Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Ako vycestovať to zahraničia ak neviem anglicky

Príspevok v téme: Ako vycestovať to zahraničia ak neviem anglicky
smutko23

Ahojte, myslím že už z názvu je zrejmé o čo ide. Som úplne dutá z angliny hoci sa ju učím od škôlky. Veľmi ma to trápi pretože si myslím že v dnešnom svete je potrebné vedieť sa dorozumieť. Niektorí moji spolužiaci alebo kamoši sa učili anglinu len pár rokoch a dokážu pozerať napríklad filmy, seriály po anglicky bez titulok a to ani nikdy neboli v zahraničí, nemali žiadne kurzy. Ja som už okrem vycestovania skúsila asi všetko, v škole (už aj na ZŠ) som sa na anglinu vždy poctivo pripravovala, chodila som na doučovania, kurzy, stále sa snažím učiť sama doma, prečítala a videla som už neskutočné množstvo povzbudzujúcich videí o tom ako sa jazyk vie naučiť každý, že na to nie sú potrebné žiadne špeciálne bunky, metódy ako mám a nemám postupovať... no stále žiadny pokrok. O rok končím vysokú a bez jazyka sa asi ťažko zamestnám. Preto som rozmýšľala že by som po skončení školy aspoň na rok odcestovala do zahraničia (najlepšie Amerika, pretože sa bojím, že ak odídem do Anglicka naučím sa skôr po poľsky ako anglicky) aby som sa naučila jazyk. No neviem ako na to. Ono sa to strašne jednoducho povie, nevieš anglicky vycestuj. Ale ako sa dá vycestovať ak neviem anglicky, ako sa dohovorím napr. už len s nejakým šéfom. A ďalšia vec prosím berte to tak, že nemám s kým ísť, so žiadnou kamarátkou, súrodencom, sesternicou a pod.

Potrebujem prosím radu ako na to ak nemám s kým ísť, neviem jazyk, v živote som takto necestovala ale chcem vycestovať. Máte niekto podobné skúsenosti a viete mi poradiť? :)

pedag1

Že tvrdý anglosaský jazyk? Ale skoro všetky pesničky sú v angličtine, lebo človek nemá vždy chuť na marcipán. Chladný vánok vždy osvieži a nenarúša emocionálnu stabilitu.

Aliss

Zradca, je skvele, ze tebe sa podarilo uspiet v zahranici :) Lenze uz davno nie je rok 2004 :) Kym ty si jazyk nepotreboval, dnesni mladi ho potrebuju. Navyse, myslim si, ze ak chcem kdesi pytat pracu, sama, nie cez 5 ludi, tak sa musim vediet dorozumiet so zamestnavatelom. Urcite su pracovne pozicie, kde staci vyhabkat ahoj a dovidenia. Ale v takej praci sa clovek po anglicky nenauci. Pretoze je vysoko pravdepodobne, ze na rovnakej pozicii budu ludia s rovnakou znalostou jazyka. Zvycajne poliaci :D Nehovoriac o tom, aky je pracovny trh preplneny, uz naozaj nie je take lahke najst si v zahranici pracu. Ludia, co odisli 10 rokov dozadu, sa nestacia cudovat, co sa deje dnes. Som v krajine, kde kazdy hovori anglicky. Vsetci, aj tetka pri okienku na wecku, male deti, aj babky. Avsak 95% pracovnych ponuk si vyzadovalo ovladat jazyk danej krajiny. Co boli ponuky po anglicky, tie som fyzicky, ani profesijne nemohla zvladnut. Tolko moj postreh :)

Aliss

Je pravda, ze vseobecne hudobnici a hudobne nadani ludia sa rychlejsie naucia jazyk. Ale napriklad u mna, hoci som hudobne nadana, mi to nebolo nic platne :D Bola to drina, ale nie v tom negativnom slova zmysle, som rada za cas, ktory som tomu venovala. Nie je mozne aby si sa tolke roky ucila a nevedela vypotit zo seba 5 viet, co by davali zmysel :) Potrebujes sa rozhovorit. Predpokladam, ze si nikdy nekonverzovala. A to je to, do coho sa musis pustit. Zaciatky su tazke, ale po mesiaci uvidis vysledky. Najdi si lektora angliny, vyslovene len na konverzacie. Raz az dvakrat do tyzdna. Popros ho, nech ti kazdu vetu, otazku zopakuje 2 krat. Vyhybaj sa mysleniu po slovensky. Nech opakuje dookola otazku, kym sa sama nevykoktas, co vlastne od teba chce a odpovedaj. Ked nebudes poznat slovo, spytaj sa ho anglicky na vyznam a nech ti ho opise co najviac slovami. Ja som sa jazyk, ale nebola to anglina, naucila pred prichodom do krajiny, s pomocou lektorky a velkej prace a odhodlania, co som do toho dala. Denne som pocuvala nahravky, sledovala serial s titulkami. Je to perfektna vec, daj si sluchadla do usi a pocuvaj. Vyberaj si jednoduchsie serialy, pre mna nemalo zmysel pzerat serial, kde 5 postav hovorilo cez seba a tak rychlo, ze aj keby to bolo slovensky, tak sa stracas :D odporucan obklopit sa jazykom. Pozerat na youtube detske rozpravky, pocuvat radio cez internet, citat jednoduche knihy v angline, vypisovat si do zosita slova, co nevies a hned ich pouzit aj v dakej vete. Len tak sama pre seba. Ja mam trosku iny system ucenia sa angliny a mojho dalsieho jazyka, ale princip ostava - obklop sa jazykom. Maj ho neustale v usiach. Niekto vravi, ze staci hodina denne. Ja som za viac hodin, boli dni, kedy som sedela pri knihach a tie vysledky boli skvele. Ale vzhladom k tvojmu casu, si daj tak dve hodky denne. Za kratky cas uvidis, kde ta to dovedie :) Drzim palce

trebachciet

ziadna taka hovadina ako talent na jazyky neexistuje. Je to len o zaujme. Chcem sa naucit, tak sa naucim. Nechcem, hladam preco to nejde. Rozpravat anglicky som sa naucila prakticky sama. Ano, zaklady boli v skole ale rozpravat ma nenaucili. Pozerala som serialy a filmy po anglicky s knizkou v ruke kde som si hladala gramatiku a snazila sa pochopit. Naucila som sa to sama, bez ucitela, a na slovensku. Potom neskor som si nasla partiu zahranicnych studentov s ktorym som rozpravala. Polsky som sa naucila ked som dostala pracu v krakowe kde som ale pozuvala som len anglictinu. Potom som sa prestahovali na sever talianska kde som si ale nemohla najst pracu tak som sa rozhodla ucit nemcinu. Za rok som sa naucila rozpravat opat bez nejakych kurzov. Filmy, serialy, knizka gramatiky, prekladac a chut, to je vsetko co mi trebalo. A verte ze v taliansku so mnou nikto nemecky nerozpraval. Isla som na pohovor do svajciarska a dostala som s tou nemcinou pracu. Takze nech mi nikto nehovori na to aby sa naucil jazyk potrebuje byt v tom prostredi. Dnes si to prostredie vieme sami vytvorit. Staci chut a pristup na internet co uz ma dnes takmer kazdy. Ked som sa ucila ktorykolvek jazyk, uplne vsetko co sa dalo som si prehodila do toho jazyka, telefon, pocitac, vsetky konta ci uz facebook, gmail. Treba na ten jazyk doslova vsade narazit. Treba pre to ale nieco urobit. Treba najst sposob ktory nam vyhovuje.

zdradca

Pre vsetkych zajkov bojkov co sa boja vycestovat zo strachu s jazyka.
Moj kratky pribeh. Som s generacie kde sa anglina nevyucovala skoro voboc. Preferovala sa Rustina. No ked sme vstupili do EU v 2004 roku,vycestoval som do Anglicka. Moje jazykove schopnosti boli na urovni minus nula.
Cez rodinnu znamu sa mi podarilo najst pracu a bol som hodeny medzi Anglanov,Skotov. Ale..... mal som snahu zarobit tak som sa narychlo so slovnikom v ruke pytal ako sa povie to,ci ono. Zaciatky sranda komedia. Uz som to chcel vzdat ked som sa zatal a poprosil Boha o pomoc. A zafungovalo to.
S druhej smeny preradili chalana s Indie,jeho ujo mal v restike kuchara s Ruska a casnika s Polska. Tomu Indovi sa neskutocne pacili slovanske jazyky tak sa rychlo od nich naucil par viet.
A bolo to. Pomahal mi,a nakoniec som sa v robote otukal tak,ze ked mi majsterka nieco povedala,snazil som sa pochytit par znamych slov a vydedukovat co odo mna chce. Potom pochopili ze dlhe vety mi moc nepomahaju,tak to boli kratke slovne spojenia a ja som pocuval prikazi ako pes hahaha
Vela krat ked som hladal pracu potom v Holandsku,Belgicku,Finsku chceli v agenturach super anglinu. No ked som nastupil bolo tam viac Poliakov,Slovakov,Lotysov apod. Cize viac sa tam hovorilo RuskoPolsky ako anglicky.
Inac teraz uz po rokoch mam vacsiu slovnu zasobu , lenze je tu jeden problem. A to nie len u mna ako som zistil.
Skladam slova do viet,ako by som to povedal po Slovensky. Naco mi raz dcerina kamaratka co studuje v UK povedala.
Ujo, keby ste vedeli co ste povedali tak by ste sa smiali, ale ked hned poviete ze neovladate dobre anglinu. Aj anglican sa bude snazit so slov co mu poviete vydedukovat co mu chcete povedat. A tvarit sa ze Vam rozumie.
Inac dokonca sa uz udomacnil v UK nazov pre to. Vychodoeuropska anglictina. Nielen ze skladame vety ako by sme to povedali doma,ale nedodrzujeme vyslovnost. Lebo u nas v abecede je ,,A,, A....bodka. V angline od a,ei.....a tym sa meni aj vyznam slov. Ved to poznate.
Moja rada je.
Nebat sa! Nevzdat sa,ked to na prvy krat nevyjde. Nepanikarit. Pomalicky sa ucit nazvi veci,ukonov co su v praci kolo mna. A garantujem,za par mesiacov to uz bude rutina.
V kazdej praci vonku sa najde niekto co vam bude chciet pomoct. Staci len poprosit toho najvyssieho,nenecha Vas v stichu,nebojte

P.S. sorry za pravopis a chyby

Kontr0lor

Ja tiež sa s tým už dlho mordujem. Neviem či som ja blbý alebo...

Ako čítať anglicky viem asi najlepšie, ale písať je už horšie, proste ma nenapadne ako to napísať aj keď spätne by som to preložil.

Hovoriť viem asi tak ako písať no proste viem ako tak povedať čo chcem. Ale najhoršie je počúvať, kým má veta 3 - 4 slova tak dá sa ale akonáhle je dlhšia tak sa mi to celé nejak zleje a nerozumiem. Alebo ak tu vetu počujem prvý krát tak sa mi to zleje, ale keď si to prečítam a potom si to pustím znova už zrazu tam tie slová počujem. Nechápem tomu :(

pedag1

Bože, na garadičoch bula sklinština ta mi sée precal pakolínok na fece. Rozumieš?:-) Ale naša veta je: O M. k. o. k. f. Tam si divočina?

pedag1

V Anglicku angličtinu nepotrebuješ, podľa mojich informácií. Už sa nad tým netráp a vycestuj si tam, kam chceš. Angličtinu potrebuješ na nete a na You Tube a čo sa týka nemčiny, tak spisovne sa hovorí jedine tak v Berlíne a na úradoch. Však ty už si v zahraničí, že?