Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Pohreb

violka

Vela prispevkov a diskusii sa tu točí okolo viere v Boha, okolo rôznych náboženstiev, filozofovanie je tu obrovské a pritom nikto nič nevie ako to v skutočnosti je. Ale jedna realita je istá. Ak niekto vyznáva nejaké náboženstvo, tak by si mal za to náboženstvo aj platiť a odvádzať dane do štátnej pokladnice. Nie aby sa mu na to skladali všetci daňoví poplatníci, aj tí ktorí neveria ničomu. Kto dnes komu dá niečo zadarmo? Tak mudrujte ďalej......

Tomas12345

Aliss :

"Nesuhlasim s tym, ze krestansky pohreb a krestanska viera je jedina prava....Som krestanka ale toto si rozhodne nemyslim.Uz len z toho dovodu, ze je vela nabozenstiev a kazdy ma pravo vybrat si, v akej viere odide z tohto sveta. Tvrdit, ze jedine ta moja viera je ta prava, je smiesne a fanaticke."

Nie všetky náboženstva su rovnocenné. Existujú určité filtre podla ktorých sa dá filtrovať či je dané náboženstvo od Boha alebo nie. Tak napríklad, filter č.1 môže byť nasledovný :

1)Ak existuje Boh, tak vytvorí náboženstvo ktoré nikdy nezanikne, a rozšíri ho do celého sveta.

Myslím že to je logické. Ak existuje nejaké náboženstvo ktoré zaniklo, ako mohol Boh dopustiť aby Jeho náboženstvo zaniklo ? Dalej sa môžme pýtať, ak existuje nejaké náboženstvo, ktoré nie je celosvetovo známe, ale vyznáva ho len velmi malé % ľudí, prečo by Boh vytvoril také náboženstvo o ktorom sa dozvedelo len mizivé % všetkých ľudí ? Prečo svoje Slovo nerozšíril do celého sveta aby o nom vedelo čo najviac ľudí ?

Na svete existuju stovky náboženstiev ( sekty nerátam), no ak len podľa filtru č.1 vylúčim náboženstva, ktoré niekedy existovali a už neexistujú, a súčasne existujuce nabozenstva ktoré sú ale neznáme ( nedá sa ich ani vygoogliť) a vyznáva ich len mizivé % ľudí, tak ty z celkového množstva stoviek náboženstiev väčšina náboženstiev vypadne, a toto jej len filter č.1. Tých filtrov existuje ešte viacero (môžem sa o tom rozpísať ? ) a ked sa použijú všetky filtre tak ako jediné náboženstvo ktoré zostane je krestanstvo.

" Ale tema nie je o tom, tema je o kare. A stale budem toho nazoru, ze kar je pre rodinu. Pre nikoho ineho. Mrtvemu to uz je jedno. Je to prilezitost, aby posedeli, oddychli si, najedli sa...."

Ak rodina chce, nech sa na kare stretnú, za predpokladu že s tým clovek ktorý zomrel nemal nejaké výhrady. Každopádne si však myslím to že pokial sa niekto z rodiny na kare nezúčastní, tak mu nikto z rodiny nemá čo vyčítať.

Aliss

Nesuhlasim s tym, ze krestansky pohreb a krestanska viera je jedina prava....Som krestanka ale toto si rozhodne nemyslim. Uz len z toho dovodu, ze je vela nabozenstiev a kazdy ma pravo vybrat si, v akej viere odide z tohto sveta. Tvrdit, ze jedine ta moja viera je ta prava, je smiesne a fanaticke. Ale tema nie je o tom, tema je o kare. A stale budem toho nazoru, ze kar je pre rodinu. Pre nikoho ineho. Mrtvemu to uz je jedno. Je to prilezitost, aby posedeli, oddychli si, najedli sa....

merilynn2

Poltergeist je pomenovanie prejavov "lomoziaceho ducha", a nevylučujem ani iné možné príčiny, ale často ide o "energiu" (dušu alebo iba silné emócie?) mŕtveho človeka, ktorý nevie alebo nechce celkom opustiť tento svet a dáva najavo svoju prítomnosť (často iba niektorým konkrétnym osobám). Myslím, že väčšinou to nerobia naschvál ani z nejakých temných dôvodov - v prípade náhlej smrti sa možno odmietajú zmieriť s tým, že sú mŕtvi, mohli niekomu niečo sľúbiť alebo sa zaviazať tak, že cítia povinnosť dodržať svoje sľuby. Vtedy fakt pomôže, ak sa s nimi blízki (alebo aspoň niekto) rozlúčia a uvoľnia ich zo záväzkov.

Tomas12345

Depkoid :

Mne je jedno čo a ako robia primitívne kmene, to nič nemení na fakte to čo som uviedol....
Vysvetli mi teda aký je rozdiel medzi tým či ťa hodia do jamy bez povšimnutia tvojich príbuzných alebo s povšimnutím tvojich príbuzných ? Ja v tom totiž rozdiel nevidím, ale ty asi áno, tak mi to prosím ta vysvetli.

To či niekto bude mať pohreb kresťanský alebo nie je každého vlastné rozhodnutie, no predsa len bolo by dobré i pre ateistu aby súhlasil so svojím pohrebom ktorý bude krestansky, predsa len aj ked ateista nežil život tak ako mal, ale aspon na konci svojho života úprimne prijal krestansku vieru a olutoval svoje hriechy, tak i takýto človek môže získať spasenie. Predsa len aj evanjelia nám hovoria že muž ktorý bol ukrižovaný vedla Ježiša získal spasenie, a to i napriek tomu že v živote nebol dva krát dobrý, no ale aspon na konci svojho života olutoval svoje hriechy a uveril v Ježiša. Krestansky pohreb a olutovanie svojich hriechov môže byť i pre ateistu posledná možnosť ako získať spásu.

A prečo práve krestansky a nie pohreb v mene iného náboženstva ? No pretože krestanstvo je jediné náboženstvo v ktorom sa v súčasnosti dejú zázraky a je preto i vysoko pravdepodobné že to je jediné náboženstvo ktoré je skutočne to pravé.

V Biblii sa píše že ludia ktorí nikdy nepoznali Ježiša budú súdení podla svojich skutkov, podla toho ako sa správali.

"Nastastie takto to nefunguje u Boha"

A ako to teda u Boha funguje ?

merilynn2 :

Asi máš na mysli Poltergeista, len nerozumiem odkial berieš to že Poltergeist je jav ktorý vzniká vtedy ked sa dotycny so zomrelými nerozlúči.

S mrtvymi sa treba rozlucit este za kial su pri zmysloch a žijú, a nie ked už nevnímajú.

merilynn2

Jasné, z mŕtvymi sa netreba rozlúčiť, nech sa o to postará Cirkev svätá, a potom tu ľudia zakladajú témy, že im straší v dome, a o to nech sa tiež postará Cirkev svätá (katolícka). Rada by som verila, že duša človeka jednoducho odíde do neba a je mu tam dobre - ale zatiaľ mám dojem, že tu po ňom zostáva veľa z toho, čo urobil a čo cítil, a táto "energia" môže vplývať na živých ľudí. Kresťania sa tiež modlia za duše svojich blízkych a slúžia za nich omše - ak by bolo smrťou a kresťanským pohrebom všetko vyriešené, nebolo by to zbytočné?
Viem, že veľa veriacich nie je naklonených napr. rodinným konšteláciám, ale podobné aktivity sa dejú aj na kresťanských duchovných cvičeniach s podobným účinkom. Sú rodiny, kde celé generácie neprejavovali vďačnosť, prijatie a odpustenie, a toto bremeno preberajú žijúci potomkovia. Ostatne, dedičný hriech je koncipovaný podobne.
Myslím, že s mŕtvymi sa treba rozlúčiť, poďakovať sa a odpustiť, a občas si ich pripomenúť, ak je čo. Pomôže to aj živým.
Ešte sa mi v tejto súvislosti vybavuje klasická rozprávka, kde hrdina počas putovania narazil na gazdu, ktorého rodičia boli veľmi staré, zošúverené ohavy za pecou, hádzali im kosti pod stôl a oni nie a nie umrieť. Riešením bolo vystrojiť hostinu, posadiť ich na čestné miesta a uctiť si ich. Keď sa im dostalo uznania a úcty, mohli v pokoji odísť.

Depkoid

Tomas, este aj primitivne kmene v panamskom pralese odprevadzaju mrtveho blizkeho....Podla mna, ked ty zomries, nemal by sa ist nikto z tebou rozlucit. Hodit do jamy a bez povsimnutia iba hlinou zakryt. Ja si zas nemyslim, ze pre cloveka je krestansky pohreb jediny spravny. Preco prave krestansky? Rozne narody nemaju krestanske pohreby a su na tom horsie? Duse ich mrtvych nikdy nepridu kvoli tomu do neba? Ako dobre, ze Panbozko sa nehladi na to, ci zijeme podla biblie a kravin, co si ludia vymysleli, ale podla toho, aky je kto vo svojom vnutri.........Inak by to znamenalo, ze len daky tululum moze ist do neba, lebo cital az bibliu a kazdeho s tym otravoval, ale primitivny jedinec z africkeho busa by nikdy do neba nesiel, hoci zil 100% lepsi a krajsi zivot. Nastastie takto to nefunguje u Boha....ako dobre

Tomas12345

Depkoid :

Vsak uz som to predsa naznacil, dotycny mrtvy bude mat riadny krestansky pohreb s jedinym rozdielom ze sa tam jeho pribuzny osobne nezucastnia.

Depkoid

Skusim naposledy....co si predstavujes namiesto pohrebu? Ak je pohreb a chodenie k hrobu zbytocnost, ako, za akych podmienok si predstavujes ze sa budeme zbavovat tela z povrchu zemskeho?