Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Je to zavist alebo ziarlivost?

Príspevok v téme: Je to zavist alebo ziarlivost?
Werona

Kamosku opustil priatel,boli spolu 1,5r.Nasiel si totiz inu.Su teraz s tou novou spolu asi 2-3mesiace.Ona,jeho ex-ta moja kamoska, ma pristup do jeho emailu.Z tade vie o nom vsetko: co teraz robi,co si na internete pozera,co hlada. Vie,ze uz pozeral byt+dom,dal si vypocitat hypoteku,objednal a vyplatil teraz 1600e za dovolenku pri mori pre seba a pre tu jeho novu priatelku.Dnes jej objednal cez donaskovu sluzbu kvety za 86e,pozera kina ake predstavenia hraju a objednava listky na ne.Pozera recencie restauracii a rezervuje si tam miesta pre dvoch-seba a ju.Je toho viac.Ta moja kamoska mi to vkuse posiela-skeny fotografii z tych jeho emailov,stale sa nevyrovnala s ich rozchodom.A pytala sa ma,ze on ju za 1,5r nebral do takych restauracii ako berava teraz ju. Do kina ho dostala maximalne 2x za rok a aj to sa striedalli v kupovani listkov Na dovolenke ked boli spolu, kazdy si vsetko platil sam za seba.A pytala sa ma,ze v com je ona horsia od hentej? Nevedela som jej na to odpovedat. Ale zacala som rozmyslat nad mojim vztahom a ked som zacala porovnavat toho jej ex a mojho,prislo mi vela veci luto. Napriklad mi prislo luto,ze ten moj ma nepozval este na daky lepsi obed alebo veceru do restauracie,alebo ze ma nevzal doteraz do kina. Nekupil mi kvety,dovolenka to iste. A ostala som z toho vsetkeho smutna. Medzi mojim priatelom a tym jej ex-nie je velky rozdiel v platoch,obaja robia v statnom sektore za tabulkove platy. A mna to zacalo vnutorne trapit. Mozno mi napisete,ze zavidim. Alebo ziarlim co dava hentej priatel a co moj dava mne. Neviem to presne nazvat?Len ked som tychto dvoch zacala porovnavat-co robi jeden muz pre sucasnu priatelku a co robi moj priatel pre mna (sme priblizne rovnako dlho spolu), tak je to velky nepomer. A stale na to myslim.Kamoska mi poslala tie sceny emailov vecer a ja na to stale myslim.Ze preco ten moj je voci mne takyto,akoby lakomsi.Alebo neviem,ako to mam inak nazvat? To mu mam povedat,nech ma pozve na dobre jedlo? Kupi mi kvet? Pozve na dovolenku? Nechapem,preco jedna dostava akoze vsetko a ine nic? Alebo len omrvinky?

Meridian

Nikdy sa neporovnávaj z druhými lebo vždy tu bude niekto ,kto si môže dovoliť viac a ty budeš neštastná.Mi ja ani ty nikto nevidí na 100%do vzťahu toho druhého!Vidime len to čo funguje alebo naopak nefunguje ale sú aj veci medzi tým tak nemôžeš posudzovať vzťah len podla toho co vidíš ty.Ano chodenie do kina dostavanie darcekov kvety je to súčasť zaľúbenosti a je to príjemné a krásne.Veď to povedz priatelovi ,že by si to chcela...

dadma

Mozno to tato od neho vyslovene vyzaduje, stale ma ruzove okuliare a nevadi mu to. Mozno po case pride na to, ze z neho vyzmykala vsetky peniaze, ktore mal napriklad nasetrene a bude si hlavu trieskat, nemozes vediet ako to dopadne. A kamaratka nech prestane smirovat jeho mail, jednak je to neeticke ked su uz rozideny a jednak robi zle len sama sebe. Nech sa posunie dalej, naco uz teraz plakat nad tym, ze ju nebral do kina alebo si dovolenku musela platit sama? Nech si aj ona najde niekoho noveho, ktory to bude vsetko robit ked jej na tom zalezi. A co sa tyka teba, vy ste este stale spolu, tak preco to parnerovi nepovies? Povedala si mu niekedy, ze by si chcela ist na veceru do nejakej peknej restauracie? Povedala si mu, ze by si chcela ist na drahsiu dovolenku? Vies chlapi, necitaju myslienky ;)

slivca

je milion chlapov na svete a ak nie si spokojna s tym tvojim, tak sa s nim rozidi a hladaj si dalsieho. len si zapamataj, ze nie vzdy je vsetko ruzove len o peniazoch!!!

Inbetweener

Vidíš, nechceš sa starať a vďaka kamoške sa musíš. Jedna anonymná správa bývalému a bol by pokoj.

Werona

Inbetweener,jej ex je policajt.Ja sa do toho naozaj nechcem prilis starat,riesit ich veci.Ako kamoska si ju vypocujem, podporim,utisim ju.Uz som jej dohovarala,ale ona stale ten ich rozchod este neprekonala,velmi ju to trapi

Werona

Peri. Dakujem ti. Mas pravdu a ja si to tiez uvedomujem.Som stastna,ze ho mam. Naozaj mi uz len ku stastiu chybaju tieto male drobnosti,prejavy lasky.Pre niekoho je to mozno blbost,pre mna su to vsak prejavy lasky. Ja mu to nezne naznacim,ci by sme mohli ist niekedy spolu do kina,alebo ci by ma pozval na nejaky obed,veceru?Alebo ci mi moze dat niekedy kvet len tak..

Inbetweener

A ešte jedna rada: ak kamoška neprestane s tým, čo robí a bude ti stále preposielať takéto veci, proste ich maž bez prečítania. A dôrazne je povedz, že to nechceš vedieť. Ak na to nebudeš reagovať, prestane s tým. Ale najlepšie by aj tak bolo dať vedieť bývalému, že si má zmeniť heslá.

Peri

Werona, úprimne si odpovedz, menila by si súčasného partnera za ex svojej priateľky? Je pre teba dôležitejšie, že sa správa k svojej priateľke vcelku "nadštandardne" - aj keď vieš, že je to typ, ktorý dokáže podvádzať a pod.? Myslím si, že nie. Verím, že máš priateľa, ktorý aj keď sa voči tebe takto neprejavuje, tak sa môžeš na neho spoľahnúť a veriť mu. Keby sa mala každá porovnávať, vždy by sa našiel dôvod prečo by sme sa mali cítiť zle alebo horšie než iné ženy. Ale niekedy, až takéto prehnané pozlátko, niečo vždy zakrýva ;-) Chápem ťa a verím, že by si stačili aj malé prejavy, drobnosti - že nepotrebuješ drahé veci, aby si cítila lásku od svôjho partnera - ale niektorí chlapi to buď v sebe nemajú alebo ani netušia, že nám to môže chýbať - a vtedy im to stačí len ukázať, povedať a ak nie je úplný tĺk, určite mu to dôjde a ak ťa má rad, nebude s tým mať problém :-) držím palce

Inbetweener

Veľmi by som radil prečítať si knihu 5 jazykov lásky od Garyho Chapmana (www.martinus.sk) Autor v nej píše, že existuje 5 spôsobov, akými si ľudia vyjadrujú lásku:

1) slová uistenia (pochvaly, komplimenty atď.)
2) pozornosť (spoločne strávený čas, rozhovory, zdieľané zážitky)
3) darčeky
4) skutky, služby (napr. varenie, staranie sa o dom, záhradu, vybavovačky atď)
5) fyzický dotyk (objatia, pohladenia, bozky a v konečnom dôsledku sex)

Problém je v tom, že akou formou ľudia lásku vyjadrujú, v takej istej ju aj očakávajú naspäť. Čiže ak ty dávaš darčeky, chceš ich aj dostávať, ak objímaš, chceš byť objímaná atď. Trik je v tom, že musíš zistiť, aký je 'jazyk lásky' tvojho partnera a preukazovať mu lásku týmto spôsobom, nie tým, ktorý je prirodzený tebe (iba ak by ste boli obaja rovnaký typ, čo zjavne nie je váš prípad). A opačne, tvoj priateľ by mal vedieť, čo máš rada ty a dávať ti to, aj keď to zase nie je prirodzené jemu, preto mu to musíš povedať. V knihe je aj test, ktorý určí, aké ste typy a od toho sa potom môžete odpichnúť. Ty, ako sa zdá, si typ, čo chce pozornosť a darčeky, no pre neho sú to možno veci, na ktorých mu až tak nezáleží a len ťa to frustruje, že to nedostávaš naspäť. Fakt, kúp si tú knihu, je to dobre investovaných 7-8€ a daj frajerovi aspoň spraviť ten test, nech aj ty vieš, čo presne chce on.

Preteba

Werona, píšeš, že ho ľúbiš. Opýtaj sa sama seba, prečo? Doteraz Ťa nepozýval a ľúbila si ho a zrazu prišli pochybnosti. Láska je to, čo dávam, nie dostávam, ak rozumieš. Keď Ti chýba kino, pozvi ho Ty, na tom nič nie je. A nemaľuj si čiernu budúcnosť, že to bude horšie. Ja som tiež nechodila do kina, nepozýval ma na večere a máme krásny vzťah aj po rokoch. Je to o nás dvoch, nie o porovnávaní iných vzťahov, kto kde bol, kto na čo má...nekaz si vzťah pozeraním na to, čo nemáš, ale buduj ho na základe, ktorý už máš. Verím, že nájdeš v ňom to, čo iní nemajú.