ahojte, mam 24 rokov, v detstve som nikdy nemala vazne zdrav.problemy. Od 19. mam celiakiu a alergiu na mlieko, silnu astmu, alergiu na slnko a mačky, večne mám ureaplazmy a mykózy, tráviace ťažkosti, hemeroidy, chronický zápal dýchacích ciest, kazia sa mi zuby, mám hemofíliu a aj hypertenziu, cysty na prsníkoch...... Už prestávam vládať riešiť zdravotné problémy akoby som mala 60 rokov.. Životný štýl mám super, preto sa ja aj všetci okolo divia, prečo práve ja. Bojím sa že budem mať problém otehotnieť, keď je moje telo tak poškodené.. Ešte dieťa neplánujeme, no gyn aj obvodná mi povedali že do 30 by som mala mať deti kvôli môjmu stavu.. že čím škôr tým lepšie.. Stále to mám v hlave, myslím na to, že čo ak s tým budem mať problém...
Viac diagnóz v mladom veku-mozem vobec otehotniet
Tomas ano, som vedkyna a hadat sa tu o tom, ci vravim pravdu alebo nie sa s tebou naozaj nemienim. Takisto ti posielat studie. Robim biologiu, ale nie ludsku a rozhodne sa mi nechce po deviatej vecer prehrabavat v clankoch a hladat, co mi udrie do oci (obzvlast ked to robim cely den v praci).
Autorke som zamerne nepisala nic, lebo som nikdy nerodila ani nebola tehotna a takisto nie som lekar, aby som fundovane posudila ci smie alebo nesmie rodit; mozem jej akurat tak odporucit pracovat na svojich doterajsich zdrav.problemoch a riadit sa radami ozajstnych lekarov.
Ale dala som si tu namahu a pozrela si clanok, co si mi zaslal (aspon som si takto pozrela nejake info ku teme). Prizmurim oci nad tym, ze je 5 rokov stary, takze cela liecba hypertenzie pocas tehotenstva za ten cas mohla urobit pokroky.. Takze: pacientka v studii ma 30 rokov a lieci sa od 25r, autorka ma 24 a nespomina konkretny vek, kedy jej bola stanovena hypertenzia. Zaver: porovnavame dva uplne odlisne pripady, a to je vo vede nezmysel. Dalej: v studii sa spominaju lieky, ake pacientka berie, my vsak nevieme ci autorka berie tie iste lieky a ak ano, ci v tych istych davkach. Takze sa zase vraciame k zaveru 1. Potom hned prva veta v clanku.. "chronic hypertension".. teda chronicka hypertenzia, otazka znie co presne je chronicka hypertenzia? Ako dlho musi byt KT zvyseny, aby sa stav dal oznacit za chronicky? Pri vacsine ochoreni by to mal byt cca rok, ak sa nemylim, tu si nie som ista (opakujem, ze nie som lekar). Takze vieme s urcitostou, ze autorkina hypertenzia je chronicka? No a to je len zlomok z clanku, co si tu uviedol. Sice si v tvojom predchadzajucom prispevku vytiahol z clanku nejake data, ale zabudol si nielen uviest originalnych autorov (na ktorych sa odvolavaju aj autori tejto studie), ale takisto konkretne hodnoty tlaku, ktore by si autorka prispevku mohla eventuelne porovnat so svojimi hodnotami a tak zistit, ci je clanok pre nu smerodajny a poskytuje jej uzitocne info alebo nie. Takisto, v clanku sa spomina "risk of preeclampsia" - ale opat, nikto z nas nevie, ci ju bude alebo nebude v pripadnom tehotenstve mat.
Celkom na tento prispevok vycerpal, uprimne. Clanok je to celkom zaujimavy, ale nie je dobre prelozit par viet a potom nimi strasit ludi v style vsak je to napisane vo vedeckom casopise, tak to je pravda. Nehrajme sa na to, co nie sme (v tomto pripade na lekarov). Autorke drzim palce a prajem jej pokial mozno bezproblemove tehotenstvo ukoncene uspesnym porodom.
Bubliii :
Naozaj si vedkyna ? Ak by si bola vedkyna a bola pravda to čo hovoríš, tak už by si mu tu v tvojom predchádzajucom príspevku dala nejaky obzvlášť dobrý argument ktorý by dokazoval že sa mýlim, alebo ešte lepšie séria výskumov ktoré by ten moj poslaný výskum odrovnali. Stránka ktorú som posielal nie je neseriozna, a ak neseriozna je tak to dokáž.
Netvrdil som tu žiadne mimoriadne veci. Tvrdím len že pôrod je pre ženu náročný sám o sebe, a najväčšia záťaž je pôrod pre srdce, preto pôrod pre ženy so slabým srdcom nie je vhodný a nie je pre nich určený, rovnako tak ako nie je určené neplavcovi plávať na kilometer vzdialený ostrov.
Mne uplne staci jedna choroba a jedna liecba,pri ktorej dieta mat nemozem alebo musim zmenit liecbu,co by bolo pre mna velke riziko,ci ma to neohrozí na zivote.pri tych vsetkych kombináciách ja by som sa na zakladatelkinom mieste na dieta vykaslala.este si kvoli tomu viac dobabre zdravie.skor adopcia.
No Tomáš, to sa teda mýliš a je to sakra rozdiel.. som vedkyňa a pokiaľ nemáš skúsenosti v odbore, len veľmi ťažko rozlíšiš seriózne a neseriózne štúdie. Mnoho časopisov sa len tvári, že sú seriózne.
Celkovo súhlasím s filipou. Prezentuješ sa tu ako vševed a to je vrcholne nepríjemné. Prečo sa nevyjadruješ len k tomu, v čom sa naozaj vyznáš? A dokonca v témach o pôrode??
"mam celiakiu a alergiu na mlieko"
bezlepková diéta nie je problémom, a mlieko je otázne, či alergia na bielkovinu kravského mlieka alebo laktózu - tak či tak, toto problém pre tehotenstvo nie je
"silnu astmu"
tá môže byť nebezpečná, ale odporúčam kúpeľnú liečbu, inhalácie, čističky vzduchu
"alergiu na slnko a mačky"
dajsamisvete. Alergia na slnko vie prejsť za jedinú sezónu, ak sa človek sústredí
"ureaplazmy a mykózy"
dajú sa liečiť
"tráviace ťažkosti"
tie sa počas tehotenstva môžu vystupňovať
"hemeroidy"
tiež sa to môže počas tehotenstva zhoršiť
"chronický zápal dýchacích ciest" - no súvisí to s astmou a odporúčam kúpeľnú liečbu
"kazia sa mi zuby"
roky mi nemuseli opravovať zuby, a posledný rok opravovali až 6 zubov
"hemofíliu"
najľahšieho stupňa - dá sa s tým žiť
"hypertenziu"
tá sa časom môže zvyšovať, je však otázka, ako na ňu zapôsobí gravidita, počas gravidity majú niektoré ženy nižší tlak, iné naopak vyšší, takže ustavičný monitoring
"cysty na prsníkoch"
a to ktorá žena nemá?
Bojím sa že budem mať problém otehotnieť, keď je moje telo tak poškodené..
Nuž, čo sa pokazilo, to sa napraví. S alergiou na slnko sa dá pekne vybabrať, naštuduj si na nete, dýchacie problémy, aj na to sú metódy. Neviem, ako si na tom s pohybom. Ale na astmu, dýchacie ťažkosti pobyt v horách a nie namáhavý pobyt na čerstvom vzduchu, ďalej soľné jaskyne, soľné inhalátory, čističky vzduchy, rôzne cvičenia na zlepšenie kapacity pľúc.
Zdravá výživa, niečo na zlepšenie dýchacích ciest, jedlá proti zápalom a zvýšenie imunita - to je kľúčom k úspešnému tehotenstvu
Tomas, ak je matka zdravá, to riziko pri pôrode aj tak nie je malé. Dieťa môže mať omotanú pupočnú šnúru okolo krku a vo vypudzovacej fáze, keď rodička zatlačí, pupočná šnúra sa napne a bábätko sa zadusí, môže mať väčšiu hlavičku a zaseknúť sa v pôrodnom kanáliku, placenta sa môže prilepiť na maternicu a nevypudiť sa celá, pôrod sa považuje za život ohrozujúci stav - to podľa lekárov. Pozri si len štatistiky pôrodov cisárskym rezom. Matka dôjde do nemocnice s kontrakciami ale hrdlo maternice sa nechce otvárať. Bežný problém prvorodičiek. A tak sa čaká a čaká. Hodiny, jeden, dva dni. Matka je vyčerpaná, spať kvôli kontrakciám nemôže, ale pritom sa neotvára, alebo otvára veľmi pomaly. Od vyčerpania vznikajú obavy, či vôbec zvládne aktívnu svalovú činnosť počas vypudzovacej fázy, a zvýši sa jej teplota. Ak teplota vystúpi nad 38,2 stupne, lekár sa pristupuje k cisárskemu rezu. Pri epidurálke hrozí nesprávne podanie a ochrnutie. Pri celkovej anestéze hrozí problém s krvným obehom a srdcom.
Tomáš, ty si kedy stihol vyštudovať medicínu a stať sa lekárom zakladateľky témy?? Nie si náhodou príliš trúfalý hodnotiť jej situáciu?
Mal by si sa viac kontrolovať.
ahjaj :
No však nech sa rozhodne ako len chce, je to jej slobodná voľba na ktorú má právu, ale bolo by dobre aby bolo oboznámená s faktami a bola jej povedané aké velmi rizikové to pre nu bude. Po tom čo bude oznámená s faktami až potom sa môže sama rozhodnut. Bolo by trochu nespravodlive aby sa musela rozhodnut v takto dolezitej veci, bez toho aby boli poskytnute vsetky informácie.
Aj pri zdravej matke môžu nastať komplikácie, ale to riziko je tam velmi malé, zatiaľ čo u chorých ludí sa to riziko niekolko násobne zvyšuje.
milý Tomas. Nie Ty chceš byť tehotný, ale ona. Pripadá mi dosť inteligentná na to, aby vedela, do čoho ide a keďže ona je vo svojej koži viac doma, ako Ty v jej koži, tak sa rozhodla tak, ako to bude pre ňu najlepšie. Ona kladie otázku, či si myslíme, či vôbec otehotnie. Lekárske riziko nechajme teda láskavo na jej lekárov a na jej zváženie, a nerozmýšľajme za ňu. Pri niektorých chorobách totiž k tehotenstvu nedôjde kvôli tomu, aby plod nebol poškodený. A ja jej otázku vnímam tak, či si myslíme, že by otehotnieť fyzicky mohla. A v tom prípade to nechať na prírodu a na Boha, či gravidita vznikne a zvyšok v dôvere v Boha na lekárov. Ak bola otázka myslená tak, či si myslíme, či by to od nej bolo správne, v tom prípade, nie sme lekári a nie sme v jej koži, aby sme to mohli posúdiť. Na jednej strane môžu stáť všetky logické argumenty, ak na druhej strane duša ženy piští po tom, že sa chce pokúsiť mať dieťa. Verím, že lekári by urobili všetko tak pre ňu, ako aj pre jej dieťa, keby sa tak rozhodla, ale záruku, že všetko dobre dopadne jej nevieme dať ani my a ani lekári, tí to nevedia dať ani úplne zdravej matke, veď sa nedá vedieť vopred či napr. pri pôrode nedôjde aj pri zdravom človeku k nejakej komplikácii.
Mne jeden lekár z gynekologického oddelenia v nemocnici počas gravidity s dcérkou povedal, že je to proti prírode donosiť ju, mala by som tehotenstvo prerušiť, a som s manželom ešte mladá, môžeme si spraviť ďalšie dieťa o pár mesiacov. Predsa ju mám, je šikovná a robí mi toľko radosti.