dobre ked si o mne mohla napísať "Je mi ťa vlastne veľmi ľúto." pretože čakáš že ma táto tvoja veta naštve a rozhnevá, lenže mna to nerozhnevá :)

Tomas12345

petroneta :

"keď niekto pomáha iným nie preto, že myslí na to, že Bohu sa to tak páči, alebo aj keď je neveriaci, to potom pomoc nie je?"

Aj vtedy je to pomoc, ale predsa len je lepšie a krajšie ked to robí človek nielen pre svoje svedomie ale aj preto lebo vie že Bohu sa to páči.

Je jedno že sa ma na to konkrétne pýtajú, o chválenie by tu išlo tak či onak, a ked už sa niečim chváliť tak podobne ako apoštol Pavol len svojimi slabostami.

"Možno nepomôžu bezdomovcom s tým, že lebo Bohu sa to páči, ale lebo si uvedomia, že tí bezdomovci sú nešťastní a pomáhať by sa im malo, bez ohľadu na to, či je niekto veriaci alebo nie. Keď sa v rieke topí dieťa, neskočím do vody vytiahnuť ho, lebo by sa to tak páčilo Bohu, ale preto, lebo nechcem, aby sa utopilo."

No však ja som predsa napísal i to že bezdomovcom by sa malo pomáhať i preto lebo je skutok milosrdenstva, a treba pomáhať chudobným. Napísal som i toto : "a treba pomáhať ludom v núdzi."

Zuzulik8 :

Zaujímavé že ma nepoznáš, no napriek tomu vieš naisto či som niekomu pomohol alebo nie.

"Poznam ludi co pomahaju bezdomovcom, dali im strechu nad hlavou, pracu, napriek tomu to nedopadlo nikdy dobre. Domov i pracu radsej vymenili za alkohol a ulicu. Ale nikto ta nenuti nerozdat im cely svoj majetok a nedavat im skoro celu svoju vyplatu. Mozes si hned zopar aj nastahovat k sebe domov."

Aj kebyže pomoc bezdomovcom pomôže čo i len jednému bezdomovcovi z desiatich, aj tak by to malo zmysel. Navyše Bohu sa pomáhanie bezdomovcom páči, to je to najpodstatnejšie. Uz len to že dáš bezdomovcovi peniaze, alebo gastro lístok, či odev, alebo jedlo, určite mu to zlepší den, a o to predsa ide, zlepšiť den týmto najmenším.

Tomas12345

Laio :

Pozri moj koment "Defender"

Defender :

"človek bezdomovcovi nedokáže pomôcť, pár eur (alebo aj pár stovák eur) či jedlo im nepomôže, oni potrebujú riešiť svoju celkovú životnú situáciu, a v tom môžu pomôcť len príslušné inštitúcie."

Pozistuj si a spýtaj sa priamo bezdomovcov na názor ako im tie inštitúcie pomáhaju. Nielenže sú tie inštitúcie platené, ale ani poriadne jedlo im tam nevedia dať. Navyše je tam zákaz alkoholu, a teda ked je nejaký bezdomovec závislý na alkohole tak on sa nemôže zo dna na den alkoholu zriecť, pretože by to nezvládol. Nech ho tá inštitúcia prijme, dovolí mu o sebou si vziať alkohol ale pod podmienkou že ho začne u nich postupne vysádzať.

Telefon je v živote človeka dôležitý, v dnešnej dobe sa už bez mobilu žiť naozaj nedá. Počítač zas slúži i na dobré úmysly, na šírenie evanjelia.

MichaelaG :

"Týmto celým akože chcem povedať, Tomáš, že keď môžu byť za svoj život zodpovední iní ľudia - opak bezdomovcov; tak sú za svoj život zodpovední aj bezdomovci."

Všetci robíme chyby, a treba pomôcť aj bezdomovcom ktorí v živote spravili chybu.

"A že neobťažujú bezdomovci ostatných? Obťažujú; môžu robiť to, čo by nikto iný nemohol a spoločnosť ich TOLERUJE. Táto spoločnosť ich doslova pestuje, chová a zrejme vďaka takým tvorom ako si ty."

A povieš už aj konečne ako teda obťažuju to okolie ?

"Boh má rovnako rád všetkých ľudí, a nerobí medzi nimi rozdiely.
Máš to úplne pomýlené v hlave, Tomáš."

Prečítaj si ešte raz ten verš ktorý som dal, v nom sa jasne píše že Boh sa nachádza v najmenších. Z Biblie tiež vyplýva že Boh miluje deti, chudobných, bezbranných. Neveríš ty náhodou v univerzalizmus ?

Zuna7 :

Pekný príklad, presne takto by sa ludia k bezdomovcom mali správať : )

Zuna7

SofiaElla - nezvyknem sa často vyjadrovať na fóre, keď tak, len ak mi zarezonujú nejaké príspevky. Ak vidím potenciál. Vidím, že si vzdelaná mladá osoba, intelektuálne veľmi podkutá, rozhľadená. Verím, že máš do budúcna aj pre našu spoločnosť veľký potenciál. Určite vzdelanie. Preto len jednu dobrú radu a dovoľujem si ju len z pozície, že si myslím, že by si mi mohla byť dcérou... Ja zase vidím, že Ty prirodzené dobro rozoznávaš, je ti prirodzená aj láska, rôznorodosť názorov, aj rešpekt voči človeku... Ako takému a každému. Pretože každý človek si zaslúži rešpekt.
Preto hneď "spakruky" vytiahneš jednoduchosť človeka z hľadiska IQ, verím z môjho pohľadu, že Ti ho je ozaj ľúto. Preto by si to mohla podať Tebe hodným a veľkorysejším spôsobom. Počítam s tým, že čo som napísala pochopíš až o pár rokov. Vieš každý robí čo môže. Pasuje sa so svojim osudom, svojimi myšlienkami, všetko vyžaduje istý čas.
Tomáš - všetko dobré Ti želám.