Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Manzel chce spisat zavet a svoju cast domu darovat synovcom

Príspevok v téme: Manzel chce spisat zavet a svoju cast domu darovat synovcom
Zmatena1

Ahojte mame s manzelom dom kde ja som prispela priblizne 1/3 a on 2/3, hypoteku nemame. Dom je mensieho typu. Kedze nebudeme mat deti zo zdravotnych dovodov, manzel chce svoju cast dat pisat synovcom. Myslite si, ze je to v poriadku? Neviem preco, ale citim sa ako posledna chudina. Synovci maju kazdy uz svoj vlastny dom a este maju dostat aj 2/3 z tohto. A ked sa manzel pominie skor, tak ja budem 1/3 vlastnik a oni si ma mozu odtialto na stare kolena vyhodit? Preco mam pocit, ze manzelove rozhodnutie ma ponizuje?

0v3cka

jedna tak sa to nevola predmanzelska zmluva ale sa po sobasi spise notarska zapisnica co sa ale neda napisat jednym slovom.

Omen

@ Odkedy je na Slovensku zavedený inštitút predmanželskej zmluvy? To by ma teda zaujímalo!

@ Zmätená, aj ja som z toho, čo si napísala zmätená. Čo vlastne ten tvoj manžel chce? Spísať ZÁVET v prospech synovcov alebo DAROVACIU ZMLUVU???

0v3cka

samozrejme to co som napisal plati len pri klasickom manzelstve bez zmluvy. napr v nemecku sa da rovno uzavriet typ manzelstva kde je oddeleny majetok.

uuleuskauu

No ale mate bezpodielove spoluvlastnictvo, ci ako? Je mozne, ze by taky zavet vobec presiel? Spisovali ste pred svadbou predmanzelsku zmluvu? Treba sa poradit s pravnikom.

0v3cka

ono to nieje take jednoduche. polovica toho co zarobil (a neminul) pocas manzelstva patri tebe je jedno ze si tam dala len tretinu. cize tipujem ze v najhorsom pripade polovica bude patrit tebe
. osobné by som s tým nesuhlasil. porad sa s pravnikom. možno by sa dalo dohodnut s manzelom ze zdedia oni ale ty tam budes mat vyhradne pravo dozivotne byvat.

myanswer

Ešte dodám, že ak im to len daruje v záveti a teba pritom nevydedí, tak to nebude platné, lebo po ňom dedíš ty... musel by im prepísať svoju časť ešte počas života (t.j. oni by boli vlastníci), a tým pádom on by už vlastník nebol.

Biela Kobra

Závet u nás je možné spísať, podmienky pre jeho platnosť sú presne určené. Manžel môže prepísať časť domu za svojho života na svojich dedičov, ktorými sú (okrem iných) aj Vaši synovci.

Závet a prepis majetku počas života sú ale dve rozdielne veci. Starší ľudia sa prepisom majetku často vyhýbajú problémom a hádkam dedičov okolo delenia majetku po ich smrti. Väčšinou sa do prepisu dokladá "vecné bremeno", teda povinnosť doopatrovať starého človeka - pôvodného vlastníka.

Na druhej strane, ešte je tu jedna vec: Dedičom manželovej časti domu ste v prípade jeho úmrtia v prvom rade Vy a manželovi súrodenci (ak žijú, určite aspoň jeden žil, keďže máte synovcov), prípadne aj rodičia, ak ešte žijú. Synovci sú až "druhostupňoví" dedičia, t. j. ak ich rodič, súrodenec Vášho manžela, už nežije. Na toto treba prihliadať aj pri prepise.

Nápad prepísať majetok na dedičov počas života, ak v rodine vládnu dobré vzťahy, považujem osobne za dobrý. Ak tam dobré vzťahy nie sú, je tu potom riziko, že obdarovaný bude dodržiavať literu zmluvy a nie jej ducha, t. j. že sa na darcu vykašle a s majetkom si bude nakladať bez ohľadu na darcove potreby a Vám môže tiež poriadne znepríjemniť život. Takže Váš problém nevidím ani v samotnom prepise manželovej časti domu, ale že podľa všetkého vzťahy vo Vašej rodine - a možno aj Váš s manželom -, nie sú také ideálne, ako by sa patrilo. Asi zato sa cítite neistá, vystrašená a ponížená. Ak je tomu tak, snažila by som sa tlačiť na manžela, aby to zatiaľ nerobil. Ak sú vzťahy dobré, choďte za nejakým notárom, on Vám to podrobnejšie vysvetlí, prednesie zákonné možnosti a snáď sa uspokojíte a rozhodnete sa dobre. Držím palce.

myanswer

Vyhodiť ťa nemôžu, keďže vlastníš 1/3 toho domu. Ale môžu na teba robiť nátlak, že ťa z tej 1/3 vyplatia, aby získali celý dom. Lenže to by tebe na kúpu bytu zrejme nestačilo. Nuž čo, prispela si 1/3, tak máš aj nárok na 1/3 domu, je to spravodlivé, tvoj muž svoje 2/3 môže prepísať, na koho chce (má na to právo), s tým nič nenarobíš.

zewa

Preco sa nebavis o tom s nim, ale tu s nami na fore?
A mam taky pocit, ze zavet u nas ako taky nie je možné spisat, nie je nieco smerodajne. Ci sa mylim?