Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Depresivna priatelka

Príspevok v téme: Depresivna priatelka
Priatel1357

Chodim vyse roka s 28-rocnou zenou (ja mam 35), ktora ma odzite velmi zle veci a mava casto depresie. Naucil som sa zvladat jej stavy a skoro vzdy ju dokazem dostat do pohody, ked sme spolu. Ja si myslim, ze by mala vyhladat odbornika, ale viem, ze ona by tam nesla a uz vobec by nebrala ziadne lieky. Viem, ze to nema zmysel s nou preberat, lebo to uplne odmieta. Otazka je, mate niekto realnu skusenost s tym, ze sa niekto dostal zo silnych depresii (to su az take, ze clovek ma apatiu a nevstane z postele, neumyva sa, nic cely den nezje), pomocou svojho partnera alebo mozno niekoho blizkeho, ktory sa onho staral, vybavoval mu veci, dodaval sebavedomie, pomahal, utesoval, povzbudzoval atd. alebo je to podla vas zbytocne a taketo stavy musi riesit iba odbornik? Ak odbornik, ako taku osobu presvedcit, aby za nim isla? Ako argumentovat, aby sa necitila ako "postihnuta", ze ma ist k takemu lekarovi?

Jana Lukacova

Priatel1357:

Preberáte zodpovednosť za stav svojej priateľky, resp. ona sa jej zbavuje a prenecháva ju Vám (tj. chtiac-nechtiac využíva Vás). Aj silné depresie sa dajú liečiť, ale vyžaduje si to úsilie dotyčného človeka a z toho, čo píšete sa v tomto smere snažíte najmä Vy.
Vybavovaním vecí za priateľku a utešovaním by ste ju iba podporoval zotrvávať v stave, v ktorom je a ona by Vás ťahala ku dnu so sebou.

Vašej priateľke dokáže pomôcť iba nestranný človek s potrebnou zručnosťou..

Pre Vás je to najdôležitejšie uvedomiť si, že svojim prístupom priateľke nepomáhate (aj keď to robíte z lásky k nej) a ubližujete tým aj sebe. Nehľadajte argumenty, aby sa necítila ako "postihnutá", to čo môžete urobiť, je otvorene sa s ňou porozprávať o tom, že neriešením svojho stavu si iba viac ubližuje a ubližuje tým aj Vám (vášmu vzťahu) a že jej budete podporou, ak sa rozhodne pre zmenu (vyhľadá pomoc) a začne na sebe pracovať.

Ak priateľke bude jej súčasný stav vyhovovať a ani Vy, váš vzťah pre ňu nie ste motiváciou, aby začala so sebou niečo robiť (prevzala zodpovednosť), nezmôžete nič. Potom je to na Vašom rozhodnutí, či v takomto vzťahu chcete zotrvať a trápiť sa...