Načo je to dobré začať si vzťak, keď aj tak viem, že sa skončí?

Príspevok v téme: Načo je to dobré začať si vzťak, keď aj tak viem, že sa skončí?
csbd25

Načo je dobré vstupovať do vzťhau keď viem že sa s tým človekom aj tak za pár mesiacov/rokov rozvediem? K čomu je dobré hrať sa na lásku a myslieť si že je to láska? Nedokážem sa zamilovať lebo viem, že to nemá zmysel keď to aj tak skončí. Nechápem ako ostatní dokážu milovať a zároveň ten vzťah nebrať vážne a s tým človekom nepočítať do budúcnosti? Ako je možné niekoho milovať a zároveň si nechať otvorené vráta pre niekoho lepšieho? Je to vôbec milovanie/láska?

Nie som stará generácia, nemám 50 rokov, nemám ešte ani 30 dokonca, ale pripadám si ako 100 ročný dedko, ktorý nejde s módou... ktorý si myslí že vzťah by sa mal budovať a problémy by sa mali riešiť a nie pred nimi utekať a hľadať len svoje uspokojenie.

Vždy som si myslel že vzťahy by mali byť o láske, o porozumení, o riešení a problémov a o rozvode až len vtedy ak je to už naozaj fakt neriešiteľné... a nie že sa rozviesť lebo sa už "nemilujeme" a nie je tam "iskra". Ale ako vidím, takto sa dnes vzťahy praktizujú, vzťah už nie je o obetovaní a kompromisoch ale len o tom že nájdem si človeka, ktorý by na nejakú chvíľku uspokojil moje potreby a potom ho vymenil ako starý tovar...

Aj tu na fóre vidím ako tu ľudia vehementne obahjujú rozchody a striedanie partnerov, hlavne ženy...

Nedokážem ísť do vzťahu len tak že by som si povedal že s týmto človekom nebudem do konca života... asi som zaspal dobu a je mi to jedno.. nebudem sa prispôsobovať, radšej budem do konca života sám než v povrchných vzťahoch kde jeden neverí druhému a striedať vzťahy a rozvádzať pri každom malom probléme

Sloniecko

dobre, kludne pouzi aj ine argumenty. Ved je to sucastou beznej diskusie. No ja ti odpoviem takto- presne v duchu predosleho prispevku. Tam sa z neho da vycitat medzi riadkami okrem ineho: kasli na to, aky je dnes svet. Ty si iny (chvalabohu) a nerozmyslaj nad tym, aki su ini ludia zli. Ty mozes byt uplne iny a ak sa budes snazit a budes si za partnerku hladat jednoduche dievca, skromne a uprimne, mozes byt na rozdiel od inych ludi stastny. Ale v prvom rade nesmies kapitulovat. Nevzdavaj sa. Inak nazor na striedania partnerov a nevery mame uplne rovnaky. Mne sa to tiez maximalne hnusi.

csbd25

Slon... prirovnávať to k jedlu lebo ho aj tak vysriem je úplne od veci. Áno, boli aj vtedy rozvody a pripúšťam že to bolo aj o dosť horišie, keď vtedy už niekedy aj 13 ročné išli do manželstva v 15 tich už mali deti...

Ale ako je potom možné že moji rodičia sa aj po 30 rokoch stále milujú a ani by nepomysleli na rozvod? A z ich rozprávania viem, že aj vtedy boli také zlé vzťahy, ale bolo práve že dosť takých ako som spomínal - že sa mali radi celý život a príde mi to tak trošku že ak niekto obhajuje rozvody a striedanie partnerov tým že vždy to tak bolo tak si chce ospravedlniť svoju vlastnú neschopnosť udržať milujúci vzťah argumentáciou odvolávajúcou sa na ostatných ľudí...

A teraz sa vrátim k nezmyselným prirovnaniam. Tak ako si použil ty tak použijem ja: Prečo by som nemohol zabíjať ľudí keď vrahovia to robia tiež? Veď vraždy sa dejú, je to normálne tak prečo by som nespravil aj ja? Chápeš čo tým chcem naznačiť? To sa týka aj striedania partnerov - prečo by som to nerobil ja keď to robia aj ostatní? Keď ľudia budú skákať z okna budeš aj ty?

Sloniecko

Naco mam jest, ked to aj tak vykakam? Naca mam pit, ked to aj tak vycikam? Naco mam vdychovat vzduch, ked ho aj tak vydychnem? Priblizne na takejto urovni je tvoja argumentacia. Ja chapem, ze chces vztah na cely zivot a byt stastnym clovekom, to chcu vsetci.
Ale kde beries istotu, ze zivot pred tymi spominanymi 100 rokmi bol iny? To su len take mudrosti z facebooku, ktore neustale ludia zdielaju. O "oprave vztahu" namiesto jeho znicenia a pod. Uvedom si jedno- ludia boli, su a vzdy budu rovnaki. Nevery, podvadzania tu boli vzdy. Nemysli si, ze nie. Len volakedy rozvod bol celkom velkou hanbou (hlavne na dedinach) a navyse este davnejsie s nim musela suhlasit aj cirkev (teraz uz nie). Preto bolo malo rozvodov. Ale to neznamena, ze ludia boli stastnejsi a nepodvadzali sa. Bolo to rovnake, ako teraz. A ked si starsi "pamataju na stare moralne casy", tak to je len take pozlatko. Mnoho ludi by aj bolo dost prekvapenych, akych huncutov mali podaktori svojich dedov. Je to cca rovnake, ako ja som ako dieta pocuval svojich starych rodicov, ked mi vravievali, aki dobri boli volakedy ludia.. za ich mladosti. Vsetci boli na seba dobri, uzasni atd. Ano? Tak ktora to bola generacia, ktora tu rozputala svetovu vojnu? (jednu aj druhu). Takto by sa dalo pokracovat este dlhe hodiny. Ale neklad si take hlupe otazky, naco vztah. Radsej sa snaz a uvidis, ze budes stastny. Kto kapituluje a upadne do depresii a doslova na tvari napisane "nestastny/neuspesny clovek", tak to z neho uplne vyzaruje. A tym padom nim aj bude. A na zaver- ani ja neobhajujem striedania partnerov, ale kvoli tomu sa este nepovazujem sa staromodneho. Prave naopak.