Bojím sa šoférovať

Príspevok v téme: Bojím sa šoférovať
Vesnican

Kupoval som si auto s veľkým nadšením. Tešil som sa. Šetril som si.
Auto som si kúpil a zrazu choď šoférovať, po tých rokoch.
Všetko sa mi zdalo také iné, iné ako keď si sadneš do vlaku a len si užívaš cestovanie.
Uvedomil som si, že som nerád ten, kto to ovláda a riadi.
Vadia mi autobusy, nákladné vozidlá. Bojím sa ich.
Celý protismer, ktorý sa na mňa rúti ma desí, predstavujem si, ako sa mu šmykne ruka a zabijeme sa.
Pri šoférovaní cítim úzkosť a strach.
Začínam sa autu vyhýbať, je stále len na dvore, radšej idem na vlaku. Hanbím sa to povedať rodine a kamošom, v čom je problém. Vyhováram sa na rôzne poruchy.

Normálne to auto nechcem ani vidieť, ani v ňom sedieť.
Je to len tým, že ho riadiť, inak mi autá nevadia.

Silne uvažujem, že ho predám, veď už ho aj predávam.
Mám tridsaťjeden rokov, nikdy som nešoféroval a v podstate ma ani neovplyvní, že ho mať nebudem, pri tej predstave cítim akoby mi padol kameň zo srdca.

dikyBrona

je dobre ked si niekto uvedomí že na to nemá, lebo ten komu sa smykne ruka na volante nebude ten druhy ale ty, ... koli tvojej neistote,
poznam chlapov ktorí auta nemaju, a su spokojní... niektorí sa venuju ciklistike, radsej idu na biku...alebo spojmi...

Aikido

Tomas ale kde v meste preboha moze ist 15 km/h? Vsak ho ostatni vodici zozeru.. Dufam, ze sa nam autor este ozve, ale presne viem ako sa citi, aj ja som mala chvile ked som sa na auto nemohla ani pozriet, nieto este jazdit..

Tomas12345

No tak to vyrieš tak že bud budeš chodiť autom velmi pomaly ( 15 km/h) alebo si kúpiš nejake naozaj dobre obrnene auto, nejaky džíp, alebo si kúp na auto nejaky dobrý pevnostný nárazník, ktorý auto ochranuje pred nárazom a tlmí náraz. Ciže ak bude na aute chodiť velmi pomaly, a budeš na aute mať pevnostný nárazník, tak by si sa báť nemal.

Aikido

Ahoj Vesnican, som velmi rada ze si sem napisal. Pretoze som bola v rovnakej situacii. Pred rokom som od rodinneho prislusnika odkupila auto, v dobrom stave, tiez som mala velke oci. Som 7 rokov po vodicaku. Chvilu som sa z neho len vytesovala a teda ze idem jazdit. Zaplatila som si kondicne. Myslim ze asi 5-6, ale nevidela som na sebe ziadny pokrok. Ba co viac tym ze moje auto iba stalo, tak mu zdochla autobaterka a technicky stradalo. Usudila som, ze tudy cesta nevede a najala som si chlapika, co chodil jazdit so mnou na mojom aute. To uz bolo lepsie (trochu), ale okrem financii ktore rychlo ubudali sa moj strach nemenil, stale som robila tie iste chyby, stale stres na ceste.. mala som aj dva tukance, co mi na sebavedomi nepridalo.
Takto sa to vlieklo rok, bez zmeny, kym som si konecne povedala dost a rozhodla som sa vratit k zivotu bez auta. Investovala som do toho more casu a penazi, pricom sa mi vratiila iba cca tretina kupnej sumy. A tych nervov okolo toho. Ale citim, ze som sa rozhodla spravne. Nebola by som dobra vodicka, proste to na sebe vidim. Ja viem ze 90% ludi ti asi napise ze to je normalne, ze kazdy mal strach atd, ale pokial to neprechadza, pokial nevidis zlepsenie, tak to normalne nie je. Uplne bez hanby auto predaj a kasli na hlupe reakcie okolia. Ani ja som nemala podporu rodiny, vsetci mi len vraveli ze to budem lutovat a podobne hluposti. A ty to mas o to horsie, ze si muz. Lebo u muzov sa automaticky predpoklada ze budu vediet soferovat. Never tomu, moj muz ma panicky strach z riadenia. Tiez to zistil az ked sme si kupili auto a zacal chodit do AŠ, ani ju nedokoncil. Tak tiez boli nanho blbe komentare, aky je neschopny.
Myslim ze dnes sa auta precenuju, idealne aby v kazdej rodine boli dve-tri, lebo vsak to je "standard" a "normalne". Ked niekde poviem, ze nemame auto a planujeme deti, pozeraju na mna ako na blazna. Ale ja si myslim, ze pokial zijes v meste, kde mas vsetko ako tak poruke, existuje MHD a ine sposoby dopravy, netreba mat nutne auto. Aj usetris. Auto dost zerie peniaze. A vystresovany vodic na ceste tiez nie je bohvieco. Takze za mna si sa rozhodol spravne a bude ti bez neho lepsie.

Lollka

Ked si v aute ako spolujazdec tiez moze auto co ide oproti dostat smyk, strhnut volant a napalit to do vas. Aj do autobusu moze napalit kamion alebo vlak sa moze vykolajit. Ked ides po chodniku moze ti tehla spadnut na hlavu. Vzdy sa moze nieco stat ale je to malo pravdepodobne, netreba preto zit zivot v strachu. Zaplat si kondicne jazdy v autoskole. Chod jazdit do nejakej ulicky kde nechodi vela aut, alebo v noci. Ja som mala tento strach na zaciatku tiez, aj som niekedy panikarila, aj po mne trubili. To si netreba vsimat. Skoro kazdy mal tento strach na zaciatku soferovania.

Kontrol0r_mobil

Len výdrž, nenechaj vyhrať strach. Moja prvá jazda bola hrozná, všetko v aute lietalo, každý trubil, a teraz lietam v pohode aj vo velkomestach :)