Depresivna priatelka

Príspevok v téme: Depresivna priatelka
Priatel1357

Chodim vyse roka s 28-rocnou zenou (ja mam 35), ktora ma odzite velmi zle veci a mava casto depresie. Naucil som sa zvladat jej stavy a skoro vzdy ju dokazem dostat do pohody, ked sme spolu. Ja si myslim, ze by mala vyhladat odbornika, ale viem, ze ona by tam nesla a uz vobec by nebrala ziadne lieky. Viem, ze to nema zmysel s nou preberat, lebo to uplne odmieta. Otazka je, mate niekto realnu skusenost s tym, ze sa niekto dostal zo silnych depresii (to su az take, ze clovek ma apatiu a nevstane z postele, neumyva sa, nic cely den nezje), pomocou svojho partnera alebo mozno niekoho blizkeho, ktory sa onho staral, vybavoval mu veci, dodaval sebavedomie, pomahal, utesoval, povzbudzoval atd. alebo je to podla vas zbytocne a taketo stavy musi riesit iba odbornik? Ak odbornik, ako taku osobu presvedcit, aby za nim isla? Ako argumentovat, aby sa necitila ako "postihnuta", ze ma ist k takemu lekarovi?

Sonie

Neviem aké zlé veci priateľka zažila, akú má minulosť a čo spôsobuje je stavy. Najlepšie by bolo odborné vyšetrenie aby sa odhalil pôvod. Depresie sa dajú liečiť, ale nevieš či za tým nie je aj niečo horšie a to duševná choroba a či sa v jej rodine niečo nevyskytuje. Duševnú chorobu si človek neuvedomuje a zanovito odmieta odbornú pomoc. Ak sa normálny človek cíti v nepohode, dokáže sám tu pomoc vyhľadať. Často je za tým nízka hladina serotonínu antidepresíva spôsobujú úpravu po 2-3 týždňoch užívania. Mal by si vedieť aký je jej skutočný stav a ten môže zistiť len odborník. Nemôžeš ju stále utešovať, a čo ak by ste si založili rodinu? Dokázala by sa starať o dieťa, domácnosť? Život s ňou by sa pre celú rodinu mohol stať utrpením. Mal by si zaujať zásadný postoj -návšteva odborníka, alebo .......

Faith Healer

Príspevky od tohto používateľa boli zablokované, na základe opakovaného porušovania pravidiel diskusie.

vestica lubomira

Ahoj. Pomohla by jej terapia podvedomia. Tak sa pomocou terapie dá zmieriť s tým čo jej depresiu spôsobilo. Jej trauma... Tu je moja stránka :vesticalubomira.wixsite.com. Tam je všetko vysvetlené.

hreko

dostat sa z toho isto da a povedal, by som aj ze ma velke stastie, ze pri nej takto stojis, no sami bez pomoci lekarskej, to asi tazko date, riesil by som to cim skor, pokial sa jej stavy este viac nezhorsia

Lulik87

Stoj urcite pri nej, ak sa brani, ona neskor pochopi, ze tu pomoc fakt bude potrebovat, ja som sa tiez branila, teraz lutujem, ze som to uz neriesila skor...treba jej ukazat, ze v tom nie je sama, ze je nas viac a ak to nezacne riesit, bude len na tom horsie a horsie.

tweetie

FillipC a Defcon - palec hore.
Podla mna kazda normalna zena sa bude snazit zapojit do vztahu podla jej moznosti a bud natrafi na chlapa az chlapa-zlatokopa alebo Chlapa.
Ja som si sice vo vztahu za seba vzdy platila, alebo sme isli metodou raz on - raz ja, ale uprimne poviem, ze boli i casy, ked uz som to financne musela riesit vytiahnutim dlhorocne setrenych uspor, nakolko ex mal podla mna uz dost nakladny sposob zivota, kt. som ja nepotrebovala, ale teda aby sme boli spolu, tak som to akceptovala, a ako egoistovi mu samozrejme nedochadzalo mnoho veci, cize ani to ked som v tom case nemala peniaze na ustavicne platenie listkov do kina a jedenie vonku (ja som to dokonca riesila tym, ze on sa teda isiel najest do "stankov a restik" v obchodnych centrach a ja som si odbiehala kupit nejake pecivo do potravin, alebo som sa najedla doma), ale tak nastastie uz je to za mnou. A preto Chlap, kt. vie co sa patri, ma u mna vzdy navrch. A to viem, ze moja povaha mi nedovoli sa nechat vydrziavat. Ale je pekne, ked Chlap vie pozvat svoju priatelku a chce jej spravit radost, prekvapi ju bez toho, aby sa ocakavalo a teraz je rad na tebe, ved ja som platil naposledy.

Tomas12345

No tak podte k psychiatrovi obaja. Aj ty k nemu zájdi s nejakym psychiatrickym problemom. Tvoja priatelka sa teda nebude cítiť že len ona je na tom psychicky zle.

tweetie

to jajaa: tu nejde o bezcitne sracky.
Je mi jasne, ze pre osobu s hocijakou dusevnou poruchou/chorobou je dobre, ked ma k dispozicii ludi, kt. sa o taku osobu staraju. Ale ci je taka osoba vhodna do dlhodobeho vztahu/manzelstva? Mozno ano, ak ten druhy vo vztahu ma v sebe zachranarsky syndrom, pretoze v takom pripade to vydrzi hoci aj do momentu, ze by ho "chory" partner uplne stahoval na dno. Takisto akakolvek osoba s takymi chorobami sa bude vyjadrovat, ake je to pre nich tazke, ako trpia a ako im pomaha, ked maju k dispozicii ludi, kt. sa o nich staraju a kt. ich posuvaju vpred. A ano, ja verim, ze priatelstvo a vludne slovo dokaze uzdravovat.
Ale spat do reality - ak ide o jednorazovy skrat, jasne byt oporou, pomoct partnerovi sa z toho dostat, samozrejme v pripade ak ten partner chce na zlepseni pracovat. Ak ide o opakujucu sa diagnozu a/alebo o situaciu, ked "chory" partner nechce pre svoje uzdravenie urobit absolutnu zmenu, tak moj nazor je: zacni rozmyslat, ci chces takto zit dlhodobo/cely zivot, a co bude, ked pridu deti do rodiny, ked pridu vydavky a z partnera bude vypisany dozivotny invalid, ktoremu bude lepsie na posteli v depkach.
A preco to hovorim? Vlastna skusenost, pretoze som si to odzila s expartnerom, kt. maval aj depresie. Priatelia ma uz v priebehu vztahu (ked sa partner priznal k svojim diagnozam) odhovarali, nech mam rozum, ze to s takym clovekom nema zmysel a to sa vtedy este neprejavoval, cize ich nazor bol len na zaklade jeho diagnoz. Ja som ho mala velmi rada, tak som si povedala, ze to nevzdam a ze mu budem oporou. Priznam, ze som to nedokazala potiahnut vyse roka, ako pise zakladatel prispevku. A pocas toho vztahu som si pozerala na nete vsetko mozne od odbornych clankov po nazory ludi. A samozrejme som sa dost trapila. Jeden z nazorov roznych ludi bol i:
"Ak sa tvoj priatel/priatelka zasuva do polohy slabsieho (dietata), tym teba vysuva do polohy silnejsieho (rodica). Taketo nastavenie je v partnerskom zvazku nepatricne, nadmerne to vycerpava "rodica" a nechava priestor tomu druhemu pre akesi az parazitovanie".
Ja s tou myslienkou velmi suhlasim, pretoze akonahle si moj ex uvedomil, ze ma nakom parazitovat, lebo ho mam rada, tak aj vztah isiel dolu vodou. Ked som vdaka jeho nezaujmu pracovat na vztahu precitla a uvedomila si jeho osobnostne vlastnosti, tak som to ukoncila aj vdaka jeho informacie, ze on bol so mnou iba preto, ze som mu vytvorila dobre prostredie, citil sa so mnou dobre, ale slovo laska nepoznal, ved naco-ved on ma diagnozu a ludia su predsa povinni mu pomahat, no nie?
Preto tu nejde o ziadne bezcitne sracky ale triezve uvazovanie. Ale je fajn, ze "chorou" je partnerka, predsa len silny chlap to mozno zvladne, ved kazdna z nas chceme predsa len v chlapovi vidiet hrdinu, ochrancu a zivitela rodiny (a ano, viem ze mnohe zeny dokazu zarobit viac ako mnohi muzi, ale Chlap sa vzdy bude snazit robit maximum pre rodinu), tak mozno sa dievca pozviecha a ich vztah to posilni.