Brahmi spoločne s Ashwagandha - mozog/ nervová sústava

Príspevok v téme: Brahmi spoločne s Ashwagandha - mozog/ nervová sústava
SmartPeople123

Dobrý deň

Chcel by som sa poradiť ohľadom kombinácie nootropických (rast a vývoj mozgu, zlepšenie funkčnosti) bylín Brahmi a Ashwanganga z Indie. Čítal som o ich až zázračných účinkoch plno článkov zameraných na zdravie mozgu, odbúranie stresu pri náročných pracovných povolaniach atď. Má s nimi niekto skúsenosti? Je efektívnejšie brať tabletky alebo spraviť čaj?

V zahraničí sú to veľmi obľúbené a chválené bylinky pre podporu mozgu s nootroopickým účinkom (smartdrugs) , u nás zatiaľ málo poznané.

adda2711

Dobrý deň,je možné že z Aswagandy mám žalúdočné a črevné problémy? Hnačky,zvracaniw,ťažký žalúdok atď?

LuciaBA582

Ja si Aswagandhu kupujem už pravidelne v tomto milom CZ eshope (nerobím reklamu). Myslím, že cena za koreň, ktorý si pomeliem na prášok s Brahmi (Bacopa monnieri) je za Ašwagandu 10,88€ 200g úplne v pohode a vydrží to dlho. Brahmi 200g za 6€ a takýto čaj raz za deň s jednou lyžičkou pred učením na skúšky je zdravotne v poriadku. Nikdy som nemala uvádzané zdravotné problémy. Myslím, že všetkého treba s mierou a opatrne lebo aj keď to je príroda tak ako sa hovorí kávka robí jed" ale to je úplne pri všetkom.

Je dosť fajn, že sa aj tu na zabudnutom, zaspatom Slovensku sú ľudia, ktorí pozerajú na zdravotné výhody než po krajine pôvodu... mi idepríde defcon akoby si bol zatazny na všetko čo neraste na slovenskych lúkach a poliach... Odporúčam ti potom Materinu dusku...

-odkaz odstránený-

-odkaz odstránený-

Angelika3

Tak keď už sme pri tom oregáne, len dodám, že oregánovy olej sa veľmi odporúča ženám, ktoré trápia mykózy, čo sa tu na fóre často rieši. Mieša sa v nejakom pomere myslím s olivovým, lebo je dosť silný.

Defcon

Ano, oregano som myslel. Moja mama to vola dobra mysel. Len pre inych wby pochopili, ze aj u nas rastu byliny ,ktore sa svojimi ucinkami zvesela vyrovnaju dovozovym a drahym, kopirujem ucinky pamajoranu obycajneho :
Oregano, resp. pamajorán je liečivá bylinka, ktorá obsahuje 0,5 % silice, cyrnol, karvakrol, trieslovinu a horčinu. Silica obsahuje až 16 % tymolu, ktorý má spolu s karvakrolom dokázané liečivé účinky. Pomáhajú pri:

kašli a pľúcnych chorobách, ochoreniach priedušiek,
kŕčoch a iných problémoch tráviaceho ústrojenstva,
vhodný pri zápaloch,
veľmi účinný pri plesniach (najmä oreganový olej),
má antibakteriálne účinky,
pomáha pri podráždenej pokožke, ekzémoch, svrbení,
povzbudzuje chuť do jedla,
vhodný pri zahlienení, zlepšuje odkašliavanie,
pomáha pri nespavosti,
prospešný pri neurologických ochoreniach,
napomáha látkovej výmene,
je silný antioxidant.

Angelika3

pánabeka, v živote som nenapísala toľko krát po sebe slovo "účinky" :-D Každopádne za pochopenie ďakujem. :-)

Angelika3

Defcon, človek, ktorý písal tento príspevok sa pýtal či a aké ma niekto skúsenosti s týmito bylinkami. Ja skúsenosť mám, tak som odpísala. Pamajorán, myslíš oregano? Nuž áno, oregano mám veľmi rada, žiaľ nemám možnosť si bylinky pestovať, ale keď ho majú v Lidli tak kúpim :-) a používam aj sušené samozrejme.
O oregane viem že je zdravé, ale nevedela som, že by malo nejako porovnateľné účinky s ašvagandou, skôr sa spomínajú jeho protizápalové účinky a pod.
Asvaganda je vlastne tzv vitánia opojná, alebo vitánia spavá. Už aj názov tejto byliny hovorí, že má nejaké účinky na spánok či náladu. A tieto účinky sú pozitívne. Nevidím na tom nič zlé a len preto, že nerastie u nás, nie je pre mňa dôvodom, aby som niečo také nemohla vyskúšať a dokonca to vopred odsudzovala. Účinky rôznych byliniek sú známe odnepamäti a prenášali sa skúsenosťami generácii, praprababičiek :-))
Ale kľudne si vystačím aj iba s našimi slovenskými bylinkami, ak ti ide len o to :-)

Defcon

Angelika, poznas bylinku pamajoran obycajny ? Rastie u nas a vobec nie vzacne. Hovorovo sa vola " dobrá myseľ". Poznas ju ?
Asi nie. Lebo keby si ju poznala, ani nahodou by si nepotrebovala na spanie alebo na ukludnenie kupovat nejake byliny z dovozu, na ktore nas organizmus nie je zvyknuty a kde je teda vyssie riziko problemov ako s bylinkami, ktore si utrhnes sama niekde na luke. Nehovoriac o tom, ze nas bylinky si sama utrhnes tam kde chces, a nie,ze sa budes napchavat extraktami z bylin, ktore nejaky chrapun pestuje pri dialnici.

Angelika3

A čo sa týka nežiaducich účinkov, tak ja osobne niečo také považujem za obyčajnú proti propagandu "niekoho". Najskôr farmaceutického priemyslu.

Angelika3

Ašvagandu som užívala vo forme prášku. Myslím si, že je to výborná vec a viac ľudí u nás by malo poznať túto bylinku skôr, než sa začne napchávať chemickými AD a liekmi na spanie.
Cítila som sa a spala som výborne.
.