Vzťah VS Peniaze

Príspevok v téme: Vzťah VS Peniaze
peknaprezyvka

Taká otázka. Ak by ste si mali vybrať medzi tým, že bude mať vzťah a nebudete sa toľko venovať práci a rozvoju kariéry alebo radšej kariéru a viac peňazí tak čo by ste si vybrali?Ja neviem, ale ja si myslím, že v mladom veku (cca 20-27-28rokov) je lepšie pracovať na sebe a venovať sa kariére - aspoň z pohľadu muža. U žien to je iné, to chápem a preto by som chcel túto tému zamerať hlavne na mužov.

Pretože žena vás môže kedykoľvek opustiť a vy potom budete ľutovať všetky tie roky čo ste stratili a tu sa myslí aj napríklad obdobie len 5 rokov napríklad. A fakt že viac ako polovica manželstiev sa rozvádza pričom 70% rozvodov je iniciatíva ženy, a vzťahy sa rúcajú a striedajú jeden za druhým moc nepridáva na motivácii venovať sa partnerstvu :) Ale peniaze, zručnosti, skúsenosti a hodnota ktorú za tie roky nadobudnem keď sa budem venovať práci ma neopustia a budú ma posúvať stále ďalej a uľahčia mi život.

Vidím to ako si ostantí okolo mňa ničia životy, v 20 rokoch už majú deti a zlú prácu, ktorú robia aby sa aspoň uživili, rozvedení, rozhádaní... no nechcel by som. Zatiaľ čo tí, ktorým sa smiali že sú single si žijú pokojné životy, bez starostí, chodia po svete a majú sa dobre. A teraz mi povedzte prečo by som ja mal taký život zahodiť kvôli nejakej žene, ktorá si jedného dňa zmyslí, že ma už nechce a opustí ma? Akurát mi tak ostane len malá výplata a oči pre plač.

Veď ak budem chcieť tak oženiť tak môžem aj po 30ke, dnes je to normálne, nie? Veď mladé 20 ročné šteniatka chodia s 40 ročnými chlapiskami... lebo ktorá by nechcela prísť do hotového, že :D

Ako to máte vy?

naivny

ernesto, ja som začal súkromne chodiť na programovanie tiež ako 12 ročný. Ako 14 ročný som vyhrával súťaže za môj kraj a začal som sa zúčastňovať medzinárodných. Tento rok tiež. Robím pre zahraničných vlastníkov serverov po zdĺhavých prijímacích pohovorov. Oni ma odmietnu, vždy s tým, že som mladý, raz mi povedali, že nie som dosť komunikatívny, a raz, že neviem tak dobre po anglicky a podobne, a že mám študovať, a prihlásiť sa im o niekoľko mesiacov a že so mnou potom v budúcnosti rátajú. A takto to ide s nimi už dva roky. Potom ma aj kontaktujú, a dávajú mi sporadicky projekty, ale žiadna stála práca, iba keď je dačo navyše. Asi tak, že robím pre troch takých vlastníkov serverov, a jeden sa mi už 1,5 roka neozval, druhí dvaja mi dali prácu, jeden na mesiac, kým som to vytvoril, druhý na 3. ale stále je tam tých 8 mesiacov, kde žijem len zo súkromných osôb a náhodných zákazníkov, a nie z takýchto projektov. Mojím cieľom je dosiahnúť spoluprácu na celý rok.

Ernesto

naivny: to co si popisal uz cielis omnoho vyssie ako top 20% ktore ja spominam. robit freelancera v IT (dovolim si tipnut) pre zahranicne korporacie je uz vyssia liga. inak tie percenta trepem len tak zbrucha, nie je za tym ziadny realny vyskum.

ale aj to sa da dosiahnut s partnerkou. musis iba efektivne pracovat. efektivne sa ucit. efektivnejsie ako ostatni. a tu je problem. v tomto odvetvi su hordy ludi, ktori maju talent. im staci precitat 300s knihu o nejakom programovacom jazyku a budu ho vediet. nemusia napisat ani jeden riadok kodu. ich efektivitu ucenim sa neporazis.

elon musk vytvoril prvu hru ked mal 12 rokov. to je talent. tento talent je umocneny 100-120h tyzdennou drinou poslednych 30 rokov non-stop.

ja sa vyhybam odvetviam ako IT. nemam v nom konkurencnu vyhodu. naucit sa novy programovaci jazyk by mi zabralo dvakrat dlhsie ako priemernemu programatorovi. sustredim sa na svoj talent, na jeho maximalne vyuzitie formou zvysovania efektivity. vtedy ostatni mozu driet i 80h tyzdenne a ja ich davam dole so 40h.

Lollka

Zbytocne ho prehovarate. Tento mlady muz na vztah este nedozrel ale je velmi mlady, jasne ze za 5-10 rokov moze byt niekde uplne inde. Ak sa na vztah neciti nech do neho nejde, aj tak by nebol dobry partner. Ma este cely zivot pred sebou, nic mu neujde, vztah si moze hladat ked sa nan bude citit.

naivny

ides na to zle, to ma ani nenapadlo, že môže byť aj taká partnerka. Musíte si byť s manželom ozajstný poklad, že ste sa takto našli.
Matej - vyhorenie...mojej mame sa to stalo...zmenila zamestnanie... z učiteľky v škôlke, ktorá milovala deti a stále o nich rozprávala, pracuje teraz v marketingovej a predajnej sfére, tvrdý biznis....
ani neviem, keď si niečo pracne vybudujem, a potom ma to prestane baviť...som zmätený z toho, že by sa to mohlo stať...To je tak, že človek niečomu verí, a potom zrazu neverí?

matejj789

@naivny
Ja ťa chápem a tvoj prístup k osobnému rozvoju mi je sympatický. Len si myslím, že by bola škoda, keby si si, podľa môjho názoru zbytočne, zakazoval lásku alebo vzťah. Každému, kto na sebe pracuje sa skôr alebo neskôr stane to, že na nejaký čas vyhoríš. Vtedy ti bude ľúto, že vedľa seba nikoho nemáš. Zamysli sa nad tým.

idesnatozle

Velmi zle rozmyslanie. Partnerka ta nebrzdi, ak je aj ona cielavedoma a pracuje na sebe. Tak sa navzajom viete v tej kariere posuvat a motivovat. Problem je skor vyber partnerky. Ked si najdes putku bez ambicii co ta bude len brzdit, drzat pri telke a stale chciet travit s tebou vsetok volny cas tak je tvoja kariera v prdeli. Ja som nasla manzela s ktorym sa navzajom motivujeme, spoznali sme sa v zahranici v praci, pracujeme obaja v IT, ale na inom oddeleni. Ja mam skoro kazdy vecer program, chodim domov okolo 8-9. Bud je to fitko alebo jazykovy kurz, ucim sa uz 3 jazyk. On ma tiez svoje zaluby, ale vzdy si vecer najdeme chvilku cas na seba. Cez vikendy chodime na vylety. Ked sa jeden z nas potrebuje viac ucit alebo pripravit na nejaku skusku tak to ten druhy respektuje a motivuje ho k praci. Napriklad, manzel sa 5 mesiacov v kuse kazdy den ucil na skusku. O 5 domov, vecera, o 7 sa zacal ucit a do 12 neskoncil. Vikendy sa ucieval vzdy 8-10 hodin denne. A nerevala som ze nie je so mnou, robila som si svoje a snazila sa ho motivovat ked mal dost. Takto to ma fungovat. Teraz kazdy z nas zarobi mesacne viac ako priemerny slovak rocne. Ja mam 28, on po 30. Sme zahojeny a planujeme prve dieta. Ani jeden z nas by nebol tam kde je, keby sme neboli spolu. Boli chvile ked bol on dole a nevedel co dalej, ja som bola dokonca 8 mesiacov nezamestnana a nevedela som najst v zahranici pracu v obore kvoli jazyku. Kazdy den som 8-10 hodin sprtala jazyk, bola som doma cele dni a ani ho nepadlo zdrbat ma ze nema obed alebo veceru lebo vedel ze cely den sedim pri knihach, a praca sa nasla. Takze ide len o to aku frajerku si najdes. Pokial budete mat spolocne hodnoty, tak sa Vam obom aj ta kariera a spolocny zivot bude budovat lahsie. Vela stastia pri vybere.

naivny

matej a ernesto
tú istú prácu,ktorú ponúkam ja, momentálne ponúka aj kopec ďalších ľudí. Keď ostanem rovnaký ako oni, ja sa síce zamestnám, ale nemusí to byť to pravé orechové. Keď sa dostanem na špičku, ako špičkový odborník budem rešpektovaný a budem mať väčší výber, s čím sa zapodievať pracovne budem a s čím nie. Nejak tak, človek s ukončenou zákl. šk. dochádzkou je rád, ak ide k pásu, s ukončeným stredoškolským vzdelaním s maturitou si trúfa na iné pozície a s ukončeným VŠ vzdelaním ešte na vyššie. Ale keď je v tom smere veľa odborníkov a možno si spomedzi nich vyberať, firmy si vyberajú tých najlepších. A to sú firmy pôsobiace na Slovensku, kde by som bol zamestnanec. Kde by mi kecali, čo a ako mám robiť, a nenechali by to na mňa. Keď budem mať vyššie vedomosti a vyššiu prax, vytvorím si takú bázu vedomostí, aby mi do toho nemohli kecať, ako to robím. Povedia len cieľ a nechajú na mňa ako to uskutočniť. Nemusím nikoho poslúchať, nikomu sa prispôsobovať. Sú to zahraniční zákazníci, a ja sa prihlásim na pozíciu, ktorú budem vykonávať ako súkromný podnikateľ z domu pre dobre idúce spoločnosti, ktoré za to aj adekvátne zaplatia, rovnako, akoby som tú prácu vykonával v USA alebo v Austrálii. A pritom ja budem iba doma sedieť za PC.
Kým si toto vybudujem, priateľka sa mi naozaj do plánov nehodí. Ona môže byť milá, chápavá, ale potrebuje moju pozornosť a môj čas, ktorý by som jej nedokázal poskytnúť. Predstavte si, že prídem na niečo úplne nové, a ona tam bude. Veď by som vypadal ako blázon, že som na niečo prišiel, keď sa tomu teším. Jednoducho mi pripadá,teraz mám 21, že ak priateľku, tak skôr ako o 5 rokov sotva. A to ešte neviem, ako to bude po škole? Čo ak ma výskum zaujme natoľko, že v ňom budem chcieť byť dlhšie? Lebo to čo robím, nie je len práca. Je to moje všetko, čím žijem. Áno, strava + škola niektoré predmety. Ale vymýšľať a tvoriť niečo iné, to je také, že keď idem s rodičmi do reštaurácie a zrazu ma napadne, ako by som to mohol riešiť, tak som už nervózny, kedy budem pri PC, aby som to vyskúšal. A kebyže mám priateľku a ona by mi niečo hovorila, pričom by potrebovala, aby som ju vnímal a počúval....sorry, nemám na to...

matejj789

@naivny
Neviem úplne posúdiť správnosť percentuálnych hodnôt, ktoré uviedol Ernesto, ale v zásade s ním súhlasím. Nechcem ťa nijak uraziť, ale z tvojich príspevkov mám pocit, že o tom, čo znamená na sebe makať a vypracovať sa, vieš úplne rovnaké nič ako partnerských vzťahoch. Tvoja priateľka predsa nie je malé dieťa, ktorej musíš robiť animátora. Všetko je o komunikácii a o tom nájsť si človeka s rovnakým zmýšlaním aké máš ty. A ak si nájdeš k sebe správneho človeka, tak ťa bude podporovať, budete rásť spolu a v tvojej ceste za úspechom ti pomôže. To si myslíš, že si jediný, kto na sebe maká? Dá sa to úplne bez problémov skĺbiť, len stačí trochu chcieť.

Ernesto

naivny: budem sa opakovat: ak nevies urobit karieru za 40h tyzdenne, tak ju nespravis ani za 80h tyzdenne. na to aby si spravil karieru nepotrebujes byt spicka. staci ti byt nadpriemer, hornych 20% najschopnejsich. tam sa da dostat so snahou, aj tak vacsina ludi do prace chodi nie preto, aby excelovala, ale preto, aby dostala zaplatene a nejdu sa pretrhnut. obtiaznost ako sa dostat do hornych top % nerastie linearne, ale exponencialne. tzn dostat sa z TOP 20% do TOP 5% je rovnako narocne ako dostat sa z dolnych 10% do TOP 20%. no a potom su tu uz tie spicky ako musk, ktori su TOP 0,01% a tam sa jednoducho nedostanes aj ked sa po*eres, tam uz si presne limitovany tymi moznostami o ktorych hovoris. ale tu sa bavime o teme vztah vs. peniaze. nepotrebujes byt TOP 0,01% aby si mal prachy, potrebujes byt len v TOP 20%

hyrax

Aj o peniaze mozes prist. A mozno sa ti bude zdat ako klise, ale peniaze tiez nie su vsetko. A za dalsie ako nechapem, preco by si nemohol mat aj vztah aj karieru. Poznam ludi, ktori tak funguju a je to v pohode. Ale tak ako zalezi na tebe.