Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Priezvisko

Príspevok v téme: Priezvisko
Peter5687

Ozenil som sa a zobral som si priezvisko po manzelke, lebo sa mi moje nepacilo, mal som ho rovnake ako jeden znamy spevak, ktoreho v skole neznasali a smiali sa mi a mal som z toho traumu. Potom som sa rozviedol, no priezvisko som si nechal. Po case som sa spoznal s terajsou mojou manzelkou a teraz nedavno sme sa vzali, no tentokrat si ona vzala moje priezvisko. Ja som jej nikdy nevravel, ze som ho zmenil, podla mna to nebolo dolezite. No a teraz bola po sobasny list, no a v papieroch bol aj moj rodny list a tam zbadala, ze som mal ine priezvisko. Teraz mi tu robi strasnu scenu, ze ona nebude nosit priezvisko po mojej byvalej zene. Co si o tom myslite? Ved to je blbost, nie? O co jej ide? O mna ako o cloveka alebo o nejake priezvisko? Co mam robit?

Peter5687

Ludia, pochopte, ze ja s tym priezviskom zijem 15 rokov som uz nan zvyknuty a okrem toho ho nosia aj moje 2 deti z predchadzajuceho manzelstva. Preco ma sucasna manzelka nevie pochopit? Ved ak ma miluje, malo by jej zalezat viac na mne ako na nejakom priezvisku.

Emily opat

Vráť sa k svojmu pôvodnému priezvisku. No a čo keď sa tak volá nejaký spevák? Alebo si vezmi priezvisko po svojej novej manželke ak jej to bude vyhovovať. Len chlape potom bacha aby si to nepokašlal aj pri eventuálnej tretej či štvrtej pani manželke... lebo meniť tri štyrikrát priezvysko nie je bohviečo ahhhha hhhha haaa :))))
Inak jedna pani v banke v Martine sa volala pani Prdová! A vieš co? Ma moje sympatie, lebo to meno ustála!

Biela Kobra

Peter5687, to, či niekomu priezvisko znie pekne alebo nie, je na tejto veci to najmenej. Meno aj priezvisko je jedinečnou súčasťou človeka ako bytosti. Je to jeho hlavný identifikačný znak v spoločnosti. Keď sa žena vydáva, podľa našich zvyklostí sa časti tohto znaku dobrovoľne vzdáva a preberá na seba mužovo priezvisko. Priezvisko ale nie je len "označením" človeka, ale je aj označením rodiny, do ktorej človek patrí. Vydajom sa teda žena dobrovoľne vzdáva nielen svojho priezviska, ale dáva tým na vedomie, že prestáva byť súčasťou svojej pôvodnej rodiny a vstupuje do novej rodiny. Preto je zmena priezviska pri sobáši pre niektoré ženy veľmi ťažká. Navyše, pod priezviskom za slobodna ju poznajú priatelia, úrady, inštitúcie a toto priezvisko nosí celý dovtedajší život, čiže 20 - 40 rokov (až do svadby) a je jednoducho jej súčasťou. Sama o sebe premýšľa celé desaťročia pod svojím priezviskom. Po svadbe sa všetko zmení a nejde len o to, že si musí náhle zmeniť prinajmenšom 20 dokladov, podpísať kopec nových zmlúv a ďalšie nepríjemnosti. Ide o to, že sa svojho mena dobrovoľne vzdáva z lásky k svojmu mužovi a tým, že si zoberie jeho priezvisko, vstupuje do jeho rodiny.
A tvoja žena náhle zistila, že to vôbec nie je tvoje meno, tvoja rodina, ale meno tvojej bývalej a rodina tvojej bývalej. Pritom sa jej možno pôvodné priezvisko páčilo oveľa viac, ale OBETOVALA ho pre tvoje priezvisko.
A ty si jej to ešte zamlčal.
Ja by som ťa asi tiež zabila. Nuž, ráč si to čím skôr vyžehliť a v prvom rade ti odporúčam naklusať na matriku a požiadať o ďalšiu zmenu priezviska, zrejme novej manželky. Smutné je, že manželka musí tento kolotoč znova absolvovať tiež, takže ťa to asi bude stáť veľa čokolád a prinajmenšom jednu exkluzívnu dovolenku, aby ťa nekopla do prdele. Drž sa.

Angelika3

Chápem, že to nepovažuješ za dôležité, ale ženské sú už také, tvoja možno aj podvedome žiarli na tvoju bývalú a nie je jej príjemné nosiť jej priezvisko.
Na druhej strane, je úplne bežný prípad, že manželka číslo jeden si zoberie priezvisko po manželovi a po rozvode si ho nechá a manželka číslo dva si tiež zoberie priezvisko toho istého manžela, takže nakoniec sa aj tak volá rovnako ako bývalka. Skús to tvojej takto nejako vysvetliť a tiež tvoja poznámka, či jej ide o teba ako o človeka, alebo o dáke priezvisko je dosť trefná.
Ale vieš, skús pochopiť, že ľudia sú dosť háklivý na svoje mená a priezviská, keď nás niekto osloví inak, ako sa voláme, tak nám automaticky tento človek príde nesympatický. Pre tvoju ženu je to navyše nová situácia, že nesie iné meno, v súvislosti s tým mení doklady, inak ju oslovujú, takže si na to všetko musí zvyknúť a preto je kúsok na svoje nové priezvisko aj háklivá, jednoducho je to niečo, čo ju označuje a prikladá tomu (aspoň kým si nezvykne) veľký význam. Takže skús aj ju pochopiť. Verím, že sa to všetko utrasie a hlavne keď je nasratá, tak ju objím, a aj keby sa najprv bránila, objím ju znova :-) - rada pre všetkých chlapov ako zdolať nasratú ženu :-)

Aliss

Ja sa necudujem, ze je rozculena. Nerozumiem preco si jej to nepovedal pred svadbou. Ak by sa ti zdalo nedolezite dake ochorenie, ani to jej nepovies? Komunikovali ste vobec o vasej minulosti? Vie, ze si bol uz zenaty? Probuh normalne si s nou sadni a vysvetli jej preco si si zmenil priezvisko a preco si jej to nepovedal. A hovor pravdu. Ved ona by sa to tak ci tak neskor dozvedela. Ak by ste sli navstivit rodinu a zrazu by sa nikto nevolal ako ty...Omg, normalne mi je za teba trapne :D To uz aku doveru mas voci manzelke, ked si jej toto zatajil....Pekne s pravdou von a ospravedln sa jej. Nejde len o to, ze ona teraz nosi priezvisko tvojej byvalej, ale aj o samotnu doveru a uprimnost, ktoru si splachol do zachodika.

Omen

KristinaKuk, konečne niekto, komu to aj myslí! : )
Položila si správnu otázku, ale to nie je všetko! Je tu ešte taká maličkosť ako Žiadosť o uzavretie manželstva, kde o.i. MUSEL uviesť svoje RODNÉ priezvisko, ako aj priezviská svojich RODIČOV. Takže buď toto nespravil, a teda dopustil sa ďalšieho PODVODU alebo vyplnil a akože o tom jeho snúbenica NEvedela??? Robil to snáď na tajnáša?
Od začiatku táto téma vo mne evokuje viaceré otázky a na niektoré si už odpovedala.

a_dr1a

Ahoj Peter. Mnohe zeny, ked sa rozvedu, tak si beru spät svoje rodne dievcenske priezviska. Poznam dost takychto pripadov. Dokonca to maju cca do mesiaca ci ako od pravoplatneho rozsudku o rozvode zadarmo. Tuto zmenu priezviska. Potom sa uz za to plati. Takze aj zakon s takymto niecim pocita a pamata.
Pozri Peter. Si uz dospely muz. Ano, to si bol asi aj pri prvom svojom manzelstve), ale tu ide o to tvoje priezvisko. Ty uz do skoly nechodis. Ani si zrejme neni v kontakte blizkosti tych, co sa ti vtedy vysmievali. Ako deti. A teraz si uz predsa doslely muz. Zrejme islo vtedy o ZS prip. SS. Takze puberta by mala byt uz davno za tebou a aj za nimi. Si dospely chlap. Isto ani tvoji rodicia neskakali meter od zeme od stastia, ze ich jediny syn a drzitel ich mena, predsa len si muz (po meci) a jediny opravneny nositel vasho priezviska mena, si zmenil ich meno. Vasim na tradiciach asi aj zalezi, kedze este aj krstne meno mas po otcovi. Segry mas uz vydate a tie zas nosia priezviska po ich muzoch. Takze. Co sa takto vratit ku svojmu povodnemu rodnemu priezvisku po rodicoch? Myslim, ze okrem svojej terajsej potesis hlavne aj svojich rodicov. A pubertalne napady a dovody nechat uz konecne raz za sebou? Lebo ludia sa volaju rozne. Aj ako pohlavne udy, zvierata, rozne nadavky ai. A predsa si vacsina z nich nemenili svoje mena. Lebo je to ich identita. Ved s manzelkou mozete mat deti, ktore by tak nosili mena po nie ich otcovi a starych rodicov, ale po niekom inom, s kym nemaju nic spolocne. Nebolo by preto lepsie mat priezvisko, ktore uz mnohe tvoje generacie pred tebou hrdo pouzivali nosili a volali sa tak? Ide len o ochotu a tvoju dobru vôlu. Lebo puberta by mala byt uz davno za tebou. Ide tu o tvoju manzelku, ktora sa z lasky ku tebe vzdala svojho vlastneho rodneho mena priezviska, len aby s hrdostou nosila meno svojho muza. A v neposlednom rade tu ide aj o tvojich rodicov. Ak povies, ze tu predsa o nic nejde, tak si zober priklady znamejsich ludi od teba, ako sa rozculuju a chcu to aj sudne pomaly riesit - svoje ex, ktore nadalej nosia a pouzivaju ich mena (Adriana Karembeu, rod. Sklenarikova a jej ex Christian Karembeu; Lucia Barmosova a jej ex Pavol Barmos ai. A to su popritom zeny a ludia verejne znamy).

KristinaKuk

Pozri, bud chapavy a milujuci manzel. Zisti, ako sa da priezvisko zmenit a ak svoju manzelku lubis, das si naspat svoje a ona si ho da tiez, alebo si daj meno po tejto novej. Ved sas pravaj ako normalny pricetny clovek. Ona sa chcela vydat za teba a nie za tvoju ex. Hovori sa, ze zena nosi manzelovo priezvisko. A ona pritom ma priezvisko po tvojej ex. A to, ze sa ti to nezda cudne a este sa tu na nu stazujes...mozno si ju ani nezasluzis. Ved nepovedat svojej zene, ze si si zmenil priezvisko a ze ona ani nevie, ake maju tvoji rodicia. To je sa mi zda cele uplne cudne. Mozno ta tema ani nie je realna a zase si niekto robi standu. To, alebo si uplne retardovany.

imeta

tak pre ženu je to také gesto dôvery a toho, že proste patrí už k tebe do rodiny, takže v tom bude asi ten zádrhel. teraz má prakticky pocit, že sa vydala do rodiny k tvojej bývalej, nie k tebe