Karcinofóbia

Príspevok v téme: Karcinofóbia
Epoka

Dobrý deň, veľmi ma v poslednej dobe sužuje strach z rakoviny, konkrétne z rakoviny pľúc. Už mesiac nemyslím na nič len na to, že ma to postretne v živote. Začalo to tým, že som si uvedomila, že som ako dieťa, celé detstvo vyrastala v zafajčenom prostredí a od svojich 14 rokov som fajčila, prestala som v 25 rokoch, teda 4 roky už nefajčím. Počas tých štyroch rokov som samozrejme bola sem-tam v nejakom bare kde sa fajčilo, prípadne kdekoľvek kde kamarati fajčili stála som pri nich. Posledný mesiac (odkedy mám tú úzkosť) sa fajčiarom oblúkom vyhýbam. No trápi ma to, že ma to raz dobehne. Stretol sa niekto s niečím podobným?

Tomas12345

Epoka :

O tom poškodení DNA píše napríklad i tento článok

tech.sme.sk

No hej ak tvoja mama fajčí tak niečo z toho dýchaš, no ten cigaretový dym sa rozriedi vo vzduchu a teda pochopitelne vdýchneš rádovo menej než tvoja mama ktora tu cigaretu fajčila.

ahjaj

toho času som prekladala článok o tajomstve dlhého života Japoncov.
Týka sa to aj Japoncov, ktorí fajčia a predsa im nehrozí rakovina pľúc. Pomyslime na prímorskú klímu, ktorá je veľmi prospešná pre pľúca, tu ju nemáme, ale na druhej strane sú tam aj stravovacie návyky. Teda veľa rýb a plodov mora, vrátane rias, potom zelený čaj trikrát denne, najlepší je sypaný, potom kvasené potraviny. Tak by sa z toho dalo vziať, pravidelne piť zelený čaj, a namiesto ich národných potravín si zaobstaráš našu kvasenú kapustu alebo kvasené uhorky.
Čo sa týka všeobecne, myslím, že a teraz to napíšem veľmi drsne, keď si zamorovala ovzdušie cigaretovým dymom, teraz by si sa mala angažovať v ochrane životného prostredia. Teda konkrétne selektovať odpad. Ten neselektovaný skončí na skládke odpadu, kde je spaľovaný a tým pádom sa do vzduchu dostane viac karcigénov. Potom k novému domu patrí aj dvor a stromy, tráva, záhradné jazierko na zvlhčenie ovzdušia a z ekologického hľadiska (aj keď tu treba zvážiť, že keď prídu deti, môže to byť pre ne nebezpečné).

Epoka

daniela2, fajčila som asi cca od 14 rokov, do 25-26 rokov asi cca 10 cigariet denne priemerne. Ďakujem za uznanie, bolo ťažké prestať fajčiť, ale som rada, že sa mi to podarilo.

K tomu osamostatneniu sa, minulý rok v máji som sa vydala, manžel je na cestách, bývame zatiaľ u mamky, začíname stavať dom, preto nie sme v podnájme, aby sme zbytočne neutrácali, nakoľko sa nám tie peniaze zídu na stavbu.

Tie soľné jaskyne skúsim. Ďakujem.

daniela2

Epoka, fajčenie je aj podľa mňa prejavom nelásky a neúcty k životu, pokiaľ teda si človek plne uvedomuje, čo tým robí a nie je v tom pubertálna nezrelosť. Takže tým, že si po 4 rokoch prestala fajčiť, si urobila veľmi dobrý krok a nebolo by od veci to sem tiež napísať napríklad do blogu, alebo založiť tému, aby si tým inšpirovala ostatných.
Nepíšeš, koľko rokov si mala, keď si fajčila, ani to, koľko cigariet denne to bolo.
K tomu, čo Ti odporúčali, by som pripojila pobyt a výlet do riadnych jaskýň, alebo aspoň do soľných jaskýň.
Druhá vec, nič ma do toho, ale máš 30 rokov... uvažovala by som nad osamostatnením sa od rodičov.

Epoka

Tomas12345, čítala som,že ak niekto začne fajčiť medzi 13 až 19 rokom veku,tak sa mu natrvalo poškodí dňa a má trvale riziko vzniku karcinómu pľúc. Nehovoriac o tom,že do 26 rokov sa u nás fajčili v byte ( mám 30 rokov). Moja mamka s ktorou žijem,fajčí doteraz,ale na balkóne,čiže keď príde z balkóna,je zafajčena a ja to dycham(vraj aj na oblečení sú tie škodliviny). Fakt neviem či som reálne ohrozená,alebo som si to v hlave zaniesla do takých extrémov.

Tomas12345

Epoka :

ahjaj :

Podla mna nie, tu píšu že RTG skrining - RTG mozme absolvovať až 3 - 4 krát ročne a a aj napriek tomu neprekočíme dávku žiarenie ktoré by mohla mať nežiaduce ucinky, takže 2 krát do roka na RTG ja osobne v tom nevidím problém.

www.slovenskypacient.sk

Epoka, no ale však štatistika je v tvoj prospech, však som ty už ukázal že počet ludí ktorí nefajcia a maju rakovinu pluc je velmi malý, a navyše títo ludia sa zvyknu pohybovať vo velmi zlých životných podmienkach a dýchaju chemické výpary v tovarnach. Ty predsa sa v chemickej tovarni nepohybuješ a už v sucasnosti nefajčíš, či ?

ahjaj

ešte by som pridala vitamín D. Dať si občas mrkvovú šťavu, zaradiť si do jedálnička rybu a brokolicu. Olivový olej do šalátu, alebo ak to zvládneš, za čajovú lyžičku denne.

Epoka

ahjaj, ďakujem za rady. Čím je možné posilniť imunitu? Jem omnoho viac zeleniny a ovocia ako predtým, pijem grepovú šťavu, kúpila som si selén a vitamín e. Niekde som však čítala, že tie vitamínové doplnky nemajú taký účinok.