Trošku sa pohýbem, to je, že asi 2 hodiny pracujem v záhrade, potom asi tri hodiny upratujem doma: vysávam prach, utieram prach, ukladám veci, pohýbem trochu aj s nábytkom, vyčesávam deky, koberce; skrátka urobím si dobre doma. A ešte chcem viacej toho spraviť, ale, smola, neviem, čo mi je, iba viem, že už nevládzem. Doslova z posledných síl to ukončím, aj to tak, že musím zobrať nejaký liek od bolesti. A už večer cítim, že mám svalovicu. A v noci cítim takú svalovicu, že nedokážem myslieť na nič iné, iba na to, že ráno už nevstanem... Trvá to už dlho. A zhoršuje sa to. Viem, že som chorá, ale nikto nevie, čo mi je. Závidím svojim rovesníkom, ktorí toto nepoznajú.
Ja neviem
A chceš ísť pre to ešte k doktorke? Podľa mňa to je k veci. Aj keď spomínaš, že sa Ti to zhoršuje v niečom. .. Budeš mať v karte popísané potrebné.
..nemáš problémy so svalovou slabosťou?..
Ono sa to ďalším zaťažovanim bude reakcia ešte zhoršovať. Počula si o ozonoterapii? Informuj sa o nej a vyskúšaj ju. Nie je zadarmo, ale v škandinávskych krajinách sa nepristupi k operácii platničky kým sa nevyskusa ozonoterapii a potom je vraj až v 50 % prípadov operácia nepotrebna.
Rehabilitáciu som absolvovala na jeseň, presne na tento problém. Diagnózu mám, a to je úsad, aj keď asi budem musieť chcieť tú diagnózu doplniť. Nebude to tak skoro. Ale problém je chronický, takže inak to nebude. Uvažujem o tom, prečo mám najväčší problém s touto časťou tela. Či to nebude súvisieť s inými tam orgánmi...Lieky od bolesti si nemôžem dovoliť, ak nechcem zaťažovať trávenie...lieky od bolesti nie sú lentilky. Keď však inak nejde, musím zobrať niečo od bolesti, takže áno, mám predpísané lieky od bolesti. Ahjaj, je pravda, že v záhrade sa cez zimu nepracovalo, takže možno v tom bol nezvyk, ale aj tak tento stav nie je normálny. Takáto reakcia tela na trochu práce podľa mňa nie je normálna, ani v mojom veku.
asi potom poznáš postup. Obvodný lekár, výmenný lístok k ortopédovi a neurológovi, RTG, CT a MR chrbtice, rehabilitácia
Ak chceš proces skrátiť, potom obvodný lekár, výmenný lístok na rehabilitáciu... bez konkrétnej diagnózy...
ak sa dá situácia riešiť bez liekov, iba zmenou záťaže, je to ten lepší prípad. Proti bolesti Ti pomáhajú tie vrecká s pšenicou, dostať ich tuším v lekárňach, ktoré založíš do mikrovlnky, zohreješ, a priložíš na miesto, kde Ťa to najviac bolí. Ďalšou možnosťou je tens. Elektródy priložiť na boľavé miesta a nechať sa jemnučko masírovať. Existujú potom tie ochranné výstuhy, alebo pásy, na chrbticu, dostať v lekárni, resp. na rehabilitácii na lekársky predpis... ak sa nedá vydržať... ale ono na jednej strane pomáha, na druhej strane oslabuje svaly. Teba bolí chrbát z toho, že niektoré svaly si priam preťažuješ, kým iné sú oslabené...
Cítim bolesť. Asi tak.
mala som problémy s chrbticou a príšerné bolesti. Napríklad také umývanie okien som celý rok potom riešila tak, že jeden deň jedno okno a nie všetky. Vedela som totiž, že presilením to ešte zhorším. Medzitým sa mi stav zlepšil a začala som robiť, jeden deň dve okná. Na druhý deň nič, bez bolestivej odozvy. Tak druhé dve okná a o pár mesiacov už všetky v jeden deň. Vieš, v zime si v záhradke nepracovala, a teraz chceš naraz všetko. Nie je to tak zdravé. Pracovať človek má, ale nie tak, aby z toho mal bolesti. Ako sa hovorí, pomaly ďalej zájdeš.
Ako vieš že si chorá, bola si u lekára? A veru aj ako si stará, keď ťa unaví práca v domácnosti, tak že musíš brať tabletku od bolesti. A čo v zamestnaní? Svalovicu má ten, kto náhle, naraz preťaží svoje svalstvo, ale ak to robíš pravidelne, tak by si svalovicu mať nemala. Jediné čo by som ti poradila je neurológ a ak budeš v poriadku, tak potom psychiater, môžeš mať depresiu.
A ako starých rovesníkov máš na mysli?