Moja babka ma 68 rokov a ma viac zdravotnych problemov. Najhorsi je cukrovka a ma problemy so zrakom. Na jednom oku ma sedu hmlu, ze ledva cez neho vidi a druhym vidi iba akoby cez tunel, ze iba v strede oka, takze nevidi periferne, ak k nej idete zboku, vidi vas skoro az ked ste priamo pred nou. Isiel som s nou v aute, kedze zle vidi, tak aj zle soferuje. Vec zbada iba priamo pred nou, ked sa chce pozriet zboku, musi sa uplne cela vytocit, robi zmatky a ja som sa strasne bal. Ona to navyse riesi tak, ze ide max 40 km/h, inak by to nezvladla. Lekari jej vodicak neriesia. Co myslite, co by sa malo urobit? Ja to urcite neoznamim na policii, je to babka, ani nikto z rodiny jej to nechce urobit, ze ona pokial by si nemohla ist pobehat na aute po obchodoch, tak by ju to psychicky znicilo. Na druhej strane, moze niekomu vazne ublizit. Doteraz mala par takych tuknuti pri parkovani, no tych je coraz viac.
Babka zle soferuje
Pozicaj si auto a niekde jej ho pusti dole brehom a rozflakaj alebo povytahuj kable s tym, ze sa to uz neda opravit. Davajte jej mesacne peniaze na taxik, kupte bicykel (alebo babetu) na pohon, tym nikoho snad nezabije. Nema za volantom co robiť.
Takze lepsie riesenie je zavriet oci nad babkou, pockat az zabije niekoho a potom za nou chodit do basy na navstevy ? Veru, to je lepsie ako keby nemohla chodit autom na nakupy.....
Prestahujte sa niekde vedla skoly, nech ma ta havaria nejake grády, aspon ju uvidite aj v telke v spravach....
Vnuk, ono kazda situacia ma riesenie. Vy len privierate nad nou oci, kym sa nieco nestane. Moji pribuzni tiez takto "riesia" jednu situaciu uz asi dve dekady, takze viem o com hovorim..
Kazdopadne tvoje svedomie, ak tak dokazes zit a pokojne spavat, prosim. Babka-nebabka, ja by som to nahlasila. Lebo je to jeden clovek versus x inych.
Áno.
Posudzujú sa papiere/potvrdenia a nie či babka dobre vidí.
Babka po dovŕšení 65 rokov asi bola u lekára, ktorý jej vystavil potvrdenie na 5 rokov o spôsobilosti šoférovať.Ak ho nemá a zastavia ju policajti,dostane pokutu a zákaz viesť auto,dokiaľ nebude mať potvrdenie.
Babka lekarom nepovedala, ze soferuje, takze by vedela, ze ju niekto z rodiny musel nabonzovat a to by bolo peklo. A ja som na internate 200 km od nej a rodicia chodia do prace, takze s nou nikto nemoze chodit. Ona sa doma nudi a preto chodi po obchodoch. Takmer vsetky ceny Lidl, Kaufland, Tesco... kde maju ake akcie vam vysype z rukava. Oco mi povedal, ze to by bola jej smrt, ak by musela sediet doma a nemohla by nikam chodit. U nich autobusy nefunguju ako mhd a babka by nevladala stat na zastavke, ale behat po obchodoch zvlada, lebo to ju bavi, zevraj...
Hej, ale autor písal, že lekári jej vodičak neriešia. A ja sa potom ako chodec čudujem, či ti šoféri nevidia?
Vnuk, ak takto šoféruje tak jej chýba skoro 50% rozhľadu,
hlavne na účastníkov cest.p. na malé vzdialenosti od vozidla
a pri malých rýchlostiach typických pre jazdu v intraviláne/meste.
Ako si spomínal kočík a pod..
Musite ist za jej lekarom a oznamit mu to nech si ju zavola na testy a on vyda potvrdenie ze nie je po zdravotnej stranke schopna soferovat, bude jej vodicak odobraty.
Ja myslim ze v ramci ochrany x potencialne ohrozenych ludi by ste mali dat babke odobrat vodicak.. nabuduce si to dieta zoberies na svedomie, ak by prislo k najhorsiemu? Je hrozne ked vies o takom velkom riziku a zamlciavas to len pre pokoj v rodine.
Alebo ste lenivi babke robit program, lebo z tvojho prispevku mi pride ze je castokrat sama. Ak by vodicak nemala, autom by ste ju povozili vy, tak kde je problem?
Prepac ak sa ti moj prispevok zda ustipacny ale ako chodkyna a tym padom neustale ohrozitelna osoba na ceste mi rozum zastava, kto vsetko ma dovolene jazdit s autom. Ozaj, alebo nech to babke vysvetli ocny lekar. Od neho to snad vezme, nie?