Uzavrety ci manipulator?

Príspevok v téme: Uzavrety ci manipulator?
Lucinda000

Ahojte, moj prispevok bude asi dlhsi a potrebujem poradit co si asi vy myslite kto vlastne je a o co mu ide. Je to manipulator? Citovo uzavrety clovek ci kto vlastne? Za vela rokov ho neviem spoznat ani odhalit.

Sme spolu uz 7 rokov, no nebyvame spolu, stretavame sa este ako pubertaci len sem tam a samozrejme ja sa prisposobujem jemu kedy moze a kedy ma cas, ja vzdy priskocim, pretoze mam kopec volneho casu a nemam nejake zaujmy, nakolko nemam ani s kym, s kamoskami vybehnem mozno raz za dva mesiace. On je z mojho pohladu velmi tvrdohlavy, chladny a doslova workoholik. Tatiez je neskutocny puntickar, vsetko musi mat dokonale a vsetko aj okolo domu a na dome si musi spravit sam svojimi rukami, lebo on to spravi najlepsie.
Od zaciatku vztahu to nebolo ruzove, ja som zbalila jeho, vtedy sme sa ale aspon vedeli aj zasmiat, no ak som mu davala kopec tej prvotnej lasky zamilovanosti, naspat uz vtedy to velmi neslo, skor mi to prislo len ako lutovanie, neviem. Po pol roku sme teda zacali uz oficialne tvorit par. No uz odvtedy ho nezaujimali vobec moje nazory a sny, sice sa spytal niekedy na moj nazor, ale aj tak vzdy spravil po svojom a len mi povedal vysvetlenie, ze preco je to tak najlepsie. Za tie roky nemal na mna takmer vobec cas, iba po veceroch a aj to hovoril skor len o robote alebo sme sa spolu vyspali, no ak sme mali vedla seba lezat, tak nic,nechytil sa ma a vacsinou len zaspala odisiel potom domov. Takto to bolo stale a postpne zacali hadky, lebo mne tie prejavy a city chybali, on vsak tvrdil, ze je to detinske a to robia a hovoria len suknickari a rozpravkari a on je vzdy ku mne priamy a ze mne sa nepaci pocut pravdu. Bolo to vsak cim dalej horsie. V spolocnosti, na oslavach a podobne si ma nikdy nevsimal. Venoval sa vzdy vsetkym naokolo a ako vymeneny clovek, mily, prijemny...clovek, ktoreho kazdy ospevoval aky je galantny. Vzdy si vsal vypil az tak, ze nakoniec chytil nervy a zacal vyvadzat a na druhy den ako keby nic a obvinil mna, ze ja za to mozem, lebo som bola zduta. Takto sa to stale vlieklo. Nemala som pravo povedat nic, nikdy si neuznal chybu. Ak som chcela vyriesit problemy, komunikovat a povedat si navzajom komu co vadi, ja som mala dlhy monolog a on nic. Nemal vacsinou ziaden zaujem, vzdy bol unaveny a povedal, ze uz je psychicky unaveny a nebavi ho o donekonecna riesit. Boli sme rozideni asi stokrat. Vzdy som to ukoncila ja a vzdy som naspat pribehla. On nikdy nic. Pri kazdom rozchode som zistovala co robil a vacsinou sa vzdy chodil bavit nemal problem, teda opijat sa. Najviac sme boli od seba 3 mesiace, myslela som, ze budem z toho vonku, no aj tak som pribehla naspat. Kazdym zmierenim som myslela, ze to bude lepsie, ja som sa snazila, ale on akoby robil vsetko napriek aby som mu dala zase odkop. Nechapem preco to robil, vzdy ked som sa ho na to spytala, odpovedal, ze ved aj tak je to medzi nami zle, tak co. A uz posledny rok zacal oslovovat zeny, len tak, pozyval ich na kavu a rozpraval o sebe ako o chudatku a ako rad pomaha ludom. Ja som to vzdy videla aj ked som bola s nim, vedel sa strcit do zadku aj casnicke aj hocijakej zene ktoru sme kdekolvek stretli alebo prisli do kontaktu. Aj na tych oslavach ked tam bola nejaka nova zena, zacal ju stale podpichovat rozpravat a ja som vzdy bola vzduch. On tvrdil, ze su nove, ze nechce aby sa citili zle, ale ze ja patrim predsa do rodiny, ze je to ine. Podotknem vsak, ze mne sa nevenoval ani na zaciatku aby som sa necitila zle, takze si znovu protirecil. Proste ja si myslim, ze ak chlap miluje, ma mat vytvorenu akoby stenu, ktoru neprebura ziadna ina a on sam este tie zeny oslovoval a kazdej sa prihovaral a on nevidel a nevidi na tom nic zle. A ta miluckost a prijemnost, az nechapem ako to dokaze. Ja pocuvam len aka som nemozna a nepodporujem ho. Tak neviem ci hlada to pochopenie inde. Velmi vela som prenho vyplakala a jeho to nezaujimalo nikdy, lebo zase vinil len mna, ze ho vidim ako zleho, pritom vsetko robi pre nas. Nedavno bol posledny rozchod a zase som ho velmi prosikala naspat. Prosila som ho, ze nemozem byt bez neho a dala som mu moznosti, ze bud nech mi povie ze ma uz nemiluje a nech mu zmiznem zo zivota a bude to pre mna lahsie alebo nech to teda este spolu skusime ale nebudeme si robit napriek a klamat. Prisahal mi, ze s nijakou nic nemal fyzicky. Ci sa tomu verit da, neviem, ja neverim dnes nikomu. No tak po tomto vsetkom sa vas pytam a prosim o radu. Myslite, ze ma ma naozaj rad alebo sa zahrava? Vzdy mi tvrdil, ze aj on tuzi velmi po rodine, preto preraba cely dom. Preco by sa zase ku mme vratil a skusil to znovu. Vzdy som mu hovorila ako som citovo slabsia, nech mi neublizi a povie na rovinu nechcem ta, ale ze on ma klamat nebude. Tak sme znovu spolu, ale ja sa stale uz bojim co bude dalej a napriek tomu co mi povedal, tak sa bojim ci nesluzim len ako zadne vratka dokym mu do zivota nevstupi nejaka ina a mna odkopne ako handru. Aj ked ma predtym on nikdy neopustil. Aj co sa tyka sexu, necitim nikdy, ze by to bolo milovanie a z lasky, ale len sex. To len na podotknutie, ale tak kazdy clovek je iny, viem, ze vela je takych co tie city prejavit nevedia, ale samozrejme nejdem si ho zastavat. Len chcem otvorit oci, no nedava mi to vsetko zmysel. Jedno mi hovori tak, druhe onak, ja som vzdy len zastanca spravodlivosti a pravdy. Tvrdi, ze uz to nie je ako na zaciatku, ale ze ma este miluje. Aj ked podla mna to sa neda predsa lubit na percenta. Ved bud je to tam alebo nie. Co si o tom myslite? Som uz ako na ihlach, nie som najmladsia, mam 31 rokov, on 36. Preto si aj hovorim, ze ved na co by bol so mnou keby to nemyslel vazne? Ved ma uz taktiez dost rokov, aj ked je pravda, ze unho je to lahsie, len vyde a nema nudzu o zeny, to o nom tvrdili vzdy vsetci aj ked on to zahra ako vzdy na skromnost. Myslite, ze mu mam este verit? Ma to este zmysel? Ved dala som mu na vyber, ak ma naozaj nechce, neh mi to povie do oci, ale on tak nespravil a zostal zase so mnou. Ale preco potom to chovanie ked to bolo zle. Ja som cakala praveze zmenu k lepsiemu a nie este viac si ublizovat. Naozaj tomu vsetkemu nerozumiem. Prepacte za tak dlhy peispevok, ak sa to nieomu chcelo citat, prosim poradte mi co si o tom myslite. Aj tak to vsetko je pisane len v skratke. Dakujem pekne.

Tomas12345

herb :

Ja myslím že radiť jej hocičo je uplne zbytocne. Ona totiž svojho priatela neopustí aj kebyže jej spraví hocico. To je jednoducho taký typ žien že sa od toho muža nedokážu odtrhnut. Myslí si že vykecávanim tu niečo vyrieši, ale nevyrieši tým nič, lebo namiesto vykecávania by sa mala odhodlať konečne spraviť razantný krok v realite a nie tu na virtualnom fore.

herb

ahjaj, pytas sa na rodicov, tak mam uz len jedneho a nechcem ho zatazovat, riesime skor zdravotne veci a pod. velmi to nerozoberam s nikym, ked vidim, ake maju nazory.
lucinda, ked pises, ze stale preraba dom, tak poznam jeden par, co takto preraba byt a uz roky maju miesto bytu stavenisko, tiez robi vsetko sam. myslim, ze maju dost konfliktov vseobecne.
lucinda, to, ako pises ako sa sprava v spolocnosti, tak velmi presne si opisala ako aj ja to vidim. ked som mu to povedala, tak pozeral na mna a nechapal. ako dvaja cudzi, uplne sa odcudzi v tej chvili sa na mna ani len nepozrie. zato ma velku chut vsetkych ocaruvat a na vsetkych sa neprirodzene usmievat. tvari sa, ze ho zaujima kazda sprostost, ktoru kto vypoti.
on dokonca nahle hned na zaciatku prejde uplne daleko odo mna, akoze vobec nie je so mnou.
lucinda aj ked sebe zatial poradit neviem, tebe radim rozist sa, lebo s nim sa neda byt stastna.

daniela2

keď som si prečítala príspevok autorky témy, mala som pocit atmosféry prvej polovice 19. storočia. Ten chlap určite nie je žiaden manipulátor a s autorkou témy má tie najúprimnejšie úmysly.
Keď sa s ním viackrát rozišla, zrejme mu tým veľmi ublížila. Keď si ľudia zlomia nohu, niektorí kričia od bolesti, iní odpadnú a ďalší s rovnako silnými bolesťami iba ticho čakajú na pomoc. On je tá tretia skupina.
Robí si svoje veci, kým sa jeho priateľka rozpráva s jeho mamou. Je pritom ticho šťastný. Jeho priateľka a jeho mama si rozumejú. Vôbec ho nenapadne, že v tom môže byť niečo nevhodné.
Komunikácia. Keď je ticho, autorka sa snaží rozprávať, aby nebolo trápne ticho. To ticho je však trápne iba jej, jemu nie, je súčasťou jeho osobnosti.
Kedysi po niekoľkých mesiacoch takéhoto vzťahu nasledovali zásnuby, potom manželstvo a dieťa a do ticha sa miešali hlasy detí a komunikácia ohľadne detí a chodu rodiny. Spoločné dieťa? Obesil by sa? ublížil by jej? Hneval by sa na ňu? Nie, hneval by sa na seba, že nedokázal zabezpečiť zázemie, aké chcel preň pripraviť. Všetko zo zákulisia, všetko okolo a potom sa ticho prizerať a byť rád. Vianočné trhy, nákupy. Cíti sa pri nej uvoľnene, skúša si veci aj na seba.
Autorka témy nemá dôvod na nedôveru, vážnejším dôvodom by mohla byť nekompatibilita osobností týchto dvoch ľudí. Ona chce komunikovať, chce výraznejšie emócie, jemu stačí k šťastiu držať sa v ústraní.
Ja mám tiež dosť uzavretú povahu, ale keby som sa takýmto človekom nezdieľala žiadne spoločné záľuby, asi by som uvažovala nad tým, či ho mám rada natoľko, aby som ho vedela prijať takého, aký je, lebo iný nebude.
Že mu na priateľke záleží vidno aj z toho, že na výčitky potom telefonuje, aby bola spokojná, chce, aby bola spokojná. Jemu ten rozhovor nechýba, veď je ticho, ale akceptuje, že jej áno, tak jej volá, lebo mu záleží na tom, aby bola spokojná a vyrovnanejšia.
Viem si o ňom predstaviť, že bude verný manžel, a bude aj dobrý otec, ale komunikatívnejší, otvorenejší vo svojích emóciách nebude. Idú do spoločnosti spolu a venuje sa ostatným, ona je nič. Veď s ňou prišiel, otvorene, verejne, a tam si robí každý svoje, veď každý je zvlášť osobnosť. On si neuvedomuje, že by sa jej tam mal venovať, veď sa jej venuje doma, prečo by si ju vodil domov na čaj, a to aj neskoro večer, ked na druhý deň vstáva do práce?
Keby ona mala prácu, mala by konkrétnejšie o čom hovoriť a on by ju počúval. Keby mali deti, rozprávala by mu, čo ktoré urobilo, a on by ju počúval a mal radosť, ktorú by kvôli svojej povahe nevedel ukázať. Z práce by išiel k nim domov, s vedomím, že ide k ľuďom, ktorých má rád, a aj keby sa zavrel do izby, že potrebuje dačo robiť, bolo by to o tom, že deti sú v tých najlepších rukách a ona- jeho domov je tam.
Na vzťahu sa podpísala jeho uzavretosť a jej nedôvera, potreba viac komunikovať a rozchody. S jeho uzavretosťou sa veľa narobiť nedá, čo sa dalo, snažil sa napraviť. Rad by bol na autorke témy, či ho dokáže akceptovať s dôverou a či dokáže zladiť ich rozdielne povahy. Tam je reč aj o Lucindinom spoločensko-pracovnom živote a s jej frustráciou v tomto smere, ktorá sa potom premieta do vzťahu. Želám jej nájsť si dobrú prácu - pri páse a fyzická je len o financiách, a dočasné riešenie, skôr niečo, čo ju aj psychicky naplňa, o čom by mu s nadšením rozprávala a on by ju počúval a aby aj svojím finančným dielom budovala spoločnú budúcnosť pre seba a svoje deti a ako dospelý človek nebola odkázaná na príjem svojích rodičov.

ahjaj

urobila by som to, že by som išla pracovať niekde...hocikde, len nech mám nejaké peniaze, a potom si objednala na internete nejaký wellness pobyt na 2-3 dni a darovala mu poukážku. Len tak. S dostatočným časovým predstihom, aby si mohol veci naplánovať a vybrať dovolenku.
Inak môj brat je príšerne uzavretý. Počujem, ako sa rozpráva so švagrinou, jednoslovné odpovede, alebo odpovede na pol slova. Oni dvaja sa veľa nenarozprávajú.
Na narodeniny som mu kúpila puzzle jedného hradu v Sedmohradsku. So švagrinou dokážu takéto niečo siahodlho skladať. Bez slova.

ahjaj

a čo on do tej deviatej robí?
Nie je možné, že je jednoducho málovravný? Že je väčšinou ticho, ale niektorí muži fakt majú problémy rozprávať a neznamená to, že ti nemá čo povedať, on zrejme nemá čo povedať vôbec nikomu, lebo je introvert.
A keď sa hádate, tak na čom?
A to chrápanie, keď ti vadí, rozmýšľala si, ako to budeš riešiť, ono to bude vekom horšie a horšie? A aj to jeho mlčanie, keď teraz ťažko znášaš, tak to pôjde ešte ťažšie, keď budeš manželka.
Nejaké stolné hry? karty, šach, dáma, človeče sa večer nedá hrať? Alebo pozerať spolu nejaký film, na ktorom sa vopred dohodnete?
Na čom ste sa zvykli hádať?

Lucinda000

Ano, sme spolu takmer kazdy den. Od pondelku do soboty ak on nema nic ine, tak sa stretneme vacsinou tak o 9, o 10 vecer a aj to uz ked len vydem z domu, tak ma upozorni ze je unaveny a musi skoro vstavat, aby som to pochopila. Tak niekedy mu radsej vopred poviem, ze spolu nebudme, ked mam toto pocuvat a radsej by som vymenila tieto na nic vecere za jeden zmysluplny den kedy unaveny nebude. No on aj keby je sam, skor spat ako o polnoci nepojde. Cely tyzden teda po veceroch sme len unho, dame si caj a sedime, vacsinou to skoncilo hadkou, posledne dni sa to celkom drzi ok. A nedele vacsinou ideme len tak na kavu mimo mesta alebo po obchodoch, v tomto musim priznat, ze ma trpezlivost a pozera si veci aj on pre seba. Takto to je vacsinou stale. Vcera na trhoch len tak sme sa presli, nieco si dali na pitie, sadli na kavu. Ale aj tak stale citim, ze on mi absolutne nema co povedat a kedze tam nechcem stat alebo sediet ako dvaja mumaci, tak hovorim ja aj ked blbosti, pripadne sa ho aj popytam, ale on je strasne tak spomaleny, vacsinou ani neodpovie alebo len take letme odpovede o nicom. Ziadny zivot energia, ale tak musim uznat, ze teraz to bolo pochopitelne, lebo bol po robote a spal veeelmi malo, ale tak je to aj vzdy. Citila som sa tak normalne, ziadne specialne emocie. Boli sme spolu od tej 3 asi do 10tej vecera. Ja nespavam unho, on u mna uz vobec nie. Kedysi davno este ked nemal dom v stave prerabky, tak som parkrat unho prespala, ale teraz niekolko rokov vobec a on u nas nikdy nechcel aj ked som velmi chcela. A unho teraz sa moc neda, lebo ma len malu postel, aj ked ja by som kludne spala aj tam, ale on ma nevola a aj ked zasrandujem, ze zostanem, tak nic nepovie. Pravda je aj, ze ja sa pri nom vobec nevyspim, lebo chrape a v tomto som hakliva a neda sa mi spat :( to je dalsi kamen urazu. Predtym co som mala partnerov, normalne spali aj u mna, nerobilo im to problem a ani jeden nechrapal :(
A tie neskore vecere, tak to je vzdy to iste, unho, kava caj, pripadne on este nieco robi a ja sa rozpravam s jehou mamou a potom ideme od neho okolo polnoci plus minus a aj to s vycitkami ci nechapem kedy vstava. Lenze ja za to nemozem ked ma cas az o 10 vecer.
Co sa tyka darcekov, zatial sme nezhanali, ale predtym roky som pozerala spolu s nim nieco pre jeho mamu, ale to uz mal vopred naplanovane ze co jej chce dat, ale ano radila som, no aj tak nikdy nedal na moj nazor, takze som bola zas len akoze pritomna.
Dalsia vec co ma napadla, poznam vela parov a vacsinou sa chlapom pacia partnerky nenalicene prirodzene..ja som zvyknuta sa malovat, citim sa tak dobre, ale pred nim jasne, ze chodim vacsinou bez a to sa ma vzdy spyta ci som si zabudla oci..akoze zo srandy..mm tak neviem..a ini chlapi hovoria svojim polovickam ake su krasne ked su aj nenamalovane. A vlastne ten moj mi nikdy nepovie ze aka som krasna, ale skor typu, ze mm aka sucina dal by som si povedat a podobne..

ahjaj

"ok zavola, lebo je to povinnost alebo preto ze som mu to niekedy vycitala..."
keď si mu vyčítala, že nevolá a on ti volá, je to preto, že mu na tebe záleží.
A nejak zisťujem, že ste vlastne spolu takmer každý deň, nie?
A kde sa zdržiavate?
"boli sme spolu v piatok neskoro večer"
a kde ste boli spolu? A dokedy? Prespal u Teba? Alebo Ty uňho? Alebo ako prebehlo to stretnutie a ako dlho trvalo?
Na vianočných trhoch. Dobre si sa cítila? Nakupovali ste? On sa ako tváril? Kupujete niečo spoločne? Radíš mu napr. čo kúpiť pre mamu, alebo pre iného príbuzného?

Lucinda000

Boli sme spolu v piatok neskoro vecer, v sobotu bol v robote, vtedy mi raz napisal, predtym ako som isla von s kamoskami. A vcera sme boli spolu na trhoch od nejakej tretej. Nedele mava vacsinou volne, ostatne dni len vzdy neskoro vecer a to ma teraz takmer cely december dovolenku, iba par dni ide do prace, ale ostatne dni robi na dome, no ak maju nejaky vecierok z prace ci nejaka oslava v rodine, to ide vzdy. Dnes mi raz zavolal, ale aj to mi pride take nasilu, lebo je skor ticho, caka co poviem a pripada mi to, ze ok zavola, lebo je to povinnost alebo preto ze som mu to niekedy vycitala...
Velakrat som pocula o roznych paroch co mali dlhorocne vztahy, ktore ked sa ukoncili, hned na to si nasli ineho a tam to islo raz dva aj do pol roka...
Ja toho mojho vazne nechapem, cely vztah, cele roky preraba dom sam, vela casu ubehlo, vsetko sa odklada na potom na potom..nic si neuvedomuje, ze cas bezi a nie sme tu vecne :( je tvrdohlavy a aj keby sa na hlavu postavim, neuberie z toho co chce on..aj tak ta prerabka je stale na dlho a za cele roky co mal dovolenku z prace, ani raz ani raz ma nikam nezavolal, ze by ju chcel vyuzit pre nas...vzdy iba na robotu na ten dom..a jeho verzia ze ked ho dorobi, potom tam pojdem byvat a vyskusame si byvanie a potom ak by to slo, tak dieta....no akoze chapem, ale co mam ja skusat pane boze, potom sa rozhodne len tak, ze nie, ze neskacem ako by si zelal a odhodi ma ako handru? Nevidim mu do hlavy, to je tazko povedat....domyslam si len z jeho skutkov a gest co spravi :(

ahjaj

kedy ste teraz boli naposledy spolu? A ako ste spolu strávili čas?
Od piatka sa ti koľkokrát ozval, koľko ste spolu strávili času a ako?

rozprávala som sa s mojím 33 ročným kolegom z práce Žil s priateľkou 9 rokov. Ona chcela svadbu a bábätko. A on, že sa na to necíti. A celé roky to takto išlo. Nakoniec povedal, že jej nevie sľúbiť ani len to, že kedy, lebo sa na to necíti, má ju rád, ale nechce byť manželom, nechce byť otcom, on sa chodí rád zabávať, míňať peniaze, a to by si nemohol potom dovoliť.
Rozišli sa a tri mesiace po rozchode bola jeho expriateľka tehotná a vydávala sa. Teraz majú dve deti, a že to vyzerá tak, že je veľmi spokojná.

Lucinda000

A este by som chcela napisat co ma tiez trapi, ze vzdy ked mame byt spolu, ja sa tesim, ze budeme len my dvaja a on akoby so mnou sam ani nepotreboval byt, vzdy viac vyhladava spolocnost, len aby sme s niekym boli a tam som samozrejme len vzduch, akasi prisediaca, ktora sa musi bavit s ostatnymi, lebo jasne, ze s kymkolvek sme, tak ja prenho neexistujem absolutne. Vacsinou ked sme sami, tak to len po veceroch, aj ked v poslednej dobe sme boli parkrat len tak, comu sa cudujem, ale aj tak myslim, ze skor vzdy uprednostni spolocnost, ludi, lebo so mnou je asi nuda a neciti to tak, ze len my dvaja :( aj v tej spolocnosti ked uz sme, mohol by dat trochu najavo s kym prisiel, ale to vooobec :( vyzera to ako keby prisiel kazdy zvlast :(