ako si vypestovať klíčky zo semienok

Príspevok v téme: ako si vypestovať klíčky zo semienok
sunflowerseeds

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť, ako sa dajú vypestovať klíčky zo semienok? Dajú sa urobiť aj zo slnečnicových semienok alebo len zo strukovín? Na internete som našla zakaždým iné informácie, tak neviem...najlepšie by mi snáď poradil niekto kto to už pestoval/pestuje...prípadne uvítam ešte aj tipy ako sa to je - s čím alebo len samé príp. pomixovať, a aké to malo na vás zdravotné účinky po dlhšej dobe konzumácie...Ďakujem vám pekne :-)

Bohatier

je to, rychlo s nimi do mixera a podelit sa s rodinou. :)) Ja osobne klicky do chladnicky nedavam (sice tvrdia ze sa mozu skladovat v chladnicke par dni) ale proste toto je potravina ktora by sa skladovat nemala. Napr. Angelika3 este dopadla v jednom pripade celkom v pohode.:P

Co ma ale este napadlo ze tie semena sa ozaruju najma kvoli bakteriam ako je trebars (e.coli) a preto su klicky trosku rizikovejsie lebo nie kazdy pestovatel dodrzuje podmienky pre naslednu ludsku konzumaciu.:) Napr. kolesa traktora ktore pred minutou presli cez chumac hnoja (sama e.coli) si to namieria rovno do skladu obilia alebo niekoho topanky...

je to, k tomu ozarovaniu si skus pogooglit slova "ionizacia potravin". Podla mna tento proces podstupi hlavne vsetko dovozove z daleka... Preto je lepsie nakupovat ovocie a zeleninu z blizkeho z okolia od svojho farmara.:)) Urcite tam ale nieco ostava...

P.s. je to, Angelika3, to co tu naposledny napisal BJ o plesniach vidim ako on a preto co najskor spotrebovat! Ak mate moznost si pozicat mikroskop (tak to radsej nerobte). :))

Bohatier

Pag, no veru caka ta vela vela citania! :D Si mi inak pripomenu strycka Pompa z rozpravky Arabela (on tiez dokazal vypestovat takmer vsetko). :D

Angelika3

Zdravím, pridám sa so svojou skúsenosťou. Čítala som o výnimočne pozitívnych účinkoch klíčkov, najmä pšenice, takže som sa rozhodla to vyskúšať.
Nie je to nič extra zložité ani otravné, stačí si kúpiť nakličovaciu misku a samozrejme semienka, ja som si teda kúpila pšenicu.
Túto som nechala približne 12 hod. máčať v studenej vode, poškodené semienka vyplávali hore, tie som vyhodila.
Potom sa semienka dajú do nakličovacej misky, prepláchnu (nakličovacia miska má otvor cez ktorý stečie zospodu voda, takže semienka zostanú vlhké, ale neplávajú vo vode) a zakryjú vrchnákom, ktorý je k tomu. Miska je tmavá a má robiť proste efekt akoby semienka boli v zemi.
Stačí ich tri krát denne prepláchnuť studenou vodou, niekedy som prepláchla iba dva krát keď som nemala čas a v pohode.

Podľa mňa to nie je veľmi namáhavé pár krát prepláchnuť nejaké semienka. Už o nejaké dva dni sa objavili klíčky. Tieto som potom skladovala v chladničke a jedla tak 2-3 dni. Stačí si dať lyžicu-dve denne a poriadne požuvať.

Len raz sa mi stalo, že ma z toho prehnalo, ale vtedy som ich užívala tuším už nejaký štvrtý deň a aj sa mi zdalo, že chutia akosi čudne. Inak chutia pomerne príjemne.

Výsledok užívania vám neviem dokázať :-) ale netrpím chorobami, ba ani nádchou už asi tak 10 rokov. odkedy som začala meniť svoj životný štýl. Určite tam bol aj nárast energie, klíčky sú vlastne "životom", ktorý konzumujete.

Pag

...kým sa človek prepracuje ku krásnej veľkej voňavej šuške, pardón, šiške, tak to ešte potrvá. Prvé pokusy sa nerátajú, škoda reči..., papierovania. Naserem sa, je.nem s tým kvetináčom niekam.

Pag

Na anglických stránkach by si mala nájsť viac infos o pestovaní. Mali sme dávať na pestovateľských prácach lepší pozor, hudobná a pestovateľské práce to bol iný teror a teraz, aby človek dobehol všetko zameškané. Našťastie v hudbe sa mi to už podarilo a vidíš až kam som to dotiahol.

je to

bohatier, ake dobre rady
tak som si na nerezovom sitku naklicila aj ja mungo, tesim sa, moje prve klicky, ale mam ho nejak vela, kam s nim teraz? asi do chladnicky, ze

BJ_2

Bohatier - Pekny prispevok.
Co sa tyka plesni, zakerne je to, ked to clovek konzumuje dlhodobo a robi ten postup zle, a pomaly je tie toxiny a nicia mu neviditelne plesen. Treba byt opatrny.
Ja som sa na klicky vykaslal nakoniec. Verim, ze sa da aj bez nich. Celkovo so surovou stravou musi byt clovek opatrny, aby nakoniec ucinok nebol opacny, napriklad ked nieco nachyta, co by z tepelnej upravy nenachytal. Surovu stravu najlepsie jest bezpecnu, ako ovocie, dobre umytu zeleninu atd. Na zelenine sa skryte plesne velmi neudrzia, rastu na nej pomaly, takze ich vzdy uz vidiet dopredu.