IQ testy a já a mé IQ

Príspevok v téme: IQ testy a já a mé IQ
LowIQ

Musím se přiznat, že jsem se jich v minulosti dost bál, nějak podvědomě jsem tušil (asi), že to nebude tak snadné, ale byl jsem zvědavý a v 17 letech (to už je minulost), jsem si jeden takový udělal. Musím říci, že samozřejmě u psychologa jsem jej nedělal (možná v blízké budoucnosti zkusím), šlo o publikaci.

Nevím jestli někdo tu knihu zná, ale jejím autorem je J.E.Klausnitzer a název: IQ test pro každého. Jeden spolužák mi řekl svojí hodnotu (IQ 117) a já si říkal jak dopadnu. Když jsem testy dokončil (pěkně v klidu doma), byl jsem zděšen a vyschlo mi v krku a rozbušilo se mi srdce, má hodnota byla nízká +-95! Ani nad 100 jsem se nedostal (vím, že ty testy byly dělány myslím pro 18+), ale to už bylo jedno. I na internetu mi nejčastěji IQ kolísalo mezi 95-102, jednou i 108 a ty poněkud bláznivé hodnoty neberu vážně.

Co když bych u psychologa měl ještě méně? Ve škole jsem byl průměr a později i podprůměr (později jsem se na dálkovém studiu více snažil a bylo to lepší, až na matematiku, to bylo nad mé síly a já byl rád za trojku či čtyřku!).

Myslím, že mě to na dlouhou dobu negativně ovlivnilo a nějak jsem se styděl o tom mluvit, navíc si mnozí mysleli, jak nejsem chytrý. Tak podle testů asi ne, to IQ mám slabší.

Co si o tom myslíte?

LowIQ

matthiola: jinak jsem samozřejmě zkoušel vždy test, který jsem udělal na nižší skóre (95-108) vícekrát opakovat, až jsem se dostal na to vyšší skóre, třeba bez chyby, ale to už není ono. Ale test, který jsi uvedla je fakt lehký a ten jsem i já udělal napoprvé (jemu podobný-ony ty verze se opakují) na nějakých +120, jenže tento je fakt nastavený trochu vysoko, než reálně je. Prostě u těch těžších testů jsem spíše mezi 95-100.

LowIQ

matthiola: ten je pro mě příliš snadný, ten už jsem dělal a měl jsem snad vše dobře-toto není skutečný IQ test a navíc je nakalibrovaný na přemrštěnou hodnotu. Myslíš, že jsem v některých testech neměl nad 120, nebo nad 130? Měl, ale v jiných třeba jen 95-98, nebo 102-108. Ovšem v těch 17 letech jsem měl fakt jen 95 a to byl asi skutečný IQ test. Stejně si asi zajdu na ten profesionální a uvidím, jestli to bude méně, či více, jestli se to bude točit kolem +-100. Jinak máš pravdu, stejně jsou to jen testy a s reálným životem to nemá nic společného.

matthiola

psychotest.sk
neviem ci zverejni link, poslala som taky vseobecny obrazkovy tento si trenuj dokial ti nevyjde aspon 130 a budes mat mozno lepsi pocit :) potom mozno zistis ze je to vlasne na nic :) fakt, skus..aj desat krat. tak sa ich naucis. zistis ake tam vlastne boli finty ..sam pre seba
fakt si nerobim srandu. mne ked som bola prvykrat na psychiatrii v 11tich rokoch tak psyhiatricka povedala mojej mame ze som zaostala..nedalo mi to tak som lamala tie testy az napokon som mala vsetky dobre, plny pocet vtedy na moj vek a bolo mi fajn :p potom som si povedala - ta psychiatricka bola zaostala :) moj snubenec je o 11rokov starsi..a ten je teda natom asi horsie ked som ja mentalne zaostala :p no proste bludy! :)

LowIQ

ped : ano, statistice určitě. Ale testy se běžné dělají i na školách a rovněž existují i různé testy studijních předpokladů apod.

ped

A nadpriemerne inteligentní sa väčšinou prestanú snažiť, lebo IQ to všetko za nich zariadi, čiže komu vlastne tieto testy pomôžu? Štatistike?

LowIQ

Bnb: nejsem v ní dobrý proto, protože mám nízké IQ (v prostoru a v číslech jsem měl v jednom testu IQ 88).

V celosvětovém měřítku je to více než 50 % populace. Podle testů jsem měl IQ 92-98. Na oficiální určitě půjdu, zajímá mě to.

Jabberwocky : s cizími jazyky na tom nejsem dobře, ale to je moje vina.

ped

IQ testy sú zákerné podľa mňa v tom, že "hodia" človeka do škatuľky, niekoho to môže motivovať, iného to môže demotivovať ku ďalšej aktivite. Ak len málokomu vyjde, že má nadpriemerné IQ, tak to znamená, že väčšinu ľudí tieto testy demotivujú. Ako tešiť sa, že človek chytil 62 bodov na chodbe je síce pekné, kým sa človek nepôjde opýtať psycholožky, že čo to číslo znamená:-D

Bnb

IQ testy ta testuju len v tom aky si dobry v IQ testoch :) Ma to minimalne spojenie s realnym zivotom. Testuje sa tam len priestorova orientacia a logika. Dnes pod inteligenciu spada viac veci ako tieto dve. To by mozno vysvetlovalo preco nie si tak dobry na matematiku.
Nie, neznamena to, ze si hlupy. Mudry a inteligentny je rozdiel a aj ked nie si nadpriemerne inteligentny, tak stale mozes byt mudry. Ale tych 95-105 stale je priemer. Ja viem, kazdy sa chvasta ake ma IQ 125 a je trochu blbeb zistit, ze ty nemas tych 125. Ale ty ostatny asi ako ty tiez cusia. Pozri, ked je priemer tych 100, tak kolko ludi musi mat podpriemer?

ped

Ak hudobník vloží do piesne svoju emóciu, tak tá emócia sa bude páčiť aj tisíc rokov, to je jedno, čo do toho dá, či smútok, či radosť. Na hit by stačil aj jeden akord, ak by v tej piesni bol život. Len či má na to hudobník stále náladu, tak to asi ťažko.