Ako to vymazať z hlavy!

Príspevok v téme: Ako to vymazať z hlavy!
Meg445xx

Ahojte,
chcem sa s vami podeliť o môj osobný problém, a chcem počuť práve tvoj názor.
Mám 20, s priateľom som už rok aj trištvrte. Máme harmonický vzťah, nehádame sa pre hlúposti a všetko ide ako má ľúbime sa, je tu ale jedne problém z mojej strany. Ked sme spolu ešte začínali pred nejakými 2 rokmi hovoril mi o svojej bývalej. Vo mne to ostalo tak hlboko že aj po dvoch rokoch na ňu stále myslím, pozerám si jej fotky a v hlave mi vždy ide, že bola lepšia než som ja. Strašne ma to trápi a ničí to aj vzťah. Myslím si že to nie je zdravé, ale vôbec neviem ako sa mám toho zbaviť.
Priateľ mi nič nikdy také nepovedal ani prinajmenšom, ale ja si to stále myslím a ničím to všetko pekné čo je medzi nami a pre NIČ.

Čo si o o tom myslíte? Prípadne prežil si to niekto tiež a ako ste sa s tým vysporiadali?

Window2

Ja som nad tým rozmýšľal, že čo ti poradím, ale nejako mi to vypadlo, asi mám okno, zase mi štrajkuje op. systém (dúfam, že nie nejaký vírus). Jedno staroafrické príslovie praví: lepšie je mať okno, ako veľké houby. Ale teraz k veci, aj mne sa to stalo, toľko toho bývalého toľko ľutovala, že som ho už potom aj ja začal ľutovať, aj sme si spolu poplakali, hoci sa moje myšlienky uberali sprvoti iným smerom, myslím, že skôr správnym. Škoda, že v Jed.ote si možno predobjednať vianočku, klobásky a pod. veci, kiež by bol obchod, kde si bolo možné predobjednať aj iné veci, ktoré by riešili podstatnejšie veci ako len plné brucho. Predobjednávam si odobratie smútku, napíšte tam na toho 31.3., plüs päť rožkov, takisto aj poprosím, predobjednávam si jedno rozbitie vzťahu (môjho myslím), tú starú už treba niekam poslať, nie, nie, brká ešte nemusí otrčiť:-) Takisto aj roztočenie čakier by som si rád predobjednal, ale bez wallet-strip-effektu. Posledne mi ich roztáčal Čak, tak doteraz sa ešte neprestali točiť, čiže všetko je v poriadku, zemiaky v riadku.

Jana Lukacova

Meg445xx:

Čím viac sa budete snažiť vymazať to z hlavy (potlačiť to), tým viac Vás to bude ťažiť a ovplyvňovať aj Váš vzťah. Bývala priateľka Vášho priateľa vo Vás otvorila hlbšie zranenie (emócie), ktoré v sebe máte nevysporiadané. Ak sa naučíte, ako si s ním poradiť, potreba prezerať si fotky či intenzívne myšlienky na priateľovu bývalú utíchnu.

Meg445xx

Ďakujem Vám za vaše názory, veľmi ste mi pomohli pochopiť veci na ktoré by som sama neprišla. Ako ste spomínali je niečo pravdy na tom sebavedomí. Čo sa týka bežného života myslím si že mám sebavedomie také aké má mať normálny zdravý človek, ale ako náhle príde na tú tému tak sebavedomie klesne do mínusových čísel.

Meg445xx
veľmi ďakujem aj tebe :) presne ako si napísal každého Pandorina skrinka by mala byť zatvorená alebo otvoriť ju až ked je na to človek pripravený, no ja som si myslela že som vyrovnaná a psychicky silná a môžem si vypočuť všetko. Vlastne bolo to veľmi zvláštne lebo ako si presne napísal, chcela som úprimnosť a aj som ju dostala, ale na druhej strane ma neskutočne ničila. Dodnes neviem či to bolo dobre vedieť alebo radšej nevedieť, ale tak či tak čo som chcela to som dostala úprimnosť kompromisy a dôvera to by mal byť základ každého vzťahu.

Ale ako som sa už poučila, s úprimnosťou treba narábať opatrne.
Majte sa radi.

mirec411

Meg, vo svojej knihe (Partnerské vzťahy) som písal o Pandorinej skrinke, do ktorej by mali všetci zatvárať svoje najhlbšie osobné tajomstvá a s nimi aj všetko osobné, čo sa týkalo ich minulého vzťahu (vzťahov). Nebudem sa o tom podrobne rozpisovať, ale ty si jeden zo "živých príkladov", ktorý nazrel do minulého vzťahu svojho chlapca a teraz sa s tým nevieš vyrovnať. Tvoj chlapec nezatvoril do skrinky svoj minulý vzťah... - a výsledok teraz cítiš naplno. Obaja asi chápete dôveru ako niečo absolútne, ako niečo v zmysle: -" Keď sa máme radi, tak si musíme dôverovať a povedať si úplne všetko."
Nikto pri tom neuvažuje, či je dobré, a na čo(!) je dobré, aby partneri o sebe vedeli absolútne všetko, zvlášť čo sa týka ich vzťahu z minulosti a všetkého, čo s ním vtedy bolo spojené. Ani ty si nemyslela na to, či sa dokážeš vnútorne vysporiadať s tým, čo sa dozvieš (...a dozvedela si sa...) o bývalej partnerke tvojho chlapca. Pokojne ti ukázal aj jej fotku a ostáva už len veriť, že ti nerozprával aj o ich intímnom živote. Neviem prečo to urobil, či sa chcel pochváliť akú mal "kočku", či si tým podvihoval ego, alebo či len nedomyslel, že to bude váš vzťah raz ničiť.
Nech mal už akýkoľvek dôvod, výsledok sa dostavil: - Poznanie partnerovej minulosti, jeho bývalej (...a ktovie čoho všetkého ešte...), likviduje tvoju psychiku ako hrdza železo. Pomaly, ale iste...
------
Čo máš s tým robiť? NO..., radiť ti, že máš na to zabudnúť, by bolo naivné. Pretože už nikdy na to nezabudneš a večne sa budeš porovnávať. Dokonca hrozí, že by si sa ho začala pýtať na jeho bývalú ešte viac. (To rozhodne nerob!) Veľa ľudí (hlavne dievčat) to ale urobí. Urobia to v očakávaní, že budú počuť ten nejakú kritiku, niečo "zlé na bývalku", nejaké opovrhnutie, nejaký druh nelásky... Myslia si, že by im to dodá sebavedomie, že ich to presvedčí o tom, že pre svojho chlapca znamenajú oveľa viac, že v porovnaní s nimi sú lepšie, krajšie, múdrejšie..., a čo ja viem čo všetko.
Ale vždy sa stanú ešte horšie veci a vzťah sa len kazí a kazí..., neskôr prídu výčitky a potom je už len otázkou času, kedy sa vzťah rozpadne.
Ty to môžeš urobiť inak. Začni sa na minulosť pozerať tak, že síce bola, ale určite tam bol aj (tebe skrytý) dôvod, prečo sa rozišli. Inak by predsa spolu ostali, nie...? Môžeš sa zamyslieť nad všetkým aj takto: - A čo keby tvoj chlapec nikdy pred tebou nemal vzťah? Už by si sa necítila ohrozená? Už by si sa neporovnávala? Už by si sa cítila "v bezpečí"?
Asi nie, že? Okolo sú predsa desiatky, stovky, tisícky iných pekných dievčat. Budeš sa porovnávať aj s nimi? Budem veriť, že nie, pretože jediné rozumné porovnanie sa pripúšťa len vtedy, ak to človeku pomáha k dosahovaniu lepších výsledkov, či k získaniu lepšej povahy, či určitých lepších vlastností.
Zamysli sa teda, či je vôbec rozumné porovnávať sa s kýmkoľvek na svete. S bývalkou, s kamarátkou, s ostatnými neznámymi dievčatami. Je to nezmysel, pretože vždy(!) sa nájde niekto krajší, druhý bude šikovnejší, tretí rozumnejší, štvrtý lepší v tom či onom... Budeš sa báť, žiť v neistote, cítiť sa ohrozená..., len preto, že vždy sa nájde niekto lepší? Čo s tým urobíš?
Aha! Viem. Je tu jedna možnosť. Budeš sa snažiť byť dokonalá!
Ale nie..., teraz naozaj iba žartujem, lebo to by už hraničilo s totálnou stratou rozumu a súdnosti.
Bez žartu: - Je čas, kedy by si mala pozerať na svoje schopnosti, na svoje prednosti, danosti, schopnosť naozaj ľúbiť a porozumieť partnerovi..., a hlavne na svoje dobré povahové vlastnosti.
Nestaraj sa čo majú iní, akí sú iní, ako vyzerajú iní... Kto bude chcieť chodiť s nimi, nech s nimi chodí. kto bude mať vzťah s tebou, bude ho mať PRE NIEČO. Pre "niečo", čím ho zaujmeš, čím mu budeš milá, čím mu budeš sympatická... atď.
No a už končím (aj tak je to dlhé).
Budem veriť, že si pochopila, čo som tu napísal, a že ti to pomôže.

indivisible

v tom veku som to aj ja tak mala, dost ma to nicilo psychicky, bola som velmi ziarliva. dnes uz viem, ze to je blbost a blbi su aj chalani, ked o tom hovoria.

SofiaElla

Zamysli sa, prečo ťa to tak žerie, hoci sama vieš, že by ťa to žrať nemalo. Buď neveríš, že si skutočne milovaná, alebo len hľadáš dôvod, ako sa vzťahu zbaviť (lebo máš nízke sebavedomie a neveríš, že si hodná tak skvelého vzťahu a človeka).