Viac diagnóz v mladom veku-mozem vobec otehotniet

Príspevok v téme: Viac diagnóz v mladom veku-mozem vobec otehotniet
Honey172011

ahojte, mam 24 rokov, v detstve som nikdy nemala vazne zdrav.problemy. Od 19. mam celiakiu a alergiu na mlieko, silnu astmu, alergiu na slnko a mačky, večne mám ureaplazmy a mykózy, tráviace ťažkosti, hemeroidy, chronický zápal dýchacích ciest, kazia sa mi zuby, mám hemofíliu a aj hypertenziu, cysty na prsníkoch...... Už prestávam vládať riešiť zdravotné problémy akoby som mala 60 rokov.. Životný štýl mám super, preto sa ja aj všetci okolo divia, prečo práve ja. Bojím sa že budem mať problém otehotnieť, keď je moje telo tak poškodené.. Ešte dieťa neplánujeme, no gyn aj obvodná mi povedali že do 30 by som mala mať deti kvôli môjmu stavu.. že čím škôr tým lepšie.. Stále to mám v hlave, myslím na to, že čo ak s tým budem mať problém...

Tomas12345

Bubliii :

Už od 15 rokov sa pohybujem v kardiologickom prostredí a mal som už i aj možnosť debatovať s niekolkými pacientami ktorí sa na srdcové choroby liečia, takže ako takú predstavu aké sú v tej kardiologii pokroky mám. Za tých 5 rokov sa skutočne nič takého výrazného nezmenilo. Ziadny prelomový liek v kardiologii sa stále nenasiel. Ked tak ale tu si môžeš pozrieť aké lieky FDA schválila od roku 2014.

www.centerwatch.com

(Ako mozes porovnavat dvoch pacientov, ktori maju pravdepodobne odlisnu liecbu a teda ochorenie je u nich v inom stadiu?)

Ja sa ich práveže snažím neporovnávať, to ty si tá ktorá si ich porovnávala i ked to nedávalo zmysel. Ten citát čo som z článku sem dal sa týkal výskumu na vseobecnom mnozstve žien a nie na ženách ktorý mali rovnaku liecbu ako tá 30 ročná pacientka.

(Autorka nam tu vobec nenapisala, ci sa na vysoky KT lieci 2 mesiace alebo 2 roky a tak len hadas, ci je akutna alebo chronicka.. )

Ono to nie je až také hádanie. Vychádzam totiž zo štatistiky. Je naproste logické že počet pacientov ktorí sa liečia na krvný tlak dlhšie obdobie je naprostá väčšina, zatiaľ čo počet pacientov ktorí sa aktuálne liečia len zopár týždnov je minimum. Z tohto potom vyvodzujem záver že je vysoká pravdepodobnosť že i autorka sa na krvný tlak už lieči dlhšiu dobu a preto som jej sem i dal dotyčný výskum. Ak by autorka predsa len liečila na krvny tlak zopár týždnov tak ten výskum nebude brať do úvahy a nepozrie si ho, ale ak sa lieči už dlhodobejšie tak si ten výskum pozrie.

(vyberas si proste z clanku veci, ktore sa ti hodia a potom ju tu strasis, ze umrie pri porode. To je od teba vrcholne necitlive. Je to akoby si mal ist na operaciu a ja ti tu zacnem predkladat statistiku ze je x% sanca, ze umries. Dovolit si toto k cudziemu cloveku..)

Zase porovnávaš neporovnatelné. Ak ide o operáciu ktorá je nevyhnutelná tak nemá zmysel pacienta strašiť o tom aká velké riziko podstupuje (aj kebyže je to riziko 95%), ale pokial pacient danú operáciu podstúpiť nemusí, pričom operácia by bola vysoko riskantná, je povinnosťou ostatných informovať o tom pacienta. Vrcholné necitlivé by bolo kebyže pacient utrpí zbytočne nenávratné škody len preto lebo niekto odignoroval statistiku, klamal a maloval dotycnemu medové motuzy.

(. Navyse si preukazal, ze neovladas ani citovanie - a to by si teda mal, ak si vo volnom case studujes clanky, ktorymi nas tu ides zasobovat - cituju sa povodni autori, je to taka vedecke etika, ze uvedies ludi, co to naozaj vyskumali a nie len niekoho, kto sa na nich odvolal.)

Citácie som k tým veršom dal preto aby bola jasné že myslím verše ktoré sa týkaju toho článku. A podotýkam že uvádzať pôvodných autorov bolo zbytočné, kedže už boli uvedený v článku.

Ok, vidím že si ten môj citát z výskumu ( to čo je na celej tejto diskusii najdolezitejsie) odignorovala, respektíve asi si nevedela ako na to zareagovať a ked nie sú argumenty tak prichádza na rad osočovanie, urážanie sa a odchod z debaty.

petroneta

tehotenstvo s mojím druhým synom som absolvovala s miernou hypertenziou a už aj pred graviditou som mala hemoroidy. Pri pôrode som mala krvný tlak 165/95, nebrala som žiadne lieky, tlak som si pravidelne merala, hej, mala som ho vyšší. Pôrod som mala v 40. týždni tehotenstva, 5 dní pred termínom: syn mal 49 cm a vážil 3,40, bol zdravý a všetko prebehlo bez problémov, akurát šitie po nástrihu bolo treba zopakovať. Žiadna životu nebezpečná komplikácia, len veľmi nepríjemná a bolestivá. Hemoroidy sa mi počas tehotenstva zhoršili, ale počas pôrodu nie, ten som mala pomerne ľahký v porovnaní s prvým synom. Počas tehotenstva som pracovala v kancelárii, pribrala som 11 kíl, na materskú som nastúpila 5 týždňov a 2 dni pred pôrodom - napriek hypertenzii a hemoroidom, som nemusela byť ani na rizikovom, teda ani som nechcela.

Bubliii

Tomas s tebou sa naozaj neda rozumne diskutovat. Ako mozes ty ako laik, ktory sa nepohybuje v medicinskom prostredi vediet, ci lieba hypertenzie pokrocila alebo nie? Ako mozes porovnavat dvoch pacientov, ktori maju pravdepodobne odlisnu liecbu a teda ochorenie je u nich v inom stadiu? Autorka nam tu vobec nenapisala, ci sa na vysoky KT lieci 2 mesiace alebo 2 roky a tak len hadas, ci je akutna alebo chronicka.. vyberas si proste z clanku veci, ktore sa ti hodia a potom ju tu strasis, ze umrie pri porode. To je od teba vrcholne necitlive. Je to akoby si mal ist na operaciu a ja ti tu zacnem predkladat statistiku ze je x% sanca, ze umries. Dovolit si toto k cudziemu cloveku.. popravde sa moc necudujem, ze autorka sem uz neprisla a asi ani nepride. Navyse si preukazal, ze neovladas ani citovanie - a to by si teda mal, ak si vo volnom case studujes clanky, ktorymi nas tu ides zasobovat - cituju sa povodni autori, je to taka vedecke etika, ze uvedies ludi, co to naozaj vyskumali a nie len niekoho, kto sa na nich odvolal.
Zacinam mat pocit, ze si tu z nas robis srandu. Nebudem sa preto uz k tejto teme vyjadrovat a stracat svoj cas.

Tomas12345

ahjaj :

A čo bude robiť v prvých dvoch semestroch ? Vydržať 6 mesiacov v tehotenstve bez liekov nemusí byť pre chorú lieku moc lahké. A navyše ani lieky nie sú 100% a nezaručujú že krvný tlak upravia. Navyse autorka píše o sebe že trpí hypertenziou takže predpokladám že sa na nu nejako i lieči a berie v sucasnosti lieky na krvny tlak. Ak má krvny tlak zvyseny aj napriek tomu že berie lieky tak v tehotenstve sa jej ten tlak ešte viac zhorší aj napriek liekom.

Pôrod je samo o sebe dosť náročny a to i v ideálnom prostredí. Ak zoberieme do úvahy že dotycna bude ešte zažívať pri pôrode i stres a bude počas tehotenstva v strese a trpieť nespavostou tak toto jej krvný tlak môže ešte viac zhoršiť.

Pod vážnym problémom mám na mysli životu ohrozujúci stav čo dokonca až umrtie, alebo i napríklad nenávratné poškodenie dôležitých orgánov.

preeklampsia môže vzniknut aj u zdravej ženy ale tá pravdepodobnost je velmi nízka, takže neporovnávaj zdravú ženu so ženou ktorá je chorá.

Tomas12345

Bubliii :

Opak je pravda. Nie je dôležité si uvedomiť to že plavec i neplavec sa utopiť môžu, dôležité je uvedomiť si to že neplavec je ohrozený tým že sa utopí neporovnatelne väčšou pravdepodnostou a preto nemá zmysel zbytočne moc riskovať a neplavca poslať plávať na ostrov, to už totižto nemá so zdravým rozumom nič spoločné, to je už čistý hazard.

Tomas12345

Bubliii :

("rizmurim oci nad tym, ze je 5 rokov stary, takze cela liecba hypertenzie pocas tehotenstva za ten cas mohla urobit pokroky".)

Ale no, toto snád nemyslíš vážne. Dobre všetci vieme že pokrok v liečení srdcových chorôb sa v medicíne posúval len po malých krôčikoch a preto skutočne sa nedá očakávať nejaké patrnejšie úspechy za obyčajných 5 rokov. V medicíne sa často krát vychádza i z niekolko desiatok rokov starých štúdii a nikto s tým žiadne problémy nemá, takže tých 5 rokov je naozaj zanedbatelných.

("Takze: pacientka v studii ma 30 rokov a lieci sa od 25r, autorka ma 24 a nespomina konkretny vek, kedy jej bola stanovena hypertenzia. Zaver: porovnavame dva uplne odlisne pripady, a to je vo vede nezmysel. Dalej: v studii sa spominaju lieky, ake pacientka berie, my vsak nevieme ci autorka berie tie iste lieky a ak ano, ci v tych istych davkach." )

Nezmysel je zameriavať sa na tento jeden prípad a porovnávať to so zdravotným stavom autorky. Ten prípad 30 ročnej ženy je len uvedenie príkladu zdravotného stavu jedného pacienta, preto aby ludia ktorí čítajú ten článok lahsie pochopili na akých približne pacientov sa ten výskum zameriava. Kebyže sa vo výskume uvedie ešte jeden prípad tak by kludne mohlo ísť tentokrát napríklad o 40 ročnú ženu, ktorá by v tomto prípade užívala znova nejaké iné lieky.

(Takze sa zase vraciame k zaveru 1. Potom hned prva veta v clanku.. "chronic hypertension".. teda chronicka hypertenzia, otazka znie co presne je chronicka hypertenzia? Ako dlho musi byt KT zvyseny, aby sa stav dal oznacit za chronicky? Pri vacsine ochoreni by to mal byt cca rok, ak sa nemylim, tu si nie som ista (opakujem, ze nie som lekar).)

No tak poznáme akutnu a chronicku hypertenziu ( nie som doktor takže sa pýtam či existuje ešte niečo medzi tým ? ) takže myslím že obaja sa zhodneme na tom že o akútnu hypertenziu nejde, kedže autorka sa už istý čas na tu hypertenziu lieči, preto by som osobne skôr usudzoval že ak máme len dva typy hypertenzie pričom sa o akutnu hypertenziu nejedná, tak musí ísť o chronickú hypertenziu, či ?

(Sice si v tvojom predchadzajucom prispevku vytiahol z clanku nejake data, ale zabudol si nielen uviest originalnych autorov (na ktorych sa odvolavaju aj autori tejto studie))

Na čo by som uvádzal pôvodných autorov ked som poskytol článok v ktorom pôvodný autori uvedený sú ?

(ale takisto konkretne hodnoty tlaku, ktore by si autorka prispevku mohla eventuelne porovnat so svojimi hodnotami a tak zistit, ci je clanok pre nu smerodajny a poskytuje jej uzitocne info alebo nie.)

Tie hodnoty som predsa uviedol, toto je citát z článku ktorý som pred pár dnami uvediol - Women with mild hypertension (systolic pressure 140–159 mm Hg or diastolic pressure 90–109 mm Hg) should be counselled that their risk of preeclampsia is about 20%; the risk for women with severe hypertension (systolic pressure > 160 or diastolic pressure > 110 mm Hg) is about 50%, and the risk for women with target-organ damage or secondary hypertension is as high as 75%.2,3

Táto štúdia nebola vykonaná len na osobách ktoré mali rovnakú nastavenú liečbu a vek ako hore uvedená 30 ročná pacientka na začiatku článku, ale týka sa všeobecne žien v tehotenstve.

(Takisto, v clanku sa spomina "risk of preeclampsia" - ale opat, nikto z nas nevie, ci ju bude alebo nebude v pripadnom tehotenstve mat.)

Hore uvedený citát sa tomu venuje, a kebyže má autorka systolický tlak napríklad 145, tak by riziko preeclampise bola 20%.

ahjaj

Tomas, buď si istý, že lekári ju informovali, vlastne ona zatiaľ dieťa nezamýšľa, len lekári ju upozornili, že ak chce mať, tak nech dlho nečaká, lebo sa to bude zhoršovať. V treťom semestri môže brať na hypertenziu lieky, ak nie je príliš veľká a zrejme nie je, inak by sa obvodný o gravidite ani náhodou nezmienil, tak preeklampsia môže a nemusí vzniknúť a tá môže vzniknúť aj u inak zdravej ženy.

ahjaj

tomas, čo je vážny problém? Pôrod vákuovou extrakciou? Pôrod kliešťami? Pôrod cisárskym? Zlomená kľúčna kosť bábätka? Nešikovnejší či priveľký nástrih hrádze? Pre nezasväteného to nič nie je. Ale kto to zažíva na vlastnej koži, tomu je. Takže štatistiky sem alebo tam, pôrod je z lekárskeho hľadiska stav, ohrozujúci zdravie a život ženy aj dieťaťa. Preto je nutný lekársky alebo odborný dohľad. Ak má bábätko omotanú pupočnú šnúru okolo krku, lekár povie žene, aby netlačila a vyslobodzuje bábätko. Potom pôrod pokračuje. Žena sa dozvie až z papierov, akému riziku bolo jej dieťatko vystavené. A keď je žena chorá, treba konzultovať s viacerými lekármi a starostlivejšie ju sledovať, je častejší predčasný pôrod a pod.

Bubliii

Som ešte chcela k tomu neplavcovi, chapem tvoju pointu, ale opat mi to nepride vhodne prirovnanie. Neplavec moze doplavat na ostrov a plavec sa moze utopit. Samozrejme uspesnost pri jednom a riziko pri druhom su nizke, ale nie su nulove. To je dolezite si uvedomit. Ja verim, ze autorku o tych zdrav.rizikach doktori informovali, ale to, ci sa jej nejake dieta podari, ze uz len vo hviezdach.