Ahoj. Nemám sa s kým poradiť, lebo okrem maminy nikoho nemám, tak to skúsim tu. Veľmi sa bojím o mamu. Keď som mala jedenásť, tak sa onkologicky liečila a aj ju operovali, vybrali jej maternicu. Vtedy mi to tajila a teraz po piatich rokoch sa bojím, že sa zas niečo deje a nechce mi to povedať. Ide o to, že som si všimla, že v noci jej často unikne moč, normálne sa pomočí a kvôli tomu som sa začala báť, lebo predtým sa jej to nestávalo, až zrazu a mám veľký strach, že to súvisí s rakovinou. Je pravda, že ona sa dlho v noci pomočovala, lebo keď sa to stávalo ešte mne, tak ma utešovala, že neboj, prestane to, že jej to prestalo až keď dostala menzes. Teraz keď sa jej na to pýtam, tak mi stále odpovie, že to nič nie je, že sú to len nehody, a že si nemám robiť starosti. Stále sa snaží, aby som nevidela, že mala nehodu. Vidím, že ju mrzí, keď si to všimnem a nemyslím, že je to preto, že sa hanbí, veď na to nemá dôvod aj ja som to dlho mala. Mám o ňu strach a neviem či mi hovorí pravdu, či ma nechce len chrániť, aby som sa netrápila. Je pravda, že vyzerá zdravo, športuje a nevidieť, že by bola chorá, ale aj tak sa bojím. Keby som zašla za jej lekárom, povedal by mi či sa niečo deje, keď ho vôbec nepoznám a nemám 18? Môže sa vrátiť nočné pomočovanie aj v dospelosti? Ak o tom niečo viete, tak poraďte.
Mám strach o mamu. Čo mám robiť?
Karin16 :
(lebo po takej operácii inkontinencia zvykne byť a inkontinencia môže aj kedykoľvek začať )
Sama si si odpovedala "inkontinencia môže aj kedykoľvek začať". Vzhladom na to že podstupila tu operaciu, nie je prekvapujuce že u nej to začalo po 5 rokoch.
(ale nočné nehody nezvyknú začať v dospelosti a tak zrazu. )
nezvyknú začínať v dospelosti ale u klasickych pacientov. Tvoja mama nie je klasicky pacient pretože už prekonala tu operáciu. Navyse u 40 ročnej žene sa môže začať už aj menopauza, nehovoriac o tom že ženám pri odstranenej maternice začina menopauza skôr.
Keby mala inkontinenciu, menej by som sa bála, lebo po takej operácii inkontinencia zvykne byť a inkontinencia môže aj kedykoľvek začať, ale nočné nehody nezvyknú začať v dospelosti a tak zrazu.
Hej, ale maternicu už nemá 5 rokov a prvýkrát jej ušlo tento rok, začiatkom augusta a veľmi sa to zhoršilo až v septembri. Inkontinenciu nemá, ani pri kašli, pri športe, ani pri smiechu, len v noci sa pomočí. Dúfam, že to nič nebude.
Karin16 :
No tak ono najčastejšie je pomocovanie u detí a starých ludí. Tvoja mama však mala odstranenie maternice a je dosť možné žee práve odstránenie maternice je jej teraz v 40tke začalo pôsobiť negatívne na udržanie moču.
Mimochodom tvoja mama nie je jedina ktorá má po odstraneni maternice problémy s močením.
Máš tam aj názor doktora :
"Po hysterektómii sa menia anatomické pomery v oblasti malej panvy, čo môže byť príčinou úniku moču. Močový mechúr klesá a oslabuje sa svalstvo panvového dna, takže pri zvýšení vnútrobrušného tlaku, napríklad pri kašli, kýchaní či nosení ťažších predmetov, uniká väčšie alebo menšie množstvo moču."
S najväčšou pravdepodobnostou ten únik moču nič vážnejsie neznamena, ale je to len dôsledok odstranenia maternice.
Mama nie je stará, má len kúsok po štyridsiatke a je ešte kočka. Myslela som si, že lekár mi nič nepovie. Mamina mi nikdy neklame, len či teraz mi niečo nezamlčala, lebo ma chce uchrániť pred trápením. Dúfam, že to nič nie je, že je to len obyčajné nočné pomočovanie. Je mi ale divné, že to začalo tak zrazu, z ničoho nič a stáva sa to často. Nikdy predtým som nevidela, žeby sa v noci pomočila, no keď sa to stávalo mne, tak ma zvykla utešovať, že to prestane, že jej to prestalo až s nástupom menzesu, tak snáď to ozaj nič nie je, len sa jej to teraz vrátilo.
Ja by som vyhladala liecitelku pani Albertovu. A Tomas ma pravdu, je to lekarske tajomstvo, doktor ti nic nepovie, je zbytocne sa ho pytat. Je to akoby si sla za knazom a spytala sa ho ake mal henten hriechy. Nepovie ti ich. Vela stastnia, urcite nemysli na najhorsie lebo ta to znici. Tvoja mamka najlepsie vie co jej je a urcite to bude riesit lebo tu chce ostat pre teba. Aj ked osobne ai myslim ze jej nic vazne nieje. Vela ludi sa pomocuje, a tak isto ako aj moja mamka ma vybratu maternicu- nema sa to uz kde rozsirit kedze ziadnu uz nema.
ak sa to samo neupraví,tak vyhľadaj akupunktúru,nech posilní obličky,sú slabé,nestačia správne regulovať močenie
nech pred spanim tesne nepije... a nech ide na wc pred spaním, aby sa nepomočovala,
ked jej vybrali celu maternicu tak nadory sa nemaju ktore rozširiť,..ale predpokladam že tvoja mamka chodí pravidelne na gynekologicke prehliadky, ked pojde najblizsie , chod tam s nou... a potom sa mozes opytat na jej stav doktora ani o tom vedieť nemusi, si jej dcera , pribuznemu povedia , povies doktorovi ze mas obavy či ti netaji ze je chora... doktor ti urcite povie ako to je...
Nejde mi o mňa. Ak sa to vráti mne, hoc by mi to ušlo aj každú noc, to by som prežila, no ak by sa stalo niečo mame, to neprežijem, lebo je to najlepšia mama na svete. O tých cvikoch som čítala a už sme sa o nich bavili, ale u nej to nie je inkontinencia na ktorú sú tie cviky. Nemá problémy pri športe, pri smiechu, ani pri kašli. Jej to ujde v noci, normálne sa pomočí, lebo ju nutkanie nezobudí. Tiež nechcem pripustiť, že to súvisí s onkologickým ochorením, no bojím sa rakoviny, lebo viem, že tá sa môže rozšíriť hocikde a už ju mala. Ešte som nepočula, že sa nočné pomočovanie niekomu vrátilo v dospelosti, zato na onkológii som videla, že mamina spolupacientka pomočovala posteľ. Mama vtedy zľahčovala svoje ochorenie, nepovedala mi, že je vážne chorá, ale pamätám si na to dobre a dnes už viem o čo šlo. Dúfam, že teraz mi hovorí pravdu, že to nezľahčuje len preto, aby som sa netrápila, a že to ozaj nesúvisí s rakovinou. Tiež si skôr myslím, že sa jej vrátila enureza (ale v dospelosti?), no viete ako to je, na mojom mieste, by sa asi každý bál, keďže už bola onkologicky liečená.