Poradte zamestavatelovi

Príspevok v téme: Poradte zamestavatelovi
Zamestnavatel50

Potreboval by som pohlad obycajnych ludi na takuto vec. Zamestanavam zeny v sluzbach na trvaly pracovny pomer. Poskytuju rozne sluzby v salonoch krasy. (kadernictvo, masaze, kozmetika, pedikura, manikura). Salony su vytazene tak, ze mi v prevadzke staci vzdy iba jedna pracovnicka na danu sluzbu, viac zakaznikov sa neda zohnat, aby uzivila viacej pracovnicok. No a teraz mi jedna oznamila, ze je tehotna a ze planuje ostat na materskej 2 roky, ja jej to schvalujem, rodina je prirorita, lenze ja mam teraz velky problem. Neda sa vobec zohnat zamestnankyna na zastupovanie pocas MD, kazda s ktorou som hovoril chce iba trvaly pracovny pomer na dobu neurcitu, lebo chce mat istotu. Ja teraz neviem co s tym. Vypadok jednej sluzby na vyse 2 roky si nemozem dovolit, lebo mam to nastavne tak, ze aby bolo zaplateny najom priestorov, energie atd. a bez jednej by som mohol rovno cely salon zatvorit. Zaroven vsak nemozem zohnat docasnu pracovnu silu, iba trvalu, takze ta mi potom neodide a pre zamestnankynu na materskej nebudem mat po jej navrate pracovne miesto a neviem jej dat ani inu pracu. Co mam podla vas robit? Ako to vidite vy zamestnani ludia, ze co by ste vnimali ako ferove zo strany zamestnavatela vediac o tychto veciach o ktorych pisem? Dakujem.

Zamestnavatel50

Petroneta, balance - mam 5 salonov v malych mestach po 5 zien v kazdom a platim im skoro celu trzbu na vyplaty, ostava len nieco na najom, energie, material, ked sa nieco pokazi alebo opotrebuje + dalsie tie velke odvody, ktore plati zamestnavatel a uctovnicka. Mne ostane z kazdej asi 50,- eur, ja si nestazujem, to je dost slusny peniaz v nasom regione. Vyplaty maju okolo 700-1.100,- eur, podla trzby (ako je ktora ukecana, ochotna, ze si vie pritiahnut viac ludi). Inak by som nevedel zohnat ludi na pracu. Zeny u nas vela na krasu neminu a strihanie zacina napr. za 3,- eura (chlap strojcekom), lebo viete, ze u nas chce kazdy vsetko lacno.
Ja som predtym pracoval v zahranici ako udrzba vybavenia siete salonov, ze ked sa nieco pokazilo alebo bolo treba rozviezt tovar a tam som videl ako to funguje a zo zarobenych penazi som si toto pootvaral tu, lebo som aj mal kontakty na lacne zariadenie salonov. Chcem to tak, ze aj na dochodku, aby mi to fungovalo, aby som nebol odkazany iba nan. Ale nie o tomto som sa chcel bavit.

Omen

Zamestnávateľ, ak si presvedčený o tomto: "Ale ako pozeram, asi mi nic rozumne neporadite.", potom si už z celej situácie unavený, frustrovaný a nedokážeš vidieť tie rozumné rady.
Vieš čo, vyber sa za advokátom a preber s ním celú situáciu. Aj aké zákonné možnosti máš, či nemáš v súvislosti s danou pracovníčkou. Na to, čo ti oznámila dotyčná zamestnankyňa sa "môžeš spoľahnúť" asi tak, ako na to, že zajtra trafíš Jackpot. Nejedná s tebou fér a kedykoľvek si to môže rozmyslieť, MD skrátiť a nastúpiť do práce.

Omen

Rady tu UŽ máš, tak si vyber. A neradia ti zle! Nik z nás nemôže zato, že ťa vlastná zamestnankyňa využila a zneužila. Len nechápem, ako si 24-ke mohol takto sadnúť na lep.
Ako zamestnávateľ to máš ťažké a navyše, keď si AJ dobrá duša. Je čas myslieť aj na vlastné záujmy a nenechať sa vmanévrovať tam, kde nechceš. Zatiaľ sa musíš držať platného ZP, ale aj v rámci neho máš isté možnosti. Čo bude o rok, o dva nik nevie. Najmä v situácii, keď sa chystá na budúci rok veľká novela ZP.

petroneta

ak niekoho prijmeš na TPP a potom s ním ukončíš pracovný pomer, si mu dlžný vyplatiť len o dve mesačné mzdy viac. Výpovedná doba je mesiac, takže pritom aj daný zamestnanec pracuje a ďalší mesiac je odstupné. Pri 25 zamestnancoch mi netvrďte, že nemáte takúto rezervu. Je aj iná možnosť. TPP a keď sa vráti žena z materskej, nechať ich chvíľu pracovať obidve, a potom dať jednej výpoveď aj s odstupným.

Kontr0lor

Fuha. No veľa možností nemáš, buď vezmes na TPP a potom ju prepustis. Alebo budeš hľadať ďalej napríklad na živnosť nejaku, čo mi príde ako najlepšia možnosť.

Zamestnavatel50

PNky sa daju uhrat, ze zakaznicky ten tyzden pockaju, to sa da celkom v pohode bez zaskoku.
Urad prace som bol a katastrofa, tam su fakt len ludia, ktorym sa nechce robit alebo su uplne neschopni. Som sa tam iba rozculil, ze by som tym ludom zobral davky a donutil ich robit.
Vy si to niektori velmi lahko predstavujete, ze zober na TPP a ries potom. Vy by ste si napr. zobrali pozicku na 10 rokov s tym, ze by ste vedeli, ze ju mozete urcite splacat 2 roky a potom sa uvidi? Viete ake silne prava ma zamestnanec a ake slabe zamestnavatel? Ja sa nemozem preto spravat nezodpovedne. Nechcem sa dostat do problemov, mam zodpovednost za 25 ludi, aby mali pravidelne na vyplaty.
Ale ako pozeram, asi mi nic rozumne neporadite.

petroneta

riadne prijmi niekoho na TPP. Nepíšeš, aký máte pracovný čas. S malým dieťaťom sa jej bude riešiť ťažko. Za dva roky môže chcieť ďalšiu graviditu.
Takže prijmi niekoho na TPP a ďalej vzniklú situáciu budeš riešiť vtedy, keď vznikne.