Ako vyžiť z invalidného dôchodku

Príspevok v téme: Ako vyžiť z invalidného dôchodku
jumbacisko

Zdravím, je tu niekto, kto musí vyžiť z invalidného? Nedávno som sa rozprával s jedným človekom, ktorý ho poberá a má len nejakých 140€. Nechcel som sa pýtať jeho, ale tiež so zdravím na tom nie som najlepšie a asi sa budem mať problém po škole zamestnať a tiež možno budem na invalidke. Ako sa z toho dá vyžiť? Dáva štát ešte nejaké príspevky? Ďakujem.

Tomas12345

Len zo 140 euroveho dôchodku sa vyžiť nedá. Lenže dotyčný zrejme nemá plny invalidny dôchodok a teda podla lekarskeho posudku sčasti pracovať môže. takže sa predpokladá že popri 140 eurovom dôchodku si dotycny sačo zarobí i v práci.

miki33

monicska nie je to len o výhovorkách sú diagnózy, s ktorými sa nedá pracovať v kuse 4-8 hodín, koniec koncov preto je aj plný invalidný dôchodok pre týchto ľudí. Osobne sa snažím mame pomôcť, čo najviac. Prepisujem bežne napr. veľké dáta tabuliek z knižiek do excelu a mamka si môže potom urobiť kvalitný program z toho, ktorý jej ušetrí veľa času a urobí výpočty sám. Aj zajtra budem na tom pracovať, lebo som ju poprosil, aby mi zadala nejakú robotu. Jediný problém je, že je to dosť na precíznosť predsa len sú to väčšinou normy a tie tabuľky majú aj 50 strán. Dokážem udržať koncentráciu tak max. hodinu doobedu a poobede, lebo nesmiem sa pomýliť. Keď vidím, že sa mýlim viac ako normálne tak s prácou musím prestať, lebo nemôžem dať mame niečo, v čom bude veľa chýb.

monicska

invalidny si mozu dovolit len bohatí olasaci...
a nie normálni obycajni ludia... napriklad moj otec 60rocny je zťp, a predstav si že pracuje..

"kto chce hladá sposoby, kto nechce hlada vyhovorky.."

ja na tom tiez nie som zdravotne bohvieako najlepsie, ale tiez pracujem..

je vela zamestnaní - mozes vystudovat IT - alebo vies kolko ludí potrebuje preinstalovat PC..? ked odnesu do predajne tam maju svoj PC mesiac kym im ho zamestnanec preinstaluje, ja osobne radsej si zaplatim niekomu sukromne,..

tak ak by si aj bol na tom invalidnom mozes si privyrabat takto..
alebo mozes pomahat starym ludom, je tiez dost inzeratov kedy hladaju pomocnika ku starkej -napriklad - rano prides pomozes jej, zbehnes na nakup, obcas jej upraces.. podla dohody,

mozes robit taxikara, roznasku pizze,...

je X-profesii ktore moze robit clovek ktory nemoze tazko pracovat...

ale ovsem su aj take typy ktore sa zakvacia niekomu na krk, väcsinou rodicom, ktori tiez maju zdravotne problemy, ale dotycny darebák vidi len svoje, a vyžiera rodičov...

miki33

Tak byť invalidom je ťažké. Ja mám to šťastie, že mám chápavých rodičov a podporujú ma, ako sa dá. Čo im ostáva, keď sa mi stalo to, čo sa stalo. Platím si už len koníčky (šachové turnaje, posilovňu). Čiže niečo mi aj ostane, ale nemám veľa peňazí. Je mi ľúto všetkých, čo trpia finančným nedostatkom.

Iveta Michael

Velmi to zavisi od diagnozy aj vyšky predchozich platov ... v zasade plati že najčastejšie uznavaju za invalidov resp.čiast.invalidov ludi čo maju nejake psychicke diagnozy .. tam je to takmer iste.

Mam kamaratku ktora pobera I.D. vo vyške 347 € čo teda vobec nie je zle v dnešnej dobe ... kto to zvladne a vladze si privyraba ale su aj taki ktori už robit nevladzu a nemožu

Dochodek

Keď máš rozum, tak ti zdravým rozumom dôjde že vyžiť sa z toho niojak nedá .... musíš makať dreť ...pracovať...

Tých 140 eur máš na cestu do práce a na desiatu :D

biela macka3

A asi zaváži to, čo napíše ošetrujúci lekár a podľa toho určia, na koľko je človek invalid. A to je asi lepšie. Lebo napríklad srdciar pôjde pred komisiu a vonku je krásne, aj on sa cíti dobre a posudkový lekár si povie - ten je zdravý, dáme mu nízky invalidný. Ale!!! ďalší deň môže byť také počasie, že človek chorý na srdce má bolesti, ale to už posudkový nevidí...takže asi tak.

biela macka3

Nie je na každom poznať, že je vážne chorý. Napríklad pri biologickej liečbe rakoviny, ktorú mám aj ja, nevypadávajú vlasy. Takže ja na prvý pohľad vyzerám zdravšie ako ostatní. Ale to sa môže zvrtnúť raz dva. Napríklad nesmiem veľa rozprávať a fyzicky sa namáhať, lebo včera som veľa rozprávala a potom som asi hodiunu nemohla zastaviť kašeľ. Takže aj zdravo vyzerajúci ľudia môžu mať vážne ochorenie.

SofiaElla

Barborka, áno, viem presne o niekom, kto si dal "naordinovať" depresiu. Práve preto viem, že sa to zneužíva. A môj príspevok sa týkal v podstate toho istého, čo tvoj. Áno, tí, čo na to naozaj nárok majú, tým sa to ťažko vybavuje/dokazuje.. A môj názor je ten, že sa to takto deje preto, lebo treba nechať "priestor (teda finančné prostriedky) pre motivujúcich pacientov". A tí "motivujúci" určite nemotivujú lekárov svojou diagnózou.