Civilny sobas & Cirkevny. Poradite?

Príspevok v téme: Civilny sobas & Cirkevny. Poradite?
buduca nevesta

Dobry den. So snubencom mame uz dohodnuty termin sobasa.Uz sme si zajednali hotel,vybavujeme vsetko ostatne okolo toho.Ale.Ja som odmalicka veriaca. Mam aj vsetky sviatosti.Uprimne.Cirkevny sobas ma pre mna dost velky vyznam..
No a moj snubenec chce zas sobas civilny. Jeho rodicia,stari rodicia-nikdy do kostola nechodili.Su ateisti.Vzdy sa z veriacich vysmievali,prehlasovali,ze oni prah kostola nikdy neprekrocia.Este aj jeho mamina mi povedala,akoze ja-ze nech nedufam,ze jej syn bude chodit so mnou do kostola..
On tam so mnou uz aj neraz bol.Ale len kvoli mne tam siel.Prosil ma,aby som to nahodou pred jeho rodicmi radsej ani nespominala.Ked sme sa aj bavili o detoch, tak on nema nic proti tomu,aby som dala nase deti pokrstit,alebo ze mozem chodit s nimi do kostola. Len teraz neviem,ako dalej so sobasom. Moj snubemec nie je uplne proti cirkevnemu sobasu,ale trva aj na civilnom. Ze on chce isto civilny sobas.Ja s tym tiez nemam problem.Len este za komunistov viem,ze to byvalo bezne,ze boli dva sobase. Civilny,aj cirkevny.Lenze tieto 2 typy sobasov boli uznane za rovnocenne, takze bud je sobas civilny,alebo cirkevny. Takze neviem,ci je mozne mat obidva sobase sucasne? Naozaj neviem,ako to mame teraz urobit. Nemate s takymto niecim skusenosti? Dakujem vam za rady.

buduca nevesta

Omen,dakujem ti velmi pekne.Obaja sme z BA.Tak si vsetko poziadame ako pises,a odovzdame to na matriku tej obce.Aj ostatne nalezitosti,ako nam radis.Dakujeme ti :)

Omen

Budúca nevesta, na obrade MUSÍŠ mať matrikárku AJ sobášiaceho!
Písala som ti, že je to zložitejšie, lebo som vytušila tvoj zámer. : )

Podľa zákona musíš postupovať takto:
1. podať žiadosť o uzavretie manželstva v mieste trvalého pobytu jedného z vás,
2. požiadať matrikárku o povolenie/ delegovanie/zmocnenie na uzavretie manželstva mimo miesta trvalého pobytu,
3. obidva doklady odovzdáš matrikárke v mieste konania obradu,
4. keďže na obecnom úrade majú obradnú sieň a ty chceš obrad mimo nej, tak musíš opäť požiadať o povolenie na uzavretie manželstva mimo obradnej siene. To miesto musí spĺňať zákonom stanovené podmienky. Za povolenia budeš platiť.

V prípade nejasnosti sa môžeš obrátiť aj na matrikárku v mieste svojho trvalého pobytu. A rado sa stalo! : )

buduca nevesta

Aliss dakujem.Ja som bola tiez na krasnych svadbach,ci uz to boli civilne,alebo cirkevne obrady.Prave preto,ze ide o dedinu a nemaju priestory ktovie ako reprezentativne,uvazujeme urobit si obrad v areali hotela v parku,v pekne vyzdobenom stane :)

Omen-dakujem.A ano,ta obec,kde sa nachadza ten nas hotel,ma matriku.Ide o dost velku obec vdaka tej rekreacnej oblasti.Takze ako pises,moze to byt matrikarka,alebo aj jeden z poslancov.Vsak si uz urcite niekoho z nich vyberieme. Dakujem ti este raz za vsetky mudre rady.

NeznamyTHM1986

For nevesta:
V horúčkach som zaspával
a mal som čudný sen.
Dúfal som, že bolesti ma
spánok zbaví.
Celá zem je v plameňoch
a nastal súdny deň
Tá vízia ma v každom sne
prenasleduje.

Davy ľudí v zástupoch
do plameňov kráčajú.
Mená všetkých svojich bohov
do ďaleka volajú.
Veria, že na druhej strane
ich anjeli čakajú.
Dúfajú, že neveriacich
konečne strestajú.

Nechápu, že ľudská duša
neprežije bez tela.
Prastarej rozprávke
obetujú priateľa.
Len aby sa dostali
bezpečne do neba.
Často kážu iným, no
myslia len na seba.

Človek by čakal,
že sa ľudstvo
zo svojich chýb
konečne poučí.

Ľudia však ďalej
opakujú
smrteľné chyby
minulých storočí.

Dávno vznikla tá rozprávka
a stratila zmysel morálka,
keď prvý klamár na zemi
stretol prvého hlupáka.

Sľúbil mu život po smrti,
stačí, keď dobre zaplatí.
Dostane po čom zatúži.
Odvolával sa na knihu lží.

ref.:
Skazení
stále nenažraní
Ľudia zlí
svojimi klamstvami
Dostanú
na tvoju hrobku kríž
Dúfajú
že aj ty uveríš

Zastav sa
a začni rozmýšľať
Začni žiť
prestaň len prežívať
Zabudni
na všetky pravidlá
Čo robia
peklo zo života

Davy ľudí v tvojom sne
do plameňov kráčajú
Týrajú sa navzájom
zdravý rozum strácajú
Zistíš, že to nekončí
ani keď sa prebudíš
Možno ťa vystraší
to, čo tu uvidíš

Naivne som dúfal, že
nočné mory skončili.
Keď sa moje unavené
oči otvorili.
Potom som však uvidel
krutú realitu.
Miliardy hlupákov a
klamársku elitu.

ref.:
Zlí
stále nenažraní
Naničhodní
svojimi klamstvami
Pribíjajú
na tvoju hrobku kríž
A dúfajú
že aj ty uveríš

Konečne stoj
a začni rozmýšľať
Nebuď len stroj
prestaň len prežívať
Zabudni už
na všetky pravidlá
Čo ti robia
peklo zo života

V každom kúte sveta veria klamstvám iným
o svojej pravde presviedčajú násilím
raz sa ľudia z toho zlého sna prebudia
len ak sa dovtedy sami nezahubia

ref.:
Zlí
stále nenažraní
Naničhodní
svojimi klamstvami
Pribíjajú
na tvoju hrobku kríž
A dúfajú
že aj ty uveríš

Konečne stoj
a začni rozmýšľať
Nebuď len stroj
prestaň len prežívať
Zabudni už
na všetky pravidlá
Čo ti robia
peklo zo života

zdroj: downtohell.sk

Omen

Petros, zákonu sa nedá "oponovať". Ten sa môže pripomienkovať, novelizovať, meniť, zmeniť. A tvoj názor nie je zákon, či? Je toto už lepšia odpoveď? ; )

Evusikc

Petros, myslim, ze kazdy clovek si je schopny urcit sam, ci je pre neho civilny sobas rovnocenny s cirkevnym alebo nie :) Ty svoj nazor vyjadrit mozes, ze ako to vnimas...ale ostava to stale tvojim nazorom. X milion ludi moze brat civilny sobas ako rovnocenny s cirkevnym. Ci sa ti to paci alebo nie. Je to kazdeho volba. Este ze mame slobodnu volu a mozeme vnimat veci po svojom :)

Omen

Sobášiaci MUSÍ byť z matričného obvodu, kde manželstvo uzatvárate.
To nutne neznamená, že to bude starosta. Môže to byť jeho zástupca alebo niektorí z poslancov.