Civilny sobas & Cirkevny. Poradite?

Príspevok v téme: Civilny sobas & Cirkevny. Poradite?
buduca nevesta

Dobry den. So snubencom mame uz dohodnuty termin sobasa.Uz sme si zajednali hotel,vybavujeme vsetko ostatne okolo toho.Ale.Ja som odmalicka veriaca. Mam aj vsetky sviatosti.Uprimne.Cirkevny sobas ma pre mna dost velky vyznam..
No a moj snubenec chce zas sobas civilny. Jeho rodicia,stari rodicia-nikdy do kostola nechodili.Su ateisti.Vzdy sa z veriacich vysmievali,prehlasovali,ze oni prah kostola nikdy neprekrocia.Este aj jeho mamina mi povedala,akoze ja-ze nech nedufam,ze jej syn bude chodit so mnou do kostola..
On tam so mnou uz aj neraz bol.Ale len kvoli mne tam siel.Prosil ma,aby som to nahodou pred jeho rodicmi radsej ani nespominala.Ked sme sa aj bavili o detoch, tak on nema nic proti tomu,aby som dala nase deti pokrstit,alebo ze mozem chodit s nimi do kostola. Len teraz neviem,ako dalej so sobasom. Moj snubemec nie je uplne proti cirkevnemu sobasu,ale trva aj na civilnom. Ze on chce isto civilny sobas.Ja s tym tiez nemam problem.Len este za komunistov viem,ze to byvalo bezne,ze boli dva sobase. Civilny,aj cirkevny.Lenze tieto 2 typy sobasov boli uznane za rovnocenne, takze bud je sobas civilny,alebo cirkevny. Takze neviem,ci je mozne mat obidva sobase sucasne? Naozaj neviem,ako to mame teraz urobit. Nemate s takymto niecim skusenosti? Dakujem vam za rady.

Aliss

Jo, jo, mozes mat v jeden den aj cirkevny, aj civilny sobas :) Nehovoriac o tom, ze kedysi sa to takto uplne bezne robilo. Moji rodicia sa brali v 86 a mali to takto. Najprv civilny sobas, potom cirkevny :) Mimo ineho, bola som na peknych civilnych sobasoch, aj na peknych cirkevnych. Takze je na vas, ci zvolite oba, alebo jeden a ten si spravite podla vasich predstav :)

petros

Nesúhlasím,že obidva sobáše sú rovnocenné.
Pri sobáši v kostole kňaz hovorí-Čo Boh spojil,človek nech nerozlučuje.To znamená,že táto sviatosť je nerozlučiteľná.
Na úrade je to len formalita.

buduca nevesta

Proti vam.Ja som mojho snubenca,ani jeho rodinu-nikdy neposudzovala podla ich ateizmu.Ludi posudzujem podla ich spravania,aki su.Tak nehodnot ani ty ludi podla ich nabozenstva.Dakujem.

buduca nevesta

Omen - dakujem ti moc.Velmi si to vazim. A ak sa ta este mozem opytat.Sobas budeme mat v rekreacnom stredisku,kde vlastnime chatu.Hned vedla nasej chaty, je hotel,ktory sme si uz rezervovali na svadbu,plus noclahy pre hosti.Tato rekreacna oblast patri do katastralneho uzemia obce.Pri civilnom sobasi nas musi sobasit iba starosta z tejto konkretnej obce,kde sa bude nasa svadba konat? Alebo to moze byt aj niekto iny,mimo tejto obce? Knaza by som chcela mat z mojho rodiska.Ale neviem,ako je to s civilnym sobasom.Ten by sme chceli mat vonku v areali hotela,v parku.

Omen

Rado sa stalo. Je to tak, ako si napísala: "obidva sobáše sú rovnocenné". Môžeš mať oba, ale musíš ich spraviť v tom poradí, ako som ti napísala. Dokonca to môžeš absolvovať v jeden deň alebo ten cirkevný odložiť na niekoľko týždňov, mesiacov...
Veľa šťastia! : )