kríza či rozchod?

Príspevok v téme: kríza či rozchod?
786glami

Dobrý vecer, asi sa potrebujem vyrozprávat, alebo si prečítať vaše názory a rady. V poslednej dobe si uvedomujem čoraz viac že so snúbencom mame veľa odlišného (alebo mám ja momentálne krízu a neviem ako ďalej?). Sme spolu už zopár rokov. Ano, mala som si všimnúť skôr...
On je úplný extrovert, všade kde príde robi zabávača, všetci ho majú radi, stará sa o seba až príliš na chlapa, skratka je obľúbený v spoločnosti. Ale ako chlap je absolútne nepoužiteľný.
Udržuje si postavu v posilovni, ale keď treba zdvihat ťažké veci, necha to robiť mna, ženu. Keď treba spraviť prace na dome, ak to ja nespravím tak to nebude urobene a aj keď ho k niečomu donútim tak to spraví tak zle, že mám ja robotu navyše. Keď treba pomôcť mojim rodičom hrabať trávu, rovno mi povie že to robiť nebude lebo sa mu nechce. Minule som ťahala ťažké kyble, robotníci na mna pozerali a hneď mi dobehli pomôcť, ten moj sa tváril že nevidi čo robím, inštaloval si ďalej xbox. Sama som bola naložiť skriňu a sama som ju dávala dokopy v noci. Takýchto príbehov mám desiatky, ak nie stovky. Keď prídem z prace, prvé čo robím hneď po ňom upratovať riady, nahadzane veci a tak ďalej. Poslednou dobou mi to strašne lezie na nervy a už nevladzem dokola všetko robiť od ženských prác po tie muzske. Už ani neviem byt k nemu mila a laskava. On jednoducho makať nikdy nebude.
Najhoršie na tom celom je že som nahodou stretla jedného muža z minulosti s ktorým sme skoro tvorili par. A ešte len vtedy som si všimla čo všetko ten moj nerobí. Ten muž mi otvoril dvere a pustil ma ako dámu dopredu. Toto som nezažila ani nepamätám. Rozprávali sme sa 3hodiny a ani neviem ako to ubehlo. Rozišiel sa nedávno s priateľkou. Keď som počúvala čo všetko pre ňu robil a ako sa k nemu aj napriek tomu správala,,,už len to že montoval nabytok do ich bytu a nerobila to ona je pre mna nonsens. Zaviezol ma domov, keď som chcela vystúpiť, vyskočil z auta a otvoril mi dvere. A potom ešte čakal dokym zájdem do vchodu. To sú pre mna úplne neuveriteľne veci a nechápem prečo som si take veci u môjho nevsimla skôr a neukončila to už dávno. Je možné že ma to prejde? Že to je len kríza po rokoch? Čo mám robiť? Dúfať že sa moj spamätá a začne robiť tie mužské ťažké prace, alebo ho to mám naučiť? Ja sa len strašne bojím toho že by mi to rodicia neodpustili a tiež všetci známi. Viete ten moj je síce strašne zábavný v spoločnosti a všetkých si vždy získa a je naozaj pekny muž,ale stokrát radšej by som brala nejakeho tichého hoci aj škaredého muža, len aby bol galantný a ochotný mi aj pomáhať. Ja už nevladzem všetko robiť sama, a bojím sa toho čo by bolo keby mame deti. Vtedy by som sa už asi úplne zosypala.

mirec411

...glami, sama cítiš, že v tom vzťahu máš pochybnosti o všetkom. Myslím v tých veciach, ktoré sú pre vzťah a spokojnú budúcnosť dôležité. Vybrala si si muža podľa vzhľadu a samozrejme že k tvojmu rozhodnutiu prispeli aj jeho taktické mužské reči a tvoja zamilovanosť. Z môjho pohľadu ste sa vo vzťahu zišli ako dva protiklady, ktoré majú rozdielne povahy, návyky a aj prístup k budovaniu niečoho spoločného - teda vzťahu a jednotnému "My". Vedela by si povedať, čo máte spoločné? Pohľad na život = Nie..., pohľad na spoločnú domácnosť a spolužitie v nej = Nie..., citlivý prístup a úctu k partnerovi = Nie..., spoločenská úroveň komunikácie = Nie..., vzájomná partnerská úcta = Nie... atď., atď. Nič nemáte spoločné. Myslím, že ťa nikdy ani skutočne nemiloval, pretože podľa prístupu k domácim prácam, či k tebe, sa prejavuje veľmi(!) sebecky a egoisticky.
Viacerí na fóre hovoria o druhej šanci, alebo o rozhovore, ktorý by mohol všetko napraviť. ...Ale asi prehliadli fakt, že ON je ten, kto by pri takom hovore rozprával hneď po tvojom krátkom úvode, a že ON je ten, ktorý mal veľa (ak nie až veľmi veľa) času na to, aby sa zapojil nielen do spolupráce v domácnosti, ale hlavne do budovania porozumenia vo všetkom ( - od prejavov úcty, citlivého vnímania tvojich potrieb, ohľaduplnosti...). Nezmení sa už nič - a ak, tak len veľmi krátke obdobie. Charakteristika jeho povahy? = Samoľúby narcis, nevšímavý egoista, pôžitkár a človek s nízkou úrovňou citlivého vnímania ( o citovom ani nehovorím...).
Máš obavy, čo by na prípadný rozchod povedala rodina. Nech povedia čokoľvek, ide o tvoj život a rozhodne ani jeden z rodičov, súrodencov, či tvojich blízkych s ním NEBUDE žiť, či dokonca mať rodinu. Uvedom si tento fakt, pretože okrem spomínaných vecí je toto veľmi dôležité.
Čo znamenajú zásnuby? Zásnuby vždy boli (a tak to aj ostalo) oficiálnym obojstranným uznaním vzťahu za seriózny vzťah. Zásnuby však nikdy(!) neboli záväzné! Bol to iba sľub, že ak sa bude porozumenie upevňovať a spoznanie obom prinesie pocit lásky a spriaznenosti (kompatibility, súzvuku), tak po určitom období po zásnubách bude môcť prísť k manželskému sľubu.
Veríš svojmu partnerovi?
Dokážeš sa na neho vo všetkom spoľahnúť?
Dokáže ťa on chápať a citlivo vnímať?
Aspoň sa snaží pomáhať ti a spolupracovať s tebou v každodennom rytme života?
Ani na jednu otázku asi nemôžeš odpovedať pozitívne. Všetky odpovede sú jednoznačné NIE. Ale ty predsa len váhaš...
Chápem, že vzhľadom k svojej povahe máš strach a zrejme si nevieš ani obhájiť svoj názor (ani pred partnerom, ani pred rodinou).
---------------------------------
Keď sa hovorí o vzťahu, tak vždy vravím, že pri rozhodovaní človeka o tom, KTO bude jeho partner, ide o život. Myslím tým o šťastný a pokojný život, alebo o ťažký a spackaný život plný všakovakého trápenia.
Všetko sa to udeje jediným(!) rozhodnutím. Aké bude to tvoje? Dnes to zaujíma ako hovoríš všetkých. Lenže dávaj pozor: - Nikto z nich NENESIE ZODPOVEDNOSŤ za to rozhodnutie!!!
Uvedom si, že ide o tvoj život a tvoju spokojnosť, či nespokojnosť.
Presne vieš, akého partnera máš doma a presne vieš, čo od neho môžeš očakávať, alebo čoho sa nikdy nedočkáš.
No tak sa spýtaj sama seba, či ho budeš mať doma celý život len na ozdobu, okolo ktorej budeš poskakovať, alebo či toho (zvonku) pekného chlapca necháš nejakej inej nešťastnici, ktorá mu bude robiť servis celý život a pritom si jej nikto ani nevšimne a vďaky sa nedočká ani do smrti.
--------------------
No a teraz sa usmej, nadýchni sa... a povedz sama sebe, čo od života chceš.
Dopredu ti môžem povedať, že život ti to určite dá. Stačí povedať CHCEM ho., alebo CHCEM ísť svojou cestou a s niekým iným.
Urob všetko tak, ako ti hovorí vnútorný pocit.
...A prestaň sa báť. Strach je diablov pomocník...

malySatan

najprv tu vyplakavaš a o tyžden sa s nim zasnubiš???? WTF?!!! na čo čakáš? otvor si papulu a povedz mu že je koniec! vrat mu prsten ak ti nejaky dal a dovi dopo.. tým ze to budes natahovat nevyriešiš nič, ani samo sa to nevyrieši, zbytočne budu mať nadeje aj pribuzní... hlavne tym svojim by si mala povedat pravdu!

ahjaj

a ešte dačo. V prvom rade by si si veci mala riešiť s ním. Nie rozchodom. Rozhovorom a daním akejsi skúšobnej doby trebárs 2 mesiace, čo bude a či zmení konanie. Povedať, že ste zasnúbení, a že nevieš aké by bolo, kebyže máte dieťa, ani vtedy by Ti nepomohol? A to by ho čo ožiarilo pri príchode potomka, že by sa zmenil?
Ak nezaberie, a nezačne pomáhať, môžeš začať.
1 raňajky. Urobíš pre seba. Umyješ tanier po sebe
2 ostatné jedlá: rovnako
3 pranie. Vyperieš a vyvešiaš len svoje prádlo.

ahjaj

milá glami,
mám vyše 40 a 2 deti. keď mám problémy, či už s manželom, alebo aj v práci, či s deťmi, viem ich povedať rodičom, pochopia ma a mám ten pocit, že kým žijú a vládzu, budú mi pomáhať. Rovnako aj brat a švagriná. Takže ak by si im mohla povedať, čo cítiš, a vysvetliť im svoju neistotu, myslím, že Ťa pochopia a podržia.

Andrej85

vidim ze vacsina ludi tu navrhuje rozchod, a aj ty sa zdas byt uz rozhodnuta. Ak ti ale mozem poradit, predtym ako sa odhodlas k rozchodu skus si so snubencom sadnut a otvorene sa porozpravat o tom co ta trapi.
Ano, mozno je uz neskoro a aj napriek rozhovoru nemusi byt ochotny sa zmenit...ale myslim si ze po dlhych rokoch spolu si minimalne jednu sancu na zachranu vztahu zasluzi.
Nie tak davno som bol v podobnej situacii ako vy dvaja s mojou dlhorocnou ex. Dovod na rozchod bol sice iny ako vo vasom pripade, priatelka ale podobne nekomunikovala co ju vo vztahu trapi a krizu vyriesila tak ze si za chrbtom nasla v praci nikoho ineho. Rozisla sa so mnou vlastne zo dna na den a poviem ti ze som v zivote nezazil ( a hadam uz nezazijem) nic bolestivejsie. Vyrovnavam sa s tym viacmenej dodnes, takze asi preto mam pre tvojho priatela malinko pochopenie.
Ako vravim, mozno uz je vazne neskoro ale mozno je to fakt len kriza, len to skus predtym ako sa rozides. A este nieco...napriek tomu co tu vacsina ludi pise, verim tomu ze clovek sa dokaze zmenit, hlavne z lasky k niekomu druhemu. Aj zo svojho okolia poznam niekolko prikladov.

Tomas12345

786glami :

Pokial si si nie si manželstvom zcela ista tak donho nepod. Radsej sa rozísť teraz ked je ešte na to čas.

786glami

pred 3dnami sme mali veľkú oslavu...všetci len tlačili kedy bude svadba kedy deti a mna len duchom chytala totálna panika. uvedomujem si, že to nie je dobre znamenie a citim sa byt zahnaná do kúta celou rodinou. ale vôbec netuším ako z toho celého vycúvať. všetci by už najradšej išli na nejaku svadbu sa zabávať a mám pocit že keby vedeli aké mám úmysly by ma zavrhli. vôbec neviem čo robiť. mám to hrať pomaly do stratena niekoľko mesiacov alebo ako? som veľmi tichý človek preto odo mna nečakajte hrdinské výkony. da sa vôbec vycúvať zo zásnub?

Lollka

Ty z toho vztahu nic nemas, len davas a nic nedostavas. To ze je pekny, stara sa o seba a je zabavny v spolocnosti, co z toho ty mas? Nevazi si ta a berie ta ako sluzku. Vykasli sa na neho, radsej odist teraz, aj po rokoch vztahu ako sa s nim trapit este dalej v manzelstve a pri detoch. Vykasli sa na to co si o tom bude mysliet rodina a znamy, oni s nim nebudu musiet zit, snad nechces zit s niekym len preto, ze sa paci tvojej rodine a kamaratom. Okrem toho som si ista ze ked im vysvetlis ako sa sprava vo vztahu, ze to pochopia.

vvendy

tak tvoj terajší partner ťa už berie ako samozrejmosť a samozrejmosťou je preňho aj to, že všetko zaňho urobíš, upraceš. skús to týždeň alebo dva spraviť tak, že to nebudeš robiť, nebudeš mu skákať okolo zadku. pokiaľ si to nevšimne a nezačne to riešiť a otáčať sa najlepšie, nemá to s ním zmysel, nech si ide bývať späť k mamke a nech mu ona skáče okolo zadku. a čo sa týka toho bývalého partnera tak to nikto nemôže vedieť či bude taký aj po xy rokoch vzťahu. prečo ste sa rozišli vtedy?