Možno trochu zvlaštna otazka ale je vhodne ak zomrie mlady človek vo veku napr 17-25 rokov..je vhodne robiť kar?(pohrebnu hostinu)? Podľa mna nie...(nie nemam samovrazedne úmysly ani nič podobne len ma to zaujima
Pohreb
Cital som cely ten tvoj blud....takze CO NAVRHUJES? Aby rodina ostala doma, zatial co knaz pochova mrtveho?? Sak ty si sed doma. Ja som bol rad, ze som si siel odprevadit blizkych.
Depkoid :
Ze ty si si prečítal len prvé dva moje riadky ?
Nikde som nepísal že by sa mrtvy nemali riadne pochovať. Riadny krestansky pohreb by mať mali, ja som len hovoril o tom že je zbytočné aby sa pri pohrebe zhromazdovali ludia ktorí dotycného poznali, nemá to totiž zmysel a rovnako tak je i zbytocne ak príbuzný chodia na hrob dotycneho, nič sa tým nevyriesi, dotycny mrttvy totiž o tom ani nevie a naspäť ho tu už nevráti takže to zmysel nemá.
Tomasko a co by si akoze chcel? Kde mame mrtvych hadzat? Do riecky? Ci za domom ich nechat pohodenych? Zas tu daky fanatik omiela nieco z biblie, co si sam prelozil ako chcel....Tak vies co? Po starocia rodina pochovavala svojich blizkych. Vzdavali im tym uctu a odprevadili ich na druhy breh. V Mexiku dokonca ludi po roku od smrti vytiahnu, prezlecu, tela s nimi pobudnu a daju ich naspat do hrobu. Odjakziva kazda kultura nejak prezivala smrt blizkeho a nejak sa k tomu staviali, cize robili pohreby. To len dosiel teraz daky ony, co si kdesi cosi precital a fanaticky si to vylozil po svojom. Nie, panbozko nie je proti pohrebom! Nie a nie. Panbozko je proti fanatikom, ludom, ktori si z vlastnej p*del* mamkinej vykladaju nieco, comu nerozumeju.
Mne sa zdajú nielen kary ale i pohreby zbytočné. Ludia by sa mali stretávať s dotyčným na oslavách a iných udalostiach ked je dotyčný živí a dokáže ostatných vnímať, a nie už ked je mrtvy. Mrtvy ich pri svojom pohrebe už nevníma a je preto zbytocne aby sa tam pri nom nahromadili ludia.
Rovnako tak je zbytočné chodiť na hroby, pretože ten dotyčný mrtvy o tom aj tak nevie.Treba sa venovať živým a zaujímať sa o živého zakial je ešte nažive. Pre mrtveho už človek nemoze spraviť nič, jedine sa zanho modliť a zariadiť mu krestanske pochovanie na ktorom sa však príbuzný dotzčného zúčastniť nemusí.
Evanjelium Podľa Matusa 8 kapitola :
"Iný, jeden z jeho učeníkov, mu povedal: „Pane, dovoľ mi najprv odísť a pochovať si otca.“ Ale Ježiš mu povedal: „Poď za mnou a nechaj, nech si mŕtvi pochovávajú mŕtvych.“
Co ja viem. Mne ked umrel otec, ziadny kar sme nerobili, boli sme radi, ze sme ho vobec pochovali a nie to este premyslat tam nad karom, ze sa pojdeme potom nazrat a neviem co. Som bola rada, ked uz bol koniec obradu a mohla som si sadnut na lavicku a ukludnit sa a potom ist domov. Ale pamatam sa, ze ked sme mali 9 rokov a umrel nam spoluziak tak sme mu boli aj na kare.
preco? ved to nie je myslene ako "oslava" proste je to moznost pre rodinu aby sa trochu podporila, stravila cas spolu, zaspominali na toho kto zomrel a je to take uctenie si pamiatky
Na dedinach byva kar symbolom akeho si uctenia rodiny (robi sa to vyslovene pre rodinu). Ja ho nemusim. Na ziadnom som doteraz nebola. Ani ked mi zomreli velmi mladi priatelia. Slusne som odmietla. Vedela som jednak, ze oni by to nechceli (ti co zomreli), a jednak mi bolo prijemnejsie sadnut si s flasou kdesi v lese, nez na kare, kde malokto poznal neboztika ako my, co sme si na jeho pocest dali frtana...
Od veku to nezalezi cize ano.